Find sommerhusets lokalplan og skab overblik

En lokalplan giver det konkrete overblik over de enkelte boligområder, og de går anderledes i dybden end en kommuneplan. Det er derfor en god idé at finde og nærstudere lokalplanen, før du investerer i en grund til dit nye sommerhus, så du kender fremtidsudsigterne for området.

Find lokalplan til sommerhusgrunden, og skab dig et overblik.

Der er god fornuft i at undersøge din kommunes, eller kommende kommunes, lokalplan. Her kan du få overblik over, hvordan den fremtidige planlægning af området er tænkt. I lokalplanen kan du få et indtryk af, hvordan nabosammensætningen bliver, du har også mulighed for at undersøge, om der bliver byggestop i den nærmere fremtid eller om eventuelle nye bebyggelser vil komme til at genere udsigtspunkter, soltimer eller andre vigtige forhold for en given grund.

Læs mere om sommerhusgrund

Planen er reglen

Når en lokalplan er vedtaget, gælder det som lovgivning og regelsæt på området, og kan derfor være vanskelig at komme uden om. Eventuelle ændringer sker gennem en dispensationssag, hvor naboer og andre interessenter bliver hørt. Det er dog vigtigt at nævne, at der ikke gives dispensationer, som strider direkte imod planens principper og retning. Det er kommunalbestyrelsen, som træffer en eventuel beslutning om en dispensation.

Hvem bliver hørt?

En lokalplan bygger på et længere forarbejde, hvor interesser fra flere sider bliver taget med i overvejelserne. Det kan ofte involvere modstridende parter, som skal nå til en form for konsensus. Det er dog vigtigt at sige, at selvom alle interesser bliver hørt, så er der ingen garantier for, at alle bliver tilfredse i sidste ende. Lokalplanen skaber dog alligevel en slags forventningsafstemning, som sikrer, at alle kender retningslinjerne. Hvis der forekommer et nyt forslag til et lokalplan, så skal dette offentliggøres i mindst otte uger, hvor forslaget er til debat, hvor borgere og myndigheder har mulighed for at komme med indsigelser til forslaget. Kommunalbestyrelsen kan først herefter endelig vælge at vedtage forslaget.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Hvilke typer af lokalplaner findes der? 

Der er mange typer af lokalplaner. F.eks. findes der planer, som beskriver mængden af bebyggelse i nye boligområder. Der er også lokalplaner for enkelte grunde eller ejendomme, som kan have en særlig betydning. Det kan også sagtens forekomme, at man i en by eller bydel har nogle retningslinjer omkring skilte, farver på huse eller andet, som kan stå i en specifik lokalplan. 

Læs også: Love og regler for sommerhuse, du skal kende

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her