Opvarmning af dit sommerhus: Hvad er bedst?

Som nybygger skal du også tage stilling til, hvilken slags boligopvarmning du vil have i dit sommerhus. Der er mange forskellige opvarmningsformer, og det kan derfor godt betale sig at undersøge, hvilken løsning der er bedst (og mulig) i dit fremtidige hus.

Et sommerhus i træ helt ude ved vandet på en strand, hvor man har tænkt på opvarmning af sommerhus.

Som nybygger har du en god mulighed for at vælge en passende opvarmningsform, som kan spare dig for en energirenovering senere hen. I det følgende kan du læse om nogle af de opvarmningsmuligheder, du bør forholde dig til, når du bygger et nyt sommerhus. 

Læs mere om byg sommerhus

Fjernvarme

Fjernvarme er den mest almindelige opvarmningsform i Danmark. Opvarmningen kommer fra spildvarme, som er et resultat af produktion af el eller af afbrænding af affald, træpiller eller kul og gas. For at kunne benytte fjernvarme som varmekilde kræver det, at dit sommerhus er tilsluttet et fjernvarmenetværk, og det er derfor ikke alle, der har mulighed for at varme deres sommerhus op med fjernvarme. Det anslås, at udgifter til opvarmning med fjernvarme i et hus på 120 kvadratmeter koster omkring 15.000 kroner om året.

Naturgas

Naturgas er som opvarmningsform en miljøvenlig løsning. Naturgas findes i undergrunden, og sommerhuse opvarmes ved afbrænding af gassen. Den er relativ sjælden anvendt i sommerhuse Sammenlignet koster det cirka 16.000 kroner om året at opvarme et hus på 120 kvadratmeter.

Læs også: Spar på energien i dit sommerhus – Sådan gør du

Varmepumper

Varmepumper er blevet meget populære i sommerhuse. De kan både opvarme og nedkøle, og kan fjernbetjenes hjemmefra, så huset står opvarmet inden ankomst en vinterdag. En varmepumpe koster ca. kr. 10-15.000 inklusiv montering. Driften kører over elmåleren. En luft-til-luft varmepumpe koster ca. kr. 4.000 om året i drift. En vand-til-luft er lidt dyrere.

Elvarme 

Elvarme er en effektiv varmekilde, der er let at regulere . El-varme fungerer fint i kombination med en brændovn. De fåes i 2022 i smalle stilrene design, der ligeledes kan reguleres fjernbetjent. Opvarmning på koster kr. 8.000 – 10.000 alt afhængig af forbrug. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Jordvarme

Jordvarmen fungerer via varmepumper, der er installeret med nedgravede slanger i jorden, og varmepumperne får energi ved hjælp af jordens varme. Jordvarme er en effektiv, men samtidig også dyr varmepumpeløsning, da det koster mange penge at anskaffe og nedgrave jordslangerne. Til gengæld er det på den lange bane en relativ billig løsning at opvarme et sommerhus med jordvarme, da udgifterne til opvarmning typisk er 6.000 kr. om året i et hus på 110 kvadratmeter, afhængig af forbrug. Jordvarme er en meget miljøvenlig løsning, og faktisk kan dit sommerhus’ CO2-udslip reduceres med 50-75 procent sammenlignet med de andre opvarmningsformer.

Læs også: Jordvarme i dit sommerhus

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her