Selve forberedelsen er en del af selve byggeprojektet. Kort og godt skal din tidsplan indeholde alle de faser dit byggeri indeholder. Under hvert af disse punkter bør du udarbejde og notere, hvilke arbejdsopgaver der skal udføres. På denne måde kan du også bruge din tidsplan som en huskeliste, du kan krydse af på. Hvis du ønsker at læse mere detaljeret om, hvad en god tidsplan bør indeholde, kan du læse mere ved at klikke her.

Få styr på dine idéer

Det er helt normalt, at du står med en lang række idéer og ønsker til din kommende bolig, der ikke alle sammen kan realiseres på én gang. Du kan med fordel prioritere din ønsker, så du nemmere kan til- og fravælge undervejs. Overvej også at tage et møde med en rådgiver eller en arkitekt, som kan hjælpe dig med at sætte ord og billeder på dine drømme. En ekspert vil også kunne hjælpe dig med at være realistisk i forhold til dit budget.

sedler der repræsenterer forskellige ideer til dit byggeprojekt

Arkitekten kan hjælpe dig med at tegne forskellige muligheder for dit nybyggeri, så du bliver helt afklaret på, hvad der vigtigst for dig og dine behov.

Læs også artiklen: Forbered boligkøbet

Sammenlign dine tilbud

Når du har tænkt tingene grundigt igennem og fået udarbejdet de nødvendige tegninger, er det tid til, at du indhenter forskellige tilbud fra byggefirmaerne. Vil du på udkig efter et typehus, har byggefirmaerne færdige hustyper parat, som du kan tage med hjem og sammenligne med tilbuddene fra andre byggefirmaer. Et typehus kan typisk ændres på en række områder, så du kan skabe et mere individuel løsning, der passer til dine behov. Hos byggefirmaerne får du også en byggeplan, som også indeholder en klar tidsplan på projektet. 

Når du har valgt det bedste tilbud, skal du sikre dig en underskrevet kontrakt med byggefirmaet. Det er vigtigt, at du får styr på alle forhold i kontrakten, så du står stærkest muligt under byggeforløbet. Får du f.eks. erstatning, hvis byggeriet forsinkes? Hvad sker der, hvis der er fejl i huset, når det står færdigt? Stil dig selv de spørgsmål og sørg for, at kontrakten tager hånd om det. Overvej her, om du vil rådføre dig med en byggeekspert indenfor området eller en jurist med ekspertise i byggeprojekter.

Læs de mest populære artikler i vores årbog Læs årbogen gratis her

Bestil på print 249,00 kr. (ekskl. levering)

Vær med i udførelsen

Selvom du ikke selv skal bygge huset, så er det en god idé at være så tæt på projektet som muligt. Husk, at det er dit hus og dine penge, og du derfor altid har krav på at kunne følge med i byggeriet. Det er dog altid fornuftigt at koordinere dine besøg med byggefirmaet eller byggelederen, så du hverken spilder din egen tid eller håndværkernes. En byggeproces er kompliceret, så der kan nemt være perioder, hvor det ser ud til, at projektet står stille, men hvor der ligger gode håndværksfaglige grunde bag – f.eks. ved støbning eller tørring.

Prioriter altid at sætte tid af til gennemgang af eventuelle fejl i byggeriet. Det gælder både løbende i processen, og naturligvis især når byggeriet er færdigt. Hvis du ønsker at læse mere uddybende om de forskellige faser i et byggeprojekt, kan du klikke her.

Læs også artiklen: Hold snor i byggeriet med byggemøder