Fejl og mangler

Det har været en lang proces fra start til slut, men nu er datoen rundet, hvor dit nye hus skal stå færdigt. Men hvad gør du hvis dit hus indeholder fejl og mangler?

mand tjekker for fejl og mangler

Du har lavet en aftale med entreprenøren, dit typehusfirma og håndværkerne om at dit nye hjem skal være indflytningsklar til en bestemt dato. Datoen kan godt have rykket sig lidt undervejs, og inden alle parter for alvor kan overdrage nøglen til jer, skal I sammen gennemgå alt fra ende til anden for fejl og mangler.

Afleveringsforretning

Det hedder en afleveringsforretning, når bygherren mødes med enten håndværkeren eller entreprenøren for at gennemgå huset, inden det bliver afleveret. Hvis bygherren samtidig ønsker en ekstra sikkerhed, anbefales det, at hyre en byggesagkyndig eller anden fagperson, som kan være med til mødet og hjælpe med at sikre, at alt er, som det skal være.

Læs også artiklen: Afleveringsforretning

Men hvad er en fejl og en mangel?

”En fejl eller mangel kan ikke entydigt defineres. Betegnelsen ‘fejl’ eller ‘mangel’ er dermed en retlig bedømmelse, og det er således en relativ kompleks vurdering. Hvad der for en husejer må anses for en fejl, er ikke nødvendigvis en juridisk fejl eller mangel, såfremt man ud fra en sagkyndig vurdering finder, at huset er opført håndværksmæssigt korrekt,” siger Thomas Schioldan Sørensen, advokat og partner i Advokatfirmaet Rödstenen.

Han har set flere eksempler på sager omkring uenigheder om fejl og mangler, der er endt i voldgiftsretten eller for en domstol, og derfor understreger han, at bygherren står bedst, hvis han har en fagperson med til afleveringen. Men samtidig opfordrer han til, at bygherren holder øje undervejs i byggeriet og gør opmærksom på løbende fejl og mangler.

 ”Det har den fordel, at nybyggeren dermed har gjort opmærksom på forholdene, ligesom entreprenøren får mulighed for under selve byggeprocessen at udbedre forholdene, hvilket oftest vil være den billigste løsning for entreprenøren. Dermed er entreprenøren ligeledes tilskyndet til at udbedre fejlen,” siger advokat og partner Thomas Schioldan Sørensen. 

Læs også artiklen: Skødet – dit ejerbevis

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Alt på skrift

Det er en god idé at lave en skriftlig liste over fejl og mangler ved gennemgangen. Fejl og mangler kan for eksempel være en forkert hældning på gulvet, maling der er løbet, forkert bordplade eller manglende fuger. Og så er der de usynlige mangler som forkert afløbstilslutning, manglende isolering og lignende.

Man kan inddele dem i:

  • Arbejde i dårlig håndværksmæssig kvalitet
  • Arbejde der ikke er udført i henhold til det aftalte
  • Manglende leverancer
  • Synlige mangler
  • Skjulte fejl og mangler 

Det er også en god idé at få en pris på de forskellige fejl og mangler, så du ved det, hvis du er nødt til at få en anden håndværker til at udføre arbejdet. 

Læs også: Byg nyt hus

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Advokatfirmaet Rödstenen, www.rodstenen.dk

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her