Som altid er beliggenhed en af de vigtigste faktorer i valget af ny bolig, og i takt med at attraktive byggegrunde bliver sværere og sværere at opdrive i umiddelbar nærhed af især København og Aarhus er antallet af “riv-ned-og-byg-nyt“-projekter steget kraftigt gennem de seneste år. Kan det betale sig at rive ned og bygge nyt?

Udnyt den lave rente

Hvis man sammenligner udgifterne på et nybyggeri med at flytte ind i et eksisterende hus er det vigtigt at tage udgangspunkt i den stand det ældre hus er i. Det samlede regnskab ved at erstatte et ældre, misligholdt og måske dårligt indrettet hus med et helt nybygget typehus er stort set på niveau med købet af et bedre og mere velholdt, ældre hus.

Mange vælger i dag at købe en ældre, velbeliggende bolig og erstatte den med et nybygget dobbelthus. Så er der to familier om at bære økonomien. Især i populære kvarterer, hvor huspriserne er høje, kan prisforskellen på det velholdte, ældre hus og det misligholdte sagtens være flere hundrede tusinde kroner. Og med f.eks. et 3-årigt flexlån kan der endda være en decideret besparelse at hente, hvis man vælger at bygge et af de billige typehuse. 

Læs mere om typehuse her

Energiregningen til forskel

Gamle forstæder som Vanløse, Brønshøj og Rødovre ved København og Åbyhøj og Viby ved Aarhus oplever en forandring i disse år. Producenterne af typehuse melder om, at op imod 70% af deres nybyggerier sker på grunde, hvor der tidlige lå et ældre hus. Ud over at selve prisen for grund, nedrivning og nybyggeriet i mange tilfælde er sammenligneligt med at flytte ind i et ældre, velholdt hus – så er der meget ofte gode penge at spare på energiregningen.

Den samlede udgift ved at købe et velholdt, ældre hus er cirka det samme som at erstatte en ældre, slidt bolig med et nybygget typehus i den billigere ende.

Huse, som er bygget før starten af 70’erne, har i bedste fald energimærke D. Forskellen i den årlige varmeregning fra et hus med D-mærke til et nybygget typehus med et A-mærke kan let løbe op i over 20.000 kroner.

Hvad koster det at Rive ned og bygge nyt? 

Herunder er et overblik fra Berlingske som viser prisen på at bygge nyt. Her kan du se om det kan betale sig for dig at rive ned og bygge nyt. Som tillæg til nedenstående tabel skal du indregne omkostninger til nedrivning og bortskaffelse af de gamle byggematerialer. Afsæt her ca. kr. 120.000. 

 Se også: Hvad koster det at bygge nyt hus

Oversigt over prisen for at rive ned og bygge nyt frem for at købe gammelt, velholdt hus til beboelse 

Læs de mest populære artikler i vores årsmagasin Læs årsmagasinet gratis her

Bestil på print 249,00 kr. (ekskl. levering)