Plantegning: Regler og krav til dit nye sommerhus

Inden du starter med at tegne dit nye sommerhus, er det vigtigt, at du er opmærksom på at opfylde nogle krav og regler. Du skal også finde ud af, hvad dine behov er for ruminddeling, stikkontakter og sollys i dit nye sommerhus.

Mand ved at udfærdige plantegning til sit nye sommerhus

Når du skal i gang med at bygge dit nye sommerhus, er en af de vigtigste ting plantegningen. Hele byggeriet tager udgangspunkt i plantegningen. Når du skal tegne dit nye sommerhus, handler det om, hvad dine ønsker og behov er i forhold til huset. Det er også plantegningen, der er afgørende, når du skal søge om byggetilladelse.

Du kan finde mange forskellige eksempler på plantegninger på nettet, som du kan spejle dit byggeri i. 

Læs mere om byg sommerhus

Sådan starter du

Du kan selv begynde med at notere dine ønsker og behov ned på et stykke papir. Hvis du har mod på det, kan du også prøve at tegne en skitse over sommerhuset. Du kan tage stilling til følgende:  

  • Antal kvadratmeter
  • Antal værelser
  • Køkkenalrum eller lukket køkken?
  • Ét eller flere plan?
  • Størrelse på entré
  • Type af indgang til huset
  • Adgang til terrasse. 

Når din plantegning skal rentegnes, er det altid en god idé, at du får en arkitekt til at hjælpe. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Krav til byggetilladelsen

Når du søger om din byggetilladelse, skal du vedhæfte en plantegning over sommerhuset, som er detaljeret og i den rigtige målestok. Du skal sørge for at beskrive, hvad de forskellige rum skal anvendes til, samt hvor vinduer og døre er placeret. 

Udover disse informationer skal du lægge et facadesnit ved. Her noterer du højde, bredde, længde og materialer. Derudover skal du også huske at skrive, hvor sommerhuset er placeret på grunden. 

Læs også: Sommerhusbyggeri: Sådan forholder du dig uden en byggetilladelse

Vinduer i sommerhuset

Det handler både om det praktiske, men også om verdenshjørnerne, når du placerer vinduerne i dit sommerhus. Reglen lyder, at der skal være minimum ét vindue mod det fri i selvstændige beboelsesrum og køkkenet. For at lysindfaldet er tilstrækkeligt, skal glasarealet af vinduerne være omkring ti procent af gulvets areal. Hvis man har ovenlys, gælder det minimum syv procent. 

Der er også nogle regler, i forhold til hvis der skulle opstå brand. Der skal være minimum én døråbning eller ét vindue, som kan bruges som en redningsåbning. Kravet er, at det ikke må placeres højere end 1,2 meter fra gulvet. Samtidig skal åbningen være minimum 60 centimeter i højden og 50 centimeter i bredden. 

Læs også: Hvordan vælger du de rigtige vinduer? 

sort sommerhus med stort vinduesparti som stemmer overens med krav og regler

Sollys i sommerhuset

Udover krav til vinduerne er det også vigtigt, at du overvejer, hvordan du placerer sommerhuset på grunden. Rummene og solorienteringen skal nemlig gerne passe sammen.

Det kan være en god idé at begynde med at tegne opholdsrummene og terrassen ud fra, hvornår solen er der. Soveværelset og køkkenet er de rum, hvor man typisk vil vælge at have mindst sol. Det er også en god idé at være opmærksom på udsigten, årstidernes skiften og skygger fra store træer. 

Du kan følge tommelfingerreglerne, som lyder: Mod nord er der altid skygge, mod syd er der altid sol, mod øst er der morgensol, og mod vest er der aftensol.

Placering af stikkontakter i dit sommerhus

Når du laver plantegningen, skal du også tænke på stikkontakter og andre installationer. Det kan en arkitekt naturligvis også hjælpe dig med. I forhold til byggetilladelsen er det ikke et krav, men senere i byggeriet er det en nødvendighed. Derfor er det vigtigt at kende til de regler, der er. 

Der skal være én stikkontakt for hver påbegyndte fire kvadratmeter i alle beboelsesrum. Der behøver dog ikke være mere end otte per beboelsesrum. Stikkontakterne skal placeres med så stor en afstand som muligt. Hvis stikkontakterne er placeret sammen, vil du kun tælle for én stikkontakt. 

Køkkenet skal indeholde minimum tre stikkontakter, som skal være delt på to lysgrupper.

Kontakten skal være minimum 120 centimeter fra bruseren i badeværelset. Udover eventuelle shaverstikkontakter, er der et krav om, at der skal være mindst ét stik.

Reglerne er der for, at du for eksempel ikke overbelaster et stik ved at sætte for mange forlængerledninger til det. 

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Billedekilde: Velux

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her