Bæredygtig eksteriør

Det vrimler med bæredygtige alternativer til indretning og indelivet, men der findes også mange mulighed for at integrere bæredygtighed udvendigt på huset og i haven. Disse løsninger kan du blive klogere på i denne artikel.

Vinduer

I dag er vinduer en videnskab for sig selv med mange muligheder og fokus på energikrav. Gode og højisolerede termoruder, kaldes i dag energivinduer. Kigger du på energivinduer hos en af leverandørerne, der anvender energimærkningen, skal du vælge vinduer i klasse A eller B. På denne måde sikrer du dig, at dine energivinduer opfylder bygningsreglementets krav. 

Læs også artiklen: Energiklasser

Mure

I Danmark er de fleste huse bygget med mursten, og det er ikke uden grund at tegl er et populært valg hos nybyggere. Tegl har både en lang holdbarhed og kræver minimal vedligeholdelse. En ulempe ved tegl, er at de brændes ved meget høje temperaturer, og dette er miljøskadeligt og kræver meget energi. Dog kan 95% af alle mursten genbruges, så hvis du kan finde dem brugt, kan du både spare penge og bygge med ekstra god samvittighed. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Tag

Bring bæredygtighed med op på taget med natur eller teglsten. Det klassiske tegltag har en lang holdbarhed og kræver minimal vedligeholdelse. Du kan også vælge at tage naturen med op på taget, og beklæde det med græs, planter eller blomster. Natur på taget bidrager til at beskytte den underliggende tagflade mod frost og sollys. Derudover kan et grønt tag aflede omtrent halvdelen af nedbøren og minimere eventuelle oversvømmelser.  

Garage

Ønsker du en bæredygtig garage, bør du vælge byggematerialer af træ som er FSC-mærket. FSC-mærket er en international mærkningsordning, som gives til produkter af træ og papir, som du kan købe med god samvittighed. I FSC skove bliver der ikke fældet flere træer end skoven kan nå at reproducere. Derudover sikrer FSC at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at menneskene bag er både uddannende og får en ordentlig løn og sikkerhedsudstyr.  

Flere og flere vælger at investere i biler, som er delvist eller helt eldrevne, og du kan vælge at integrere opladningsmuligheder i din garage. Opladning af hybrid eller elbiler kræver stærke elinstallationer, så du bør ikke anvende almindelige stikkontakter, men installere et separat opladningssystem til din elbil. 

Have

Det kan være en lærende, kreativ og eksperimenterende proces at anlægge en bæredygtig have. Der findes mange muligheder, og det er næsten kun fantasien der sætter grænser. Du kan blandt andet opsamle regnvand, som du senere kan bruge til at vande haven, planter, blomster eller din køkkenhave med. Du kan også kompostere dit haveaffald og bruge som gødning, eller anlægge en køkkenhave og blive gradvist eller helt selvforsynende på grøntsager. 

Når du køber planter, bør du vælge flerårige planter, da energiforbruget af produktionen på den måde fordeles over flere år og desuden gavner insektlivet, giver større biodiversitet og naturlig bekæmpelse af skadedyr. En bonus ved flerårige planter, er at du mindsker gravearbejdet og gør havearbejdet nemmere. 

 

Gode råd og leverandøranbefalinger

De Danske Boligarkitekter 

Berlingske

Bolius

Billedkilde: https://www.builderspace.com/10-sustainable-building-materials-for-schools 

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her