Sommerhusets mange funktioner

Sommerhus, fritidshus – kært barn har mange navne – og nye statistikker viser da også, at rigtig mange danskere har deres sommerhus kær. Antallet af sommerhushandler er nemlig steget med hele 57 procent fra 2014 til 2017, og i 2017 var 21.453 fritidshuse beboede året rundt, hvilket er en stigning på 20 procent på bare tre år. Sommerhuslivet er en essentiel del af mange danskeres liv, men måden, vi bruger vores sommerhuse på og hvilke funktioner de skal have, er i rivende udvikling.

Sommerhusets mange funktioner kommer til udtryk ved dette sommerhus blandt andet i form af den store terrasse og det store lysindfald via de store vinduespartier.

Flere bruger deres sommerhuse hele året

I 2016 trådte en ny planlov i kraft, og med den blev det muligt for en stor gruppe mennesker at bruge deres sommerhus året rundt. Loven gælder for de personer, som har ejet sit sommerhus i mindst ét år og er: 

  • Fyldt 65 år
  • Pensionistmodtager på minimum 60 år
  • Førtidspensionist
  • Efterlønsmodtager
  • Fleksydelsesmodtager

Den nye lov gør, at mange danske sommerhusområder har ændret karakter, og at områderne dermed er blevet mere befolkede hele året rundt.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Sværere at skelne mellem helårshus og sommerhus

Men det er ikke den eneste forandring, sommerhuse gennemgår for tiden. Sommerhuse har nemlig også ændret sig drastisk både i forhold til funktioner, men også udseendemæssigt i takt med, at de bliver brugt hyppigere.

Det betyder, at sommerhuse generelt har dannet sig i to forskellige fløje:
I den ene fløj ser man sommerhuse, som minder meget om helårshuse. Det er ofte de sommerhuse, som bliver brugt meget. Her stiger antallet af sommerhusets funktioner i og med der bliver installeret opvaske- og vaskemaskine, renoveret køkken, bygget til og anlagt store haver med dertilhørende carport.

I den anden fløj ser man sommerhuse, som ikke bliver brugt ligeså meget som den forrige gruppe. Her er sommerhusbeboerne meget bevidste om, at deres sommerhus skal differentiere sig fra deres helårshus. Her holdes den oprindelige og mere primitive tilgang til både indretning og inventar, og det er ikke unormalt, at der kun er udendørsbad og ét toilet med samme mørkebrune træ på væggene, som der altid har været. 

installering af carport er en af de mange funktioner et sommerhus skal have

Populære placeringer: Vi holder fast i naturen

De mest populære sommerhusområder ligger ud til kysterne i naturskønne områder. Det er både ved den jyske vestkyst i og omkring Skagen samt ved Rørvig og Sejerøbugten på Sjælland.

Men med den nye planlov og de tættere befolkede sommerhusområder er der rettet opmærksomhed mod, at områderne ikke må udvikle sig til parcelhuskvarterer. Flere af de kommuner med populære sommerhusområder er opmærksomme på at bevare naturindholdet og ”det vilde” i områderne. 

Læs også: Sådan bruger vi vores sommerhus i dag

Nybyggede sommerhuse – populære tendenser i 2021 

Sommerhuset er for mange danskere en integreret del af deres liv. Hvad enten man ejer eller lejer, står der gerne ”sommerhus” i kalenderen minimum én gang årligt. Gennem de sidste par år er der sket en stigning i antallet af nybyggede sommerhuse, og der er helt klare tendenser, der viser, hvordan vi foretrækker vores sommerhus skal se ud. 

Når det kommer til indretningen af sommerhuset og dets størrelse, er der en række fællestræk for, hvordan det skal se ud anno 2019. Huset skal kunne rumme hele familien, uden at huset bliver for stort. I mange sommerhuse er der altså tale om mindre rum og i nogle tilfælde et anneks, så der er plads til alle.

I bund og grund vil danskerne have funktion og æstetik fremfor kvadratmeter, og det betyder også, at der skal tænkes kreativt i indretningen af huset. Integrerede opbevaringsløsninger såsom en lang bænk i køkkenet eller udtræksskuffer under sengene er i høj kurs.

Når man er i sommerhus, skal man bruge tiden på hinanden og på hygge og afslapning – ikke arbejde og vedligeholdelsesprojekter. Således lyder mantraet for, hvad de fleste vil og ikke vil bruge deres tid i sommerhuset på, og derfor trender vedligeholdelsesfrie huse meget for tiden.

Vinduer af aluminium og træ samt facader af cedertræ og tuja kræver et minimum af rengøring og generel vedligeholdelse, hvorfor det tit er disse materialer, som bliver valgt til i nybyggede sommerhuse. Samtidig er husets udtryk bestemt ikke ligegyldigt, og mange vælger at ære den lange sommerhustradition, som vi har her i landet, ved at satse på autentiske huse med et snert af nostalgi.

Læs mere om sommerhus nybyg

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her