Tag styring med en tidsplan for dit byggeri

Formålet med en tidsplan for dit byggeri er at skabe overblik og styring over byggeriet. Tidsplanen skal være realistisk, for skrider den, så kan det blive både dyrt og besværligt.

Kuglepen på et papir der viser den planlagte tidsplan for byggeri.

Det er vigtigt at udarbejde en tidsplan i for dit byggeri, da tidsplanen fungerer som et styringsredskab. Tidsplanen giver de forskellige involverede parter et overblik over, hvornår de skal starte og slutte deres del af arbejdet. I tidsplanen vil der også være en dato for, hvornår håndværkerne starter byggeriet og hvornår det står færdigt – på samme måde som i kontrakten.

Læs også: Byg nyt hus

Den gode tidsplan

En god tidsplan indeholder alle de forskellige arbejdsprocesser og opgaver, der er i et byggeri. Jo mere detaljeret, jo bedre, da det gør tidsplanen lettere at korrigere efter for alle parter. Det kan være både svært og omfattende at udarbejde en detaljeret og realistisk tidsplan, hvis ikke man har en byggefaglig baggrund, hvor man har kendskab til de mange forskellige processer. Det er derfor ofte byggefirmaer, der står for udarbejdelsen af en tidsplan for byggeri, da de har den bedste forudsætning for at lave de vigtige tidsestimater for de forskellige faser i byggeriet, hvis tidsplanen skal holde.


Læs også artiklen: Alliér dig med en tilsynsførende

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Tidsplanen holder ikke – hvad så?

Det sker, at tidsplanen skrider, og at byggeriet derfor ikke står færdigt til tiden. Der kan være flere årsager til forsinkelsen, men i de fleste tilfælde holder tidsplanen ikke, fordi den er urealistisk. Hvis tidsplanen skrider for de parter, der er involveret i starten af processen, så vil det også gå ud over de næste, og dermed sker der en dominoeffekt, der er svær at stoppe igen. Derfor kan du med fordel få byggefirmaer til at lægge ekstra tid ind i tidsplanen, der kan fungere som buffer undervejs for at undgå dominoeffekten.

Ud over at det kan blive besværligt, hvis ikke byggeriet står færdigt til tiden, så kan det også risikere at blive dyrt for dig. En forsinkelse kan som nævnt føre til flere, og du risikerer, at håndværkerne vil kræve betaling for den tid, de har spildt. Det undgår du derimod, hvis du ansætter en hovedentreprenør i forbindelse med dit nybyggeri, da det så er ham, der hænger på ekstraregningerne.

Læs også artiklen: Entrepriseformer: Hvad er forskellen?

Aftal dagbøder i kontrakten

Det er både irriterende og upraktisk, hvis dit nybyggeri ikke står færdigt til den aftalte slutdato. Derfor bør du forhandle dig til høje dagbøder i kontrakten, så dig og din familie er økonomisk sikret, hvis ikke byggeriet er færdig til den aftalte tid. 

“Det er vigtigt, at dagbøderne er så høje, at det kan mærkes hos entreprenøren. På den måde bliver det også en større motivation for dem at få gjort byggeriet færdigt,” siger Morten Bo Klahn, der er byggesagkyndig og byggerådgiver.

Dagbøder kan selvfølgelig kun gives i tilfælde af, at det er entreprenøren, der bærer skylden for forsinkelsen. Der kan godt være tilfælde, hvor tidsplanen skrider, uden entreprenøren kan gøres ansvarlig. Det kan for eksempel være i tilfælde af vejrlig, hvor det udendørs arbejde er blevet forhindret eller påvirket af vejrmæssige omstændigheder, hvor ingen kan gøre hverken fra eller til. Det er heller ikke i alle tilfælde, det giver mening at spille kortet med dagbøder undervejs: “Det er en god ide at tænke sig om, inden man varsler dagbøder. Såfremt byggeriet bliver forsinket med en lille uge, kan det måske bedre betale sig at leve med det og bevare det gode forhold til entreprenøren,” siger Morten Bo Klahn.

Læs også artiklen: Hold snor i byggeriet med byggemøder

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her