Gode råd om anlægning af have

Her ser du et eksempel på en havetendens der hitter

Flere har fået en kærlighed for de grønne arealer. Det er et sted for alle. Store som små. Mænd som kvinder. Tidligere har det mest været kvinder, der brugte tid i haven, men sådan er det ikke længere. Mænd er i højere grad også at finde i haven.

“Selv de mest modvillige bliver på mange måder afhængige af havelivet, når de først får snerten af det. Følelsen af at skabe noget, fornemmelsen af lys, luft og fuglekvidder kan blive helt vanedannende – og så er det bevist, at man bliver lykkeligere af at være i haven,” siger haveekspert, Anja Barfod.

Kærlighed til haven går gennem maven

Mange mænd med et havehjerte er redet med på bølgen med hjemmedyrket chili. Men det er ikke kun et hit at dyrke chilier. Det er og har længe været hot med den spiselige have.

”Den spiselige have har fået sig et twist. Nu er det blevet in med flerårige spiselige afgrøder. Altså afgrøder, der ikke skal sås eller plantes hver sæson, men som står år efter år som for eksempel kål, kvan og løgplanter af alle slags,” siger Anja Barfod.

Kaj Evers, der er havearkitekt, kan også nikke genkendende til denne tendens.
”Jeg oplever, at der er en øget interesse for urbanisering og bæredygtighed inden for havetendenser. Vi vil gerne have hyggelige rum at opholde os i, dyrke vores egne urter og få tilfredsstillelse ved at se planterne gro. Enkelthed og minimalisme er også meget brugt i vores haver, da det kan give ro i en travl hverdag,” siger Kaj Evers.

Ingen-regler-tendensen

En anden tendens er, at der ikke længere er lige så mange regler, når det kommer til haveindretning. Der har i mange år været mange uskrevne regler om, hvordan haven skulle se ud og ikke se ud, samt hvilke planter der passer sammen. Det er en tendens, der er ved at gå af mode.

”Førhen fik haveelskere næsten ondt i deres havehjerte, hvis en uerfaren haveejer kombinerede røde blomster med gule – og endnu værre var det, hvis orange også var repræsenteret i bedet. Der var en klar holdning til, hvordan haven skulle se ud og ikke se ud,” siger Anja Barfod.

Hun glæder sig over udviklingen, hvor haveejere i højere grad indretter sig efter egne behov og ønsker, og hvor der bliver leget med farver, former og opbygning af bede.

Læs også om byg nyt hus

chili plante i det fri der er en af de have trends der hitter

Havens skønhed ligger i beskuerens øjne

Roden til den smukke have skal findes og defineres af hver enkelt. Det vigtigste, når haven indrettes, er nemlig, at den passer til haveejeren.

“For én person kan en have være helt igennem skøn, mens samme have for en anden person kan være en plage. Det er svært at tale om skønhed i en have, for i princippet er alle planter superskønne, og det kan sjældent diskuteres i smukt og grimt,” mener Anja Barfod, og tilføjer: “Det er snarere opbygningen af selve haven, hvor man kan tale om uheldige tiltag.”

Når det kommer til opbygning af haven, så er et godt råd fra eksperten, at man skal udnytte havens potentiale og indrette den herefter.

“Har man 3000 kvadratmeter at boltre sig på, så er en græsplæne og to krukker på terrassen ikke optimal udnyttelse. Her vil man med fordel kunne lave store fede staudebede i kanten, i midten og langs huset. Derudover ville træer i massevis også passe godt ind. Det handler om at se mulighederne i de arealer, man har, og så handler det om at udnytte dem,” siger Anja Barfod.

Der er mange muligheder som nybygger, når det kommer til haven. Tendenserne ændrer sig jævnligt, og derfor er det vigtigste, at du anlægger en have, der afspejler husstanden, og at den passer sammen med boligen. På den måde bliver haven prikken over i’et i dit nybyggeri.


Læs også artiklen: Haven og økonomien

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Interview med Anja Barfod

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her