Udsmyk dit hjem med mosaik

Brugen af mosaik til enten badeværelse eller køkken er en af de helt store trends i øjeblikket. I dag findes der utallige mønstre, kombinationer og størrelser af mosaik – hvor det kun er fantasien, som sætter grænser. Læs denne artikel og bliv klogere på mosaik.

Et badeværelse som er udsmykket med mosaik

Få et unikt udtryk i boligen med mosaik

Mosaik fås i dag i mange størrelser, farver, mønstre og stilarter. Med andre ord kan du derfor skabe et helt unikt og individuelt boligudtryk med mosaik.  

Mosaik klassificeres generelt som alt flise eller glas som går under 10×10 centimeter. Tidligere brugte man primært mosaik til border, men i dag har mosaik fået langt mere plads at boltre sig på i de danske hjem.   

Få mere viden om husdesign

”Vi ser i den grad en udvikling i den måde, som vi boligejere bruger mosaik på. Vi er blevet mere kreative i vores boligindretning, og mosaik giver muligheden for et unikt og individuelt udtryk. Vi ser blandt andet at mosaik er blevet brugt til bordplader i køkkenet, brusebad eller som en stuevæg. Det er kun fantasien, som sætter grænser,” fortæller Thomas Lindholm, som er Visual Merchandiser hos Mosaikhjørnet.    

 

Mosaik bruges til at bryde de rene linjer, og er med til at give dybde i indretningen. Derfor anbefales det, at man ved et nybyggeri tænker mosaik ind i indretningen fra starten.

”Før mosaik kan skabe sammenspil med din indretning, bør du overveje hvilket udtryk dine mosaikker skal give. Skal de give en dramatisk effekt? Eller skal de skabe en rød tråd med din indretning? Uanset hvad så kan mosaik give præcis den effekt, som du ønsker til din bolig,” siger Thomas Lindholm.

I dag er en af de helt store trends heksagon-formet mosaikker eller japanskinspirerede former. Man bruger også overflader som changerer, hvor man blander de matter og blanke farver. 

Farvemæssigt er den støvede rosa-farve et hit hos boligejerne i øjeblikket. Men vi ser samtidig også, at boligejerne er blevet mere modige i deres farvevalg, og blander de bløde og kraftige farver. 

 

Mosaik bryder de neutrale farver

Mosaik er oplagt til at bryde de neutrale farver i dit hjem. Her kan man eksempelvis vælge at bruge en enkelt væg og arbejde med enten mosaik eller fliser. 

 

Fuge

Brugen af fugen har afgørende betydning for helhedsudtrykket af dine mosaikker eller fliser. Med fugen kan man arbejde med kontraster, hvor man i stedet for at lave en kontrastvæg, laver en kontrastfuge.

I dag har man mulighed for at lave en epoxybaseret fuge, som gør det nemt at vedligeholde dine fliser eller mosaikker. Epoxyfugen bruges i dag til enten køkkenet, brusekabinen eller andre besværlige områder, hvor det tidligere har været svært at rengøre sine fuger.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Mosaik i udvikling

”De seneste par år har vi bevæget os meget i et råt betonlook. Men i dag er der kommet mere kant på udtrykket. Vi benytter os enten af rendyrket industrielle- eller naturlige overflader. Især marmor er meget populær. Det rustikke marmorudseende skaber en helt særlig stemning i indretningen,” fortæller Thomas Lindholm.

 

Som nævnt tidligere er det kun fantasien, som sætter grænser hvad angår brugen af mosaik og fliser i dit hjem. Før i tiden mødte man primært de små mosaikker på badeværelset, men i dag har mosaikkerne spredt sig til flere forskellige rum i boligen.

Især i køkkenet er det blevet populært, at bryde væggene med spil og struktur. Udover det smukke udtryk, så er mosaikker også praktiske, da de er nemme at rengøre.

Hvis ikke man ønsker mosaikker i sit køkken, kan man tilsvarende vælge fliser eller klinker, som er en smule større. 

mosaik i køkkenet

Rengøring

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal rengøre dine mosaikker, fliser eller klinker, kan du her se en oversigt over, hvordan du holder dine materialer smukke og rene. 

Vejledning til vedligeholdelse af uglaserede klinker
Vejledning til vedligeholdelse af glaserede fliser og klinker 

Gode råd og leverandøranbefalinger

Mosaikhjørnet i Glostrup

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her