At bygge nyt er en investering på den lange bane

Er det egentlig mest fornuftigt at bygge sit eget hus eller købe et gammel hus og renovere det? Meningerne er mange, og måske er svaret ikke så simpelt. Uanset om du mangler mere plads, vil have nye omgivelser eller andre naboer, så er et boligkøb altid en stor investering – og ofte er det en god investering at bygge nyt, hvis du tænker langsigtet.

En plan for at bygge nyt med en computer og en hjelm

Ét af de afgørende spørgsmål er, om du vil bygge dit eget hus, købe et nyt, færdigbygget hus, eller købe et ældre hus, som du selv kan renovere. Svaret afhænger ikke kun af økonomi. Ældre huse har ofte en charme, som mange værdsætter, omvendt er der hele tiden mindre renovering at skulle bruge tid og penge på. Oftest er det en billigere løsning at købe et nyt og færdigbygget hus, som står klar til at flytte ind i. Men her har du naturligvis ikke haft mulighed for at sætte dit personlige præg på valg af indretning og materialer. Vælger du derimod selv at bygge et nyt hus fra bunden, så vil du stadig stå med en billigere bolig, end hvis du vælger at renovere et ældre hus. Et ekstra plus er, at du i årene fremover ikke skal bruge ressourcer på vedligeholdelse.

Det er dog vigtigt at understrege, at der er forskel fra landsdel til landsdel. Mange steder kan det sagtens svare sig at købe et ældre hus, selvom du får ekstra udgifter en løbende renovering. I andre landsdele vil du få mest for pengene ved at bygge nyt – i hvert fald på den lange bane. I Nordsjælland, Østsjælland og Østjylland vil det i de fleste tilfælde kunne svare sig at bygge et helt nyt hus, ligesom der i København faktisk også er eksempler på, at nybyggeri er den billigste mulighed.

Læs også artiklen: Postnummeret påvirker, hvad du får for pengene

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Renovering eller nybyg?

Selvom rigtig mange går med en drøm i maven om det helt store renoveringsprojekt, hvor et smukt, ældre hus bliver til drømmeboligen, så er det sjældent den løsning, som bedst kan svare sig rent økonomisk. Renovering er dyrt og tidskrævende, og hvis du drømmer om at gøre det hele selv, bør du nok overveje, om du hellere vil bygge et helt nyt hus fra bunden.

Hvis du stadig ønsker at renovere, så er det en god idé at undersøge, hvor meget huset eventuelt stiger efter renoveringen. Her er det værd at kigge på forskellene rundt i landet. I de attraktive og populære boligområder vil værdien på et hus sagtens kunne stige med mange procent, hvis renoveringen er udført ordentligt.

Læs også artiklen: Hvad koster det at bygge nyt hus

Flere muligheder

Generelt set er det mest økonomisk fordelagtigt at bygge nyt, fordi du investerer dine penge på en rigtig god og langsigtet måde. Hvis du er villig til gå på kompromis med beliggenheden for at kunne skabe dit eget renoveringsprojekt, så er det helt sikkert en fornuftig mulighed, set ud fra et økonomisk perspektiv. Er du mere typen, som vil bygge hus for at sælge det videre med fortjeneste, så bør du udvælge beliggenheden med stor præcision.

Læs også artiklen: Fordele og ulemper ved nybyggeri

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her