Et godt byggeforløb starter med et realistisk budget

Man kan hurtigt miste overblikket over udgifterne til sit byggeri, når materialevalg og ændringer undervejs i et byggeforløb først tager fart. Går du i byggetanker, skal du som noget af det første i dit byggeforløb lave et budget.

Et par der sidder og kigger på papirer og bruger lommeregner til at lave et realistisk budget til deres byggeforløb.

Et budget giver dig fra starten af processen overblik over, hvad du helt realistisk har råd til at spendere på dit nye hjem. Budgettet skal være overordnet, og du kan med fordel tage udgangspunkt i kvadratmeterpriser. Husk at gøre plads til en realistisk buffer. Læg gerne lidt ekstra til det beløb, du bliver anbefalet at gemme til uforudsete udgifter. Så er du bedst forberedt på de uforudsete udgifter, der oftest dukker op i et nybyggerprojekt.

For at komme et realistisk budget lidt nærmere, kan du prøve en prisberegner på et typehus som den her. Ud fra en række valgmuligheder kan du komme nærmere udgifterne til de forskellige poster og en totalpris for det hus, der matcher alle dine ønsker. Så du kan få et nogenlunde realistisk billede af de store udgiftsposter, og hvad du prioriterer højest. Det er vigtigt at nævne, at der selvfølgelig er forskel på de forskellige byggefirmaers priser. Samtidig skal du være klar over, at det budget, du lægger fra start, med stor sandsynlighed bliver udfordret undervejs.

Læs også om byg nyt hus

Få overblik over mulighederne

For at komme nærmere det beløb du kan købe nyt hus for, kan du tage en snak med din bank og et realkreditinstitut. De kan hjælpe dig med at afklare, hvad du kan og vil låne. Der er regler for, hvor store dele af nybyggeriet du må finansiere med de forskellige lån. Du kan låne op til 80% af købesummen hos et realkreditinstitut, og du skal selv skal stille en opsparing på 5% af det totale beløb, du bygger for.

Du kan også sammenligne dine forskellige lånemuligheder hos den offentlige oplysningstjeneste Penge og Pensionspanelet. Herefter kan du blive forhåndsgodkendt til lån i bank og realkreditinstitut, hvor de giver dig papirer på, hvilket beløb du kan låne. 

Læs også artiklen: Typer af boliglån

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Hvis bare ordet ‘budget’ giver dig myrekryb, kan du vælge at få en rådgiver til at hjælpe med at lave det. Men hvis du ikke er bange for lommeregneren, kan du også selv give dig i kast med regnearket. I et godt budget har du blandt andet husket at tage højde for posterne:

  • Håndværkere
  • Byggerådgivning
  • Jordbundsundersøgelse
  • Forureningsscreening
  • Ekstrafundering
  • Bortkørsel af jord
  • Stikledningsbidrag
  • Tilslutningsafgifter til kloak, vand og varme
  • Finansieringsomkostninger
  • Flytteomkostninger
  • Nyt inventar
  • Buffer til uforudsete udgifter

Du kan finde et eksempel på et boligbudget på Boligejer.dk. Efterfølgende kan du downloade skabelonen, så du kan lave dit eget budget. Først når dit budget er på plads, kan du for alvor begynde at drømme.

Læs også artiklen: Lånemuligheder 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her