Armatur

I dag er en vandhane ikke blot en vandhane. Der findes et utal af armaturer og flere forskellige producenter lige fra designervandhanen fra VOLA til den simple stålmodel fra Bauhaus. Men lige meget hvad, skal du gøre dig klart, hvad et armatur betyder for dig, og hvordan du bruger det.

et guld armatur

Vandhanen til køkkenvasken skal opfylde en del krav. Den skal være høj nok til, at du kan få gryder og andre store ting ind under den og ned i vasken, og det er praktisk, at vandhanen kan drejes til siden. I dag bliver det lavet i et utal af udformninger, så du kan finde en vandhane, der passer særligt til dit køkkens design.

Behov

Har du brug for brusefunktion til at skylle beskidt service af? Eller har du brug for, at selve hanen har en udtræksfunktion, så du for eksempel kan fylde elkedlen, mens den står på bordet eller skylle alle hjørner af vasken? Vidste du for eksempel også, at du kan vælge at få et væghængt armatur? Så er der også selve måde, du tænder og slukker for vandet på. Hvis du synes, det er nemmere og mere praktisk, kan du få en vandhane, der bliver aktiveret via en censor.

Få mere viden om husdesign

Funktioner

Derudover kan du tilvælge ekstra funktioner til din hane, såsom at hanen kan levere kogende vand på få sekunder. De fleste kender den kogende hane som en Quooker, hvilket faktisk blot er mærket på en af de mest populære kogende vandhaner. Men der findes flere alternativer som for eksempel Grohe Red og Thermex Triotap. Du kan også modsat vælge at installere en hane med iskoldt vand, og i det hele taget skal du overveje, om du vil have hanerne adskilt, så du har flere end én hane i vasken, eller skal du have installeret en hane ved siden af komfuret, så du ikke skal løfte de tunge gryder hen til vasken?

Det er også smart at installere en vandhane med turboeffekt, så du hurtigt kan fylde en gryde op, eller hvad med at have lys i vandhanen, så du altid har spot på det, du vasker af eller kan fylde en kop om natten uden at tænde lyset.

vandhane med kogende vand der er en del af det moderne armatur

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Montering og lignende 

Din vandhane skal have en såkaldt VA-godkendelse for at være lovlig at installere i køkkenet. Det er en godkendelse, som står nævnt i både bygningsreglementet og er udviklet af ETA Danmark. Den sikrer, at produktet lever op til de danske normer for vand- og afløbsinstallationer, samt at blandingsbatteriet overholder grænseværdierne for udledning af bly og cadmium. Du kan finde en oversigt over godkendte vandhaner på Trafik og Byggestyrelsens hjemmeside eller spørge din producent, om produktet er godkendt. Tjek desuden efter, at de armaturer I køber, passer til det vandtryk, der er i jeres hjem.

Læs også artiklen: Køkkenets elementer og montering

Vandbesparelse

Det er en god idé at købe et armatur med automatisk vandbegrænser, der gør, at du sparer på vandet. En tommelfingerregel er, at 6 liter per minut er passende til køkkenvandhanen. Flere armaturer har dog mulighed for, at du selv kan indstille vandgennemstrømingen.

En kogende vandhane bruger en del mere strøm, da den konstant sørger for at være parat med kogende vand. Til gengæld bruger du ofte kun den mængde vand, du skal bruge til at fylde tekoppen op med. 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her