Elektronik og luksus flytter ind på badeværelset

Badeværelset bliver ligesom resten af bolig mere og mere digitaliseret. Toiletter har douce-funktion, armaturer er berøringsfrie, og spejlets LED-belysning kan reguleres i styrke og farvetoner. Det hele må gerne emme af luksus og selvforkælelse.

Luksus badeværelse i nordisk stil med badekar, et liggende oval spejl og en lilla lampe

Smart Home er en automatisering og digitalisering af boligen, som efterhånden også er nået til badeværelset. De elektroniske enheder i form af f.eks. en indbygget radio i spejlet, berøringsfrie armaturer og samt brusearmaturer med mulighed for at indstille forskellige profilers præference i forhold til vandstyrke og temperatur. 

Toilettet kan i dag rengøre dets ejer efter brug – efter japansk forbillede – og på den måde gøre hverdagen nemmere og ikke mindst hygiejnisk. En anden interessant tendens er, at toiletter med luftudsugning af dårlig lugt og uden skyllekant efterspørges. Hygiejne og frygt for bakterier fylder mere og mere efter corona-epidemien. 

En anden undersøgelse viser dog, at mange branchefolk endnu ikke helt har omstillet sig til de digitale løsninger på badeværelset, da man ikke automatisk laver el til toilettet. Der er f.eks. også brug for el til toilettets betjeningsplade, som i dag fås med LED-orienteringslys. 

Sidst men ikke mindst er badeværelset fortsat en velværerum i boligen, hvor man kan trække sig tilbage efter en travl dag og få en tiltrængt pause – også fra familien – og hvor man kan forkæle sig selv med well- og mindfulness. Designet går her væk fra det firkantede og bliver blødt og organisk. 

På siderne her får du et overblik over, hvordan de nye produkter inden for badeværelser og sanitet tager sig ud. God inspiration!

Farver og funktionalitet med Montana


Bathroom kan man ligesom med de øvrige produkter selv sammensætte skabs- eller skuffemodulerne, som man vil. De er fremstillet af 12 mm vandtæt MDF og fås i 40 vandbaserede lakfarver. Der masser af valgmuligheder – 14 håndvaske, 11 opbevaringsmoduler og 11 spejle. Alle produkter fra Montana er certificeret med det danske indeklimamærke. Vaske og underskabe fås i forskellige størrelser, vaskene er integreret i bordpladen og er fremstillet af 12 mm Rector, som et er massivt kompositmateriale med silkemat overflade. Det fås i hvidt, beige med mørke og hvide korn eller sort med lyse korn. og facetslebet glas. 

 

Cirkulært vandsystem

Kan det blive mere bæredygtigt at tage bad, når vandet cirkuleres, renses og genanvendes igen og igen? Det kan man med et Orbital Shower, som er udviklet med inspiration fra rumforskningen. Vandet forsvinder vandet ikke ud i kloakken, men renses og genbruges i et lukket kredsløb. Det sparer op til 90 pct. vand og 80 pct. strøm. Det svenske prisbelønnede system fås til private fra marts 2022. Den nye model hedder Orbital Shower Retrofit og er et ’Plug & Play-brusesystem, som kan installeres uden at bryde tætningslaget eller trække rør. Montering sørger Orbital Systems for. 

 

Schweisisk funktionalitet

Nøddetræ er en af nyhederne hos det schweiziske badeværelsesbrand, Geberit, som har 150 års erfaring på området. Den nye møbelserie hedder iCon, og den kan tilpasses både små og store badeværelser. Designet er rent og moderne, og håndvasken er pladsbesparende med sit lille udhæng. Man kan vælge lukkede underskabe, hjørnekonstruktioner eller åbne hylder. Den viste model i nøddetræsmelamin med træstruktur, som giver karakter og en varm glød til badeværelset, fås også i sandgrå eller hvid højglans, eg nøddetræsmelamin med træstruktur, lava mat. Douce-toilettet, Geberit AquaClean Meram, skyller med blidt og tempereret vand, lufttørring, varme i sædet og lugtudsugning.

 

Brusevæg med sort detalje

Velværerummet skal også være en æstetisk nydelse, så selv afløbene skal være pæne. Derfor vælger mange Unidrain. De skræddersyer ikke kun elegante og diskrete afløb til brusenicher, hvor der skal være så få ting til at forstyrre øjet som muligt. De tilbyder også brusevægge af 10 mm glas, GlassLine, som er overfladebehandlet med den såkaldte ’cleantech nanobehandling’, så vandet hurtigere forsvinder og dermed letter rengøringen. Brusevæggen har fået tilført en sort pulverlakeret metalramme, som sender tankerne henimod den industrielt inspirerede stilretning med brug af rå beton og ’New Yorker’-vinduer med glasfelter. 

 

Brusevæg i grå eller frostet

Det svenske badeværelsesbrand INR, Iconic Nordic Rooms, som er nyt i Danmark, tilbyder skræddersyede løsninger. Brusevæggen Arc Frame i 8 mm glas kan tilpasses alle typer rum og vælges i Klart Glas, Frostet Glas, Opal Klar eller Frost samt Dark Frost – det vil sige gråt glas. Beslag til montering fås i messing, krom eller mat sort. Brusearmaturet med firkantet hoved og termosat hedder Ease og er udviklet i samarbejde med Mora. Eco Flow og Easy Clean-teknologi sparer på vandudgifter og rengøringstiden. 

 

Spar på vand og ikke designet

Et armatur betyder mere end et pænt design – det handler også miljøhensyn. Derfor er det smart, hvis man kan spare på vandet blot ved at vælge et armatur, som er bygget til det. Vælger man et fra Oras, ALLESSI Sense by Oras, får man et prisbelønnet design, som forener bæredygtig teknologi og æstetik. Vandsparerfunktionen består i en justerbar luftblander. I praksis fungerer armaturet ved, at man tænder det med et let tryk på toppen, f.eks. med albuen, hvor efter vandet løber i 6 sekunder. Et lidt længere tryk lader vandet løbe i 1 minut, og tryk på 4 sekunder aktiveres rengøringsfunktionen og holder armaturet slukket i 20 seken Volvo. 

 

Klassisk og stilrent

De fleste foretrækker sanitet og badeværelsesmøbler i en enkelt og klassisk design, som kan holde i mange år. Hvidt er den dominerende farve, og vil man skeje lidt ud med farver, er det oplagt at gøre det med vægmaling eller tapet. Duravit viser her et eksempel på, hvordan den klassiske og stilrene indretning af badeværelset kan peppes op i et sandt farvebombardement med en turkisgrøn maling på væggen, tæppe, lampe, håndklæder, afsætningsbord og billeder i rammer. Badeværelsesserien hedder D-Neo Pop og er enkelt og klassisk. 

 

Rengøringsvenlig glasur

Selvom det er blevet mere og mere efterspurgt med væghængte toiletter med indmuret betjeningsplade i væggen bag, vælger mange stadig den helt klassiske og prisvenlige løsning med et gulvmonteret toilet. En af de helt store topsælgere er Ifö Spira Art med Rimfree-teknologi. Det vil sige, at toilettet ikke har en skyllekant og derfor er nemmere at rengøre. Man kan også placere en Fresh WC-tap under skylleknapperne, så der frigøres lidt toiletrens ved hvert skyl. Glasuren, Ifö Clean, gør det sværere for kalk og snavs at sætte sig fast. I Ifö Spira-serien findes matchende underskab med låger og håndvaske.

 

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her