Fliser til dit badeværelse

I dag er de fleste badeværelser bygget op med fliser på gulv og vægge. Men der findes et utal af variationer, størrelser og materialer når det kommer til fliser til dit badeværelse.

Store mørke fliser er her brugt som valget af fliser til badeværelset.

Et af de største æstetiske valg til dit nye badeværelse er valget af gulv og vægge. Både hvad angår farver, udtryk og ikke mindst materialer.

Behov

Når du skal vælge nye fliser til dit badeværelse, skal du tænke dig godt om. Du skal ikke mindst beslutte dig for en farve, men også overveje om du vil bruge store eller små fliser. Både farve og størrelse kan have stor betydning for rummet. Derudover skal du vælge, hvor slidstærkt materialet skal være og hvor meget vedligeholdelse, der er ved de forskellige materialer.

Få mere viden om husdesign

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Størrelse på fliserne

Det er en god idé at tænke på rummets størrelse, når du vælger fliser til dit badeværelse. Her er tommelfingerreglen,  at bruge store fliser til store rum og små fliser til små rum. Men samtidig kan en stor gulvflise få et rum til at synes større, da gulvet får en mere ensartet overflade uden så mange fuger. Men husk at fliser kan være glatte og jo større overflade, jo mere at glide på. Husk også, at størrelsen skal matche rummet, så så få fliser som muligt, skal skæres til.

Små rustikke fliser: Giver en hyggelig effekt, der både kan være romantisk, bondehusagtigt og sydlandsk.

Små fliser, der ikke er rustikke: Er gode til både at skabe visuelle effekter/mønstre, samt rene moderne linjer. Det kunne for eksempel være mosaik fliser i køkkenet eller bag ved brændeovnen.

Store rustikke fliser: Er med til at give en hyggelig effekt, der er med til at åbne rummet op.

Store fliser, ikke rustikke: Giver moderne, rene linjer og åbner rummet op. Kan dog virke voldsomt i små rum, hvis stilen ikke passer til resten af huset.

badeværelse med lyse fliser

Materialer og vedligehold

Helt overordnet findes der to typer materialer til dine fliser du kan bruge i et badeværelse. Natursten og keramiske fliser. Natursten kræver som udgangspunkt mere vedligeholdelse og den rigtige behandling sammenlignet med keramiske fliser. Husk også, at jo færre fuger, jo mindre vedligehold.

Keramiske fliser er fremstillet af forskellige typer ler og kvartssand, der efter æltning og tilsætning af hjælpe- og farvestoffer, bliver formet, tørret og brændt.

Natursten dækker over flere forskellige stenarter, for eksempel granit, marmor, skifer og sandsten.

Herudover findes der også porcelænsfliser, som modsat sit navn, er nogle af de stærkeste fliser på markedet. Derfor er de også ofte brugt i bryggers, entre eller butikker.

Granit

Er en hård bjergart og en blanding af forskellige mineraler og har ofte et rødligt skær, men den findes i mange forskellige farver. Det er især poleret granit, der er populært.

Fordelene ved granit er, at den er slidstærk, men kan variere i udseende og er let påvirkelig overfor syre. Så pas på, når du gør rent.

Marmor

Er også en bjergart, der er dannet af kalksten, der har været udsat for tryk- og temperaturpåvirkning. Marmor kan variere meget i farve på grund af indholdet af forskellige mineraler.

Fordelene er, at marmor er let at bearbejde, men samtidig er det et sart materiale.

Skifer

Er dannet af hærdet ler eller sandsten. Dog kan skifer indeholde jern, der kan give rustudtræk, men derudover kan skiferstenene give et helt særligt udtryk på badeværelset.

Blank eller mat?

Du kan vælge mellem blanke eller matte fliser eller noget midt imellem. Vandstænk er en smule mere synligt på blanke fliser, men ellers handler det meget om smag og behag. Husk dog, at blanke fliser ofte er meget mere glatte end de matte eller fliser med struktur. Der findes særlige skridsikre fliser, eller du kan vælge en flise med små sandkorn i overfladen.

Stil og nye trends

Det er mere og mere populært med mønstrede fliser i badeværelset, små mosaikfliser mellem de store eller fliser i farver og lignende. Det er kun fantasien, der sætter grænsen, og så at du selvfølgelig skal vælge en løsning, du også gider se på om flere år.

I de minimalistisk indrettede badeværelser kan fliserne næsten ikke blive store nok, eller furerne små nok, så så lidt som muligt bryder overfladen.

Læs også artiklen: Badeværelset – type, stil og behov

Alternativet til fliser i dit badeværelse

Du behøver selvfølgelig ikke vælge fliser til dit badeværelse, der findes andre muligheder. Men fliserne er den mest slidstærke løsning til rummet. Der er stadig mulighed for at vælge terrazzogulvet, som vi kender fra klassiske badeværelser, dog er det i dag en ret dyr løsning og kan også være ret sart.

Betongulve er også en mulighed, eller eventuelt kan I vælge en pudset væg for et mere glat udtryk. Mulighederne er mange, og badeværelsesarkitekterne kan helt sikkert hjælpe dig godt på vej.

 

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her