Sådan lægger du et budget over dit sommerhusbyggeri

De fleste bliver overraskede over, hvor dyrt det er at bygge nyt sommerhus. Det er en god investering på længere sigt, men det er vigtigt, at du har et økonomisk overblik, hvis du vil begive dig ud i at bygge nyt. Vi vejleder dig til, hvordan du lægger et budget over dit sommerhusbyggeri.

Kvinde og mand foran en computer og er ved at lægge et budget over sit sommerhusbyggeri

Som nybygger skal man som regel tage en masse valg, og det kan være svært at modstå alle de gode tilbud. Hvis man ikke holder et stramt budget, kan økonomien hurtigt skride. Det kan også være, at man ikke er opmærksom på alle udgifterne, fordi det er første gang. Det kan have store konsekvenser, hvis man glemmer at notere nogle udgifter, eller hvis man notere det forkerte beløb.

Få et overblik over projektet

Når du skal bygge et nyt sommerhus, kan et budget hjælpe dig med at skabe et overblik over projektet, så du ved, hvilken vej du skal. Det kan være nødvendigt at justere budgettet undervejs i forløbet, men så længe du husker at have orden i budgettet, er du meget mere bevidst om dit økonomiske råderum.

Det er dog vigtigt at bemærke, at et budget udelukkende er en estimering af, hvad dit nye sommerhus vil koste. Det skal naturligvis helst være så realistisk som muligt, men det sker meget sjældent, at det samlede beløb er 100 procent lig med virkeligheden. Der opstår næsten altid nogle overraskelser eller forsinkelser i forbindelse med et byggeri.

Søg professionel hjælp

Hvis du vil ramme så rigtigt som muligt med dit budget, kan det være en fordel at få fat i en professionel rådgiver, som har erfaring inden for området. På den måde vil der være større chance for, at dit budget stemmer i sidste ende. 

Hvordan finansierer du dit sommerhus?

Når du skal se på, hvad det vil koste at bygge dit nye sommerhus, skal du huske, at det ikke kun handler om selve prisen for boligen.

I starten handler det mere om, hvordan du overhovedet vil realisere projektet. Det er nogle omkostninger forbundet med dette. Du kan snakke med din bank eller realkreditinstitutter om, hvilke muligheder og betingelser der er i forbindelse med at bygge et nyt sommerhus.

Udover omkostninger til lånet kommer der selvfølgelig også prisen for selve grunden og de omkostninger, der knytter sig til grunden. Det kan være anlæg af grunden, haven, terrasse, udhus, anneks og lignende.

Læs også: Sommerhus nybyg pris

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Sørg for at have luft i budgettet

At bygge et nyt sommerhus er et projekt med mange usikkerheder. Det er derfor en god idé, at du ikke sætter dig alt for hårdt rent økonomisk. Hvis en lille overraskelse eller et mindre problem kan bringe hele projektet i fare, kan det være en umuligt at gennemføre det. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at have luft i budgettet, så du har et økonomisk råderum, hvis der skulle opstå overraskelser undervejs. En tommelfingerregel er at afsætte ti procent af det samlede beløb til uforudsete udgifter.  

Læs også: Det realistiske budget, når du bygger nyt sommerhus

Tænk langsigtet

Du må naturligvis gerne tænke langsigtet, når du vil bygge et nyt sommerhus. Som sagt kan et nyt sommerhus være en god investering, og du kan få en ekstra indtægt ved at udleje dit sommerhus. Du kan dog aldrig vide dig sikker på, hvad indtægten bliver, da den kan svinge. Og så er det vigtigt, at du husker, at du skal betale skat af udlejningsindtægten.

Gør-det-selv sommerhus

Hvis du har hænderne godt skruet på, og er indstillet på at bruge tid og energi på dit sommerhusprojekt, kan du spare nogle penge på byggeriet. Det er dog vigtigt, at du afstemmer med byggefirmaet, så du er sikker på, hvad I hver især har ansvaret for. Du skal også være opmærksom på, at det kan være en stor opgave, og du må ikke udføre al arbejdet selv. For eksempel kræver kloak-, vvs- og el-arbejde autorisation.

Læs også: Gode råd til dig, der ønsker et byg selv sommerhus

Husk efteromkostningerne

Når du planlægger, hvad det koster at bygge et nyt sommerhus, er det vigtigt, at du også ser på, hvad det koster at eje et nyt sommerhus. Du skal for eksempel betale ejendomsskat, og når sommerhusets vurdering stiger, vil ejendomsskatten følge med. Derudover skal du også betale ejendomsværdiskat.

Udover ejendomsskat og ejendomsværdiskat kommer der også forsikringer for sommerhuset oveni. Det kan for eksempel være en brandforsikring. Løbende vil der også komme udgifter til vedligeholdelse og reparation af sommerhuset.

Det kan også være en fordel at tænke i transport. Udgiften afhænger selvfølgelig af, hvor langt sommerhuset er placeret væk fra din almindelig bolig. Det kan både indebære flere timers kørsel og udgifter til bro eller færge.

Du skal også huske at tænke over de faste udgifter som vand, el og varme.

 

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her