Guide: Hvordan bygger man et nyt hus - 5 vigtige skridt

Overvejer du at bygge nyt hus? Denne guide giver dig et overblik over, hvordan man bygger et hus, med 5 essentielle skridt til at guide dig gennem byggeprocessen.

1. Budgetlægning: En fundamental del af at bygge dit eget hus

Der er mange beslutninger som skal træffes, når man bygger nyt. Men første step i processen er altid, at få et økonomisk overblik. Man kan let blive fristet af de mange muligheder, men kvadratmeterpriserne kan hurtigt løbe op.

Derfor er det vigtigt, at få udarbejdet et budget, der er godkendt af banken, så du har en  rettesnor for hvad huset må koste. Her skal man også tage højde for udgifter som køb af grund, tilslutningsafgifter, attester, forsikringer, entreprisekontrakt, haveanlæg og flytteomkostninger.

Læs også artiklen: hvad det koster at bygge nyt hus her

2. Valg af plantegninger og typehuse: Skræddersy dit drømmehus

Næste step i processen er at kigge nærmere på plantegninger og typehuse. Både plantegninger og typehuse kan hjælpe med at give et overblik over den hustype, man foretrækker.

I dag ønsker mange nybyggere at sætte deres eget præg på huset,  og derfor skal man tidligt i processen beslutte, om man ønsker et typehus eller et arkitekttegnet hus. Med et typehus har du kontrakt med ét firma, som står for opførelsen af huset.

Et typehus i 2024 rummer mange muligheder, da de ofte kan tilpasses særlige ønsker, så man alligevel får et hus præcis som man ønsker det. Plantegningen tager udgangspunkt i kendte husmodeller som funkishus, længehus, vinkelhus, gårdhavehus etc. Herfra tilpasser man så plantegningen til familiens særlige ønsker, og mulighederne er mange.

Man kan også vælge at få specialtegnet et hus af en arkitekt, som kan tegne huset præcist til grunden, og dermed udnytte særlige muligheder, ønsker og behov.

Læs mere om byg nyt hus

Oversigt over 5 ting du skal huske når du køber nyt hos omkring arkitekttegnede huse
Oversigt over 5 ting du skal huske når du bygger nyt hus angående typehuse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Beslutning om husets arkitektur: Find den stil, der passer til dine behov

I step tre skal der tages stilling til arkitekturen af huset. Det er altid en god idé, at indsamle inspiration om de forskellige hustyper, så du kan få skabt klarhed over hvilken byggestil, der passer til jeres ønsker og behov.Det kan også være byggegrunden og beliggenheden, der ligger op til en særlig arkitektonisk løsning. Det kunne f.eks være at udnytte en smuk udsigt, der måske kræver et hus i 2plan.

Læs også artiklen: Husformer 

4. Materialevalg: Detaljer, der definerer dit hjem

Uanset om du har valgt et typehus eller et arkitekttegnet hus, så er der mange valg af foretage i forhold til materialer. Ofte har de forskellige typehusfirmaer en række standardiserede løsninger som de præsenterer i deres showroom. Her er der så forskellige valgmuligheder, som du skal tage stilling til.

Inden byggeriet går i gang, skal der helst være en detaljeret liste over samtlige materialevalg, som du har udvalgt, og som du har underskrevet. Dermed undgår du eventuelle misforståelser.

Læs også artiklen: Materialeliste 

5. Start og afslutning af byggeriet: Administrative skridt i dit husbyggeri

Både før og efter byggeriet har du som nybygger ansvaret for at få meldt det til din kommune. En byggetilladelse udløber efter et år, og har du ikke har fået igangsat og startmeldt dit byggeri inden da, vil byggetilladelsen være forældet.

Når byggeriet er færdigt, er det ligeledes vigtigt, at du færdigmelder dit nye hjem. Hvis du ikke får færdigmeldt dit nybyggeri til kommunen, kan det føre til konsekvenser f.eks bøder eller beregning af ejendomsskat.

Læs også artiklen: Start- og færdigmelding af byggeriet 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Bolius

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her