Udnyt dagslyset: 5 gode råd til mere lysindfald i din bolig

Mennesker er afhængige af lys, og den bedste lyskilde er gratis og kommer fra oven. Men hvordan sikrer du at få mest muligt lysindfald i din bolig, og hvordan tænker man det optimale lysindfald ind i sit byggeprojekt? VELFAC giver dig 5 gode råd til at lukke lyset ind.

en stue med store vinduer, som giver mere lysindfald i stuen

Enhver, der har stået en morgen og set solen stå op eller siddet en aften og set den samme sol gå ned, ved, at dagslys er noget helt særligt. Og det er ikke kun vores følelser, der reagerer – forskning viser, at vores immunforsvar bliver styrket af dagslys.

Men hvordan sikrer man sig at få mest muligt lysindfald i sin bolig, når murene og taget tager de fleste stråler? Peer Bertelsen er salgschef i VELFAC, og han peger på 5 områder, hvor du selv kan gøre noget – ikke mindst hvis du er i gang med at bygge nyt.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

#1 Størrelsen betyder noget 

For mange er et vindue bare et vindue, men den holder ikke, når det handler om lysindfald.

”Når det kommer til vinduer, betyder størrelsen faktisk noget. Store vinduer lukker i sagens natur mest lys ind, men husk, at placeringen i højden også spiller en rolle,” siger Peer Bertelsen og peger på, at højt placerede vinduer lukker lys langt ind i rummet og fordeler lyset jævnt, mens lys, der kommer ind ad et lavt placeret vindue, vil koncentrere sig omkring vinduet og vil give en mere varieret fordeling af lyset i rummet.

#2 Betyder designet noget for lysindfald i boligen?

På samme måde som størrelsen er også designet af vinduet vigtigt for, hvor meget lys du lukker ind i din bolig.

”Det kan være en idé at gå efter vinduer med smalle rammer for at få et større glasareal og dermed større lysindfald. Desuden vil vinduer med sprosser give mindre lys, så hvis du er til sprosser, skal du lave en afvejning af lysmængde i forhold til æstetik. Og husk, at man også kan få vinduer med smalle sprosser,” siger Peer Bertelsen.

Bliv inspireret af vores designguide

Masser af lysindfald fra store vinduer i stuen

#3 Kan du nøjes med en havlvæg ?

Det er ikke kun vinduerne, der spiller ind på mængden af lysindfald i boligen. Overvej eksempelvis, om dine skillevægge egentlig behøver at gå fra gulv til loft?

Peer Bertelsen opfordrer til – hvis det er muligt i det konkrete byggeprojekt – at tænke i halve vægge eller i rumdelere i stedet for traditionelle skillevægge for på den måde at give lyset mulighed for at vandre fra rum til rum.

#4 Den lill, men effektive løsning 

Måske er budgettet ikke til de helt forkromede løsninger, men en spand maling og lidt sund fornuft får dig også langt. Som Peer Bertelsen forklarer:

”Lyse farver på vægge og lofter kan gøre en stor forskel, ligesom du også kan overveje at tænke i lyse farver, når sofaen og de øvrige møbler alligevel skal skiftes ud på et tidspunkt. Og husk, at småting som mørke gardiner og potteplanter, der står i vindueskarmen, også stjæler lys, så her kan du gøre en stor forskel forholdsvis hurtigt.”

lysindfald ved spisebordet

#5 Forbind inde- og udelivet 

Store vinduespartier ud mod terrassen er ikke blot med til at lukke dagslyset ind. De er også med til at forlænge årets sæsoner, og gør det muligt at få en bedre forbindelse mellem inde- og udelivet.

”Forestil dig en sommerdag, hvor du kan åbne en skydedør og nærmest hive sommeren, terrassen og haven ind i huset. Eller en kold vintermorgen, hvor sneen ligger hvid, og du har mulighed for at nyde udsigten fra husets varme indre”, siger Peer Bertelsen og fortsætter:

”Du kan udnytte både huset og haven på en helt anden måde, når tingene flyder mere sammen. Uanset hvilken løsning, du vælger: God fornøjelse med at lukke lyset ind,” siger Peer Bertelsen.

Læs også artiklen: Den rigtige belysning betyder alt

 

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her