Smarthome er kommet for at blive

Taler du endnu ikke til dit hjem? Du kan godt begynde at forberede dig på, at du nok kommer til det indenfor ganske få år. Smarthome teknologi sniger sig ind overalt – og især når du renoverer eller bygger nyt skal du være opmærksom på, at du er klar til fremtiden.

”Tænd lyset i stuen.” Det er en sætning man godt kunne finde på at sige til sin bedre halvdel, men for mange er det allerede hverdag, at man siger det ud i rummet – med et ”hey Siri” eller ”okay Google” foran. I fremtiden – altså om ganske få år – vil man ikke engang behøve at sige det, for assistenten vil selv være i stand til at regne ud, hvornår vi taler til den. Det bliver en digital butler der kan sørge for alt – fra at tænde lyset og rulle gardinerne for til at bestille tid hos frisøren. Og selv hvis du skulle være typen, der er lidt for paranoid til at lade Google eller Apple lytte med på din hverdag, så vil du formentlig få fremtidens smarthome teknologi ind i dit hjem på andre måder.

Smarte systemer gør livet lettere

Hvis du køber et helt nyt hus i dag, er der chance for, at der allerede er grundlæggende smarthome teknologi bygget ind i husdesignet. Alle stikkontakterne er formentlig klar til at styre dit lys, dine gardiner eller for den sags skyld din hjemmebiograf – bare ved et tryk på knappen. Og den slags teknologi er heldigvis blevet klogere og lettere at bruge, så du ikke længere skal have en doktorgrad i programmering for at kunne lave om på dine indstillinger. På systemer, som det fra Schneider kaldet Wiser eller belgiske Niko, kan du stort set programmere alt selv og dernæst blot nyde, at du slipper for en lang række dagligdags irritationsmomenter. For eksempel vil en ”sluk alt lys i huset”-knap, ved siden af sengen, måske kunne skåne dig og din bedre halvdel for et skænderi om, hvem der skal gå nedenunder og slukke lyset i køkkenet, som ”nogen” har glemt at slukke.

Standarder betyder alt

Grunden til, at tingene er blevet lettere, er simpel; smarthome teknologi er begyndt at samle sig om forskellige standarder. Over de næste måneder og år vil vi se en endnu større tendens til, at producenterne samler sig om standarder, så du ikke skal stå og kigge på kassen i Elgiganten for at se, om din nye støvsuger nu også virker med husets ”styresystem”.

De allerstørste producenter af teknologi – Apple, Google, Amazon og mange flere – har samlet sig om en enkelt standard kaldet Matter. Og om ganske kort tid vil det betyde, at du blot kan købe et produkt, tage det med hjem og sætte det op. Om der står iPhone eller Android på din telefon, og om du har Philips Hue eller Ledvance pærer i loftet er lige meget – det hele kommer til at spille sammen. Og når det sker, vil du for alvor kunne få dit hjem til at blive meget, meget klogere.

Smarthome teknologi sniger sig ind overalt

01. Lille projektor giver stort billede

Der er få ting der ser så uskønt ud som en stor, sort kasse på væggen. Faktisk er grunden til at folk nogle gange vælger et tv fra eller vælger et mindre end de egentlig gerne ville have, at det simpelthen er grimt. Det problem løser en projektor. Den nye Freestyle fra Samsung er lille og let, og kan både bruges i hjemmet og på farten. Samsung Freestyle.

lille projektor til at vise film en del af det nye smarthome

02. Diskret soundbar opgraderer lyden på dit tv

En fladskærm kan mange ting – men at lave god lyd er sjældent en af evnerne. Derfor er en soundbar et must. Denons S-517 er et godt bud på en lille soundbar der fungerer sammen med din fladskærm og opgraderer lyden med Dolby Atmos som giver surroundfornemmelse uden brug af en bunke højttalere. Derudover kommer den med subwoofer, så der er virkelig bund i lyden også. Denon DHT-S517.

03. TV’et bliver (endnu) tyndere

Vi har efterhånden vænnet os til, at fjernsynet er stort set usynligt fra siden, og den tendens fortsætter også i 2022. Udover at LG’s nye OLED tv er usandsynligt tynde tænder de også på millisekunder, og de understøtter den nye Matter standard, så de kan tale sammen med hele husets smarthome produkter. LG G og C serierne dukker op i butikkerne i Q1. LG OLED.

smarthome tv som er meget tynd

04. Massivt og IKEA og Sonos opdaterer lampe/højttaler

En kombineret lampe (hvori man naturligvis kan bruge en smartpære) og højttaler har vist sig at være en succes for IKEA og Sonos, og de to har derfor lanceret en ny udgave af produktet. Højttaleren integrerer i Sonos systemet og kan også styres fra IKEAs app, og er let at sætte op – også som baghøjttaler i et surroundssystem. IKEA Symfonisk.

05. Sikkerhedssensor hjælper med sikkerhed i hele huse

Netatmo er bedst kendt for en række smarthome produkter og nu tilføjer de så endnu et produkt der måske kan lyde lidt kedeligt – men den nye sikkerhedssensor her kan både holde øje med om døre eller vinduer er åbne og give dig besked på din telefon, og samtidig har den også bevægelsessensor, så den kan for eksempel tænde eller slukke lyset. Sensoren understøtter Matter-standarden, så den vil virke med stort set alle produkter de kommende år. Netatmo Matter.

06. Robotstøvsugeren kan styres med stemmen

A10 fra robotproducenten Zaco er en mere end almindeligt intelligent robotstøvsuger. Hvis du kobler den op via Google Home kan du endda fortælle den, at det er tid til at gøre rent. Robotten er klog nok til ikke at køre ind i møblerne og laver et kort over dit hjem, og du kan inddele huset i zoner så den kun støvsuger der, hvor der er behov for det. Zaco A10.

robotstøvsuger til at gøre hjemmet rent

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her