Sådan vælger du gulvbelægning til sommerhuset

Når du skal bygge et nyt sommerhus, skal du tage stilling til gulvbelægning. Det kan være svært at forestille sig, hvad der vil passe godt til det nye sommerhus, for der er mange faktorer og overvejelser, der spiller ind, alt efter om det skal være trægulv eller gulvtæppe.

trægulv der er et populært valg til gulvbelægning i et sommerhus

Udseende

Gulvbelægningen er med til at skabe det æstetiske udtryk i dit sommerhus, og derfor har valget stor betydning for stemningen. Vælger du at lægge et trægulv, vil lyset typisk reflekteres mere end med et gulvtæppe, hvor lyset absorberes. Genskinnet fra trægulvet vil få rummet til at føles mere lyst og let. Ønsker du derimod at skabe et mere mørkt rum, som udstråler mere hygge, kan der vælges et trægulv med mørke toner, eller alternativt et gulvtæppe.

Når du vælger gulvbelægning til dit sommerhus, skal du tænke på helhedsindtrykket, og du bør derfor følge den stil, som skal være gældende i resten af huset. Du kan sagtens bruge både trægulv og gulvtæppe i dit sommerhus. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Dit valg af gulvbelægning kan også have indflydelse på de lyde, der kan trænge igennem vægge og etageadskillelser, som ikke er isolerede i tilstrækkelig grad. Gulvtæpper er generelt med til at dæmpe støj fra for eksempel køkkenet eller stuen, da de fanger mange af de lydbølger, der sendes ud. Trægulve passer derfor bedst i rum, hvor der er et solidt underlag af for eksempel beton, så du ikke generes af for mange knirkelyde, fordi gulvet ikke har nok støtte.

Læs også: Isolering af gulv i sommerhus

Materialer

Vælger du et trægulv, bør du også vælge en lak, der kan være med til at bevare gulvets karakter og struktur. Man betaler selvfølgelig for kvaliteten af lak, og derfor er lakken også mere slidstærk, jo bedre kvalitet dit gulv er. På den lange bane kan det være en fordel at investere i et gulv med en stærk lak, da det typisk holder tre til fire gange længere i forhold til, hvor ofte det skal slibes og omlakeres. Det er især en god beslutning at vælge et gulv med en stærk lak, hvis I er en familie med børn eller kæledyr. På den måde kan gulvet nemlig tåle det slid, der vil være. Samtidig er det også nemmere at rengøre gulvet, jo bedre en overfladebehandling det har. Når du vælger trægulv, må du heller ikke gå på kompromis med gulvvoks, da du hurtigt vil opleve støjgener, hvis du sparer det væk. Typisk er det kun nogle hundrede kroner, det handler om.

Vælger du et gulvtæppe, anbefales det selvfølgelig altid at gå efter et, som er slidstærkt. Du kan for eksempel vælge et fladvævet tæppe, som er en af de mest slidstærke typer af gulvtæpper på markedet. De er nemme at rengøre og vedligeholde, og samtidig er der mange muligheder for at vælge et design, der passer til lige netop din bolig. Generelt er der ikke så meget vedligeholdelse, hvis du vælger et gulvtæppe, men det kræver typisk en grundigere støvsugning, end et trægulv gør, da støv lettere kan samle sig i gulvtæpper. Det er derfor også mest optimalt at undgå et gulvtæppe i soveværelset, da rummet i forvejen er præget af høj luftfugtighed.

Læs også: Tænk bæredygtighed ind i dit sommerhus

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her