Sådan tænker du det gode indeklima ind i dit nye hus

Er et godt indeklima virkelig så vigtigt, sidder du måske og tænker? Det korte svar er ja!

Et hus hvor der er tænkt det gode indeklima ind med et godt ventilation system

Et dårligt indeklima kan nemlig påvirke både din og din families sundhed på en negativ måde. Det kan være gener i form af hovedpine, hoste, træthed, irriterede øjne og allergi. Og særligt børn og ældre mennesker er følsomme over for et dårligt indeklima. 

Vi anbefaler dig derfor at tænke det gode indeklima ind i dit nye hus, før du sætter dig ved tegnebrættet. Læs med her, vi fortæller dig nemlig om, hvordan du sikrer et godt indeklima. 

Ventilation er alfa og omega for et godt indeklima

Først og fremmest er det meget vigtigt, at du tænker ventilation ind i dit nybyggeri. Ventilation fungerer grundlæggende ved at fjerne forurenet luft og tilføre ny, frisk luft. Sagt på en anden måde sikrer et godt ventilationssystem i din bolig et sundt indeklima. Ventilationen er særlig vigtig i rum som eksempelvis køkken, bad og toilet. Det skyldes, at disse rum som regel er fugtigere end de øvrige rum i boligen, og derfor er de også mere forurenede. 

Det er vigtigt, at du gør en indsats for at mindske fugten i din bolig, fordi at fugt i værste fald kan føre til skimmelsvamp. Og med tiden vil det kunne udvikle sig til fugt- og rådskader. Skader som disse har store konsekvenser for indeklimaet. 

Hvilken ventilation skal du vælge?

Inden vi berører spørgsmålet om hvilken form for ventilation, du bør vælge, vil vi fortælle om de former, der findes. Når man snakker om naturlig ventilation, så menes der som regel lufttransport, der ikke er forbundet med elforbrug. Det kan f.eks. være udluftning gennem vinduer og døre. 

En anden form for ventilation er mekanisk ventilation. Mekanisk ventilation er et ventilationssystem, som ved hjælp af en eldrevet ventilator sikrer, at der kommer frisk luft i boligen, imens den forurenede luft bliver udskiftet. 

Mekanisk ventilation ses ofte i køkkenet i form af en emhætte eller på badeværelset i form af et udluftningssystem. Sidst men ikke mindst findes hybrid ventilation, som kombinerer de to ovenstående. Denne form for ventilation indebærer både udluftning via vinduer samt ventilationssystemer som f.eks. et udluftningssystem på badeværelset. Og nu til spørgsmålet om hvilken ventilation du skal vælge for at sikre det gode indeklima i din nye bolig. Både den naturlige ventilation og hybrid ventilation udspringer fra en bæredygtig tankegang, der har fokus på økonomi, miljøbevidsthed og det gode indeklima.  

Vi anbefaler dig at vælge hybrid ventilation. Den naturlige ventilation alene er ikke altid nok til at opnå et godt indeklima, hvorfor det er fordelagtigt at supplere med mekanisk ventilation. Hybrid ventilation kombinerer naturlig og mekanisk ventilation og udnytter begge efter behov. Hybrid ventilation er ikke den billigste løsning, men den afgørende fordel ved denne form for ventilation er, at du sparer energi. Det gør, at du i det lange løb sparer penge og, vigtigst af alt, tager hensyn til miljøet. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Undgå fugtskader og dårligt indeklima med luftsolfangere

En luftsolfanger er også oplagt at indtænke i dit nybyggeri for at sikre et godt indeklima. Luftsolfangeren bidrager nemlig til at holde dit nye hus tørt og frostfrit, og det har store fordele for indeklimaet. Luftsolfangeren virker ved at fange portioner af luft udefra, som efterfølgende opvarmes af solens stråler og føres ind i huset via en ventilationskanal. 

Luftsolfangeren er særligt velegnet til rummene i din bolig, som du ikke benytter så meget, og derfor nogle gange ikke bliver opvarmet over længere perioder. Det kan være kældre, udestuer, gæsteværelser og andre rum i boligen.Når du først har investeret i en luftsolfanger, skal du ikke betale en krone mere efterfølgende. En solfanger koster nemlig ikke noget i drift, da den udnytter energien i solens stråler. 

Hvad kan du gøre til dagligt, for at sikre et godt indeklima?

Ud over at indtænke hybrid ventilation og eventuelt luftsolfangere ind i dit nybyggeri, er der også en del ting, du selv kan gøre til dagligt for, at dit indeklima forbliver godt og sundt. Vi har samlet tre tips her. 

udluftning i huset for god indeklima

1: Luft ud, luft ud, luft ud…

Selvom det siger sig selv, at udluftning er afgørende for at sikrer et sundt indeklima, er der altså mange danskere, der glemmer det. Vi har desværre også en tendens til at tro, at et enkelt åbent vindue vil sørge for, at der kommer frisk luft rundt i resten af boligen. Sådan hænger det ikke sammen. 

Der skal gennemtræk til. Samtidig er det ikke nok blot at lufte ud en enkelt gang om dagen. Miljøstyrelsen anbefaler, at du lufter ud med gennemtræk mindst to gange dagligt. 

Du kan eventuelt lufte ud med gennemtræk før du tager afsted på arbejde om morgenen, når du kommer hjem om eftermiddagen og så igen før du skal sove om aftenen. Så kan du lægge dit hoved på puden, velvidende at du indånder frisk luft.  

2: Gør rent ofte

Igen er dette et råd, der nok ikke kommer synderligt bag på dig. Men mange af os gør ikke rent ofte nok. Måske er du en af dem? Hvis du sørger for at gøre rent jævnligt, vil støv og bakterier blive holdt nede. Dermed mindskes risikoen for allergier samt luftsvejssygdomme og infektioner. 

3: Tør ikke dit tøj indenfor og luft ud efter badet

Er du en af de mange, der plejer at lade dit våde tøj fra vaskemaskinen tørre indendørs? I så fald vil vi anbefale dig at stoppe med det. Al fugten fra tøjet vil fordampe i dit hjem, og vanddampen vil forsvinde ind i vægge, paneler og gulvtæpper.

Vanddamp er noget af det værste for indeklimaet. Fugten kan nemlig føre til skimmelsvamp. Vi anbefaler dig derfor, så vidt det er muligt, at tørre dit tøj udenfor. Er dette ikke en mulighed, så kan du tørre tøjet på toilettet, hvor der er udsugning. Husk at lukke døren, så fugten ikke spreder sig.

Vi anbefaler dig også at lufte grundigt ud efter, at du har været i bad samt i forbindelse med andre aktiviteter, der skaber fugt. Vi håber, at dette indlæg har givet dig en masse viden om, hvordan du sikrer et godt indeklima i din nye bolig. 

Læs også om byg nyt hus

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her