Blowerdoor test: Test tætheden af dit nybyggeri

Dit nybyggeri skal leve op til de krav, Bygningsreglementet stiller til boligers tæthed, og derfor skal du bestille en blowerdoor test, inden håndværkerne afleverer huset til dig. Tæthedsprøven, identificerer utætheder, og den kan blandt andet spare dig for skimmelsvamp, varmetab og dårlig komfort.

To mænd laver en test tætheden af din tilbygning med en blowerdoor test.

Dit byggeri er ved at stå færdigt, men inden du begynder at fylde dit nye hjem med flyttekasser, så skal tætheden af huset testes, og det gøres bedst med en tæthedsprøve.

Utætheder kan koste dig

En tæthedsprøve kan være med til at opdage utætheder, og dermed sparer den dig for varmetab og dårlig komfort, som er nogle af de konsekvenser, utætheder i boligen kan medføre. I værste tilfælde kan konsekvensen ved utætheder være skimmelsvamp. Skimmelsvampen opstår, hvis der er utætheder i byggeriets klimaskærm, og den luft der kommer ind, har et højt vandindhold. Det resulterer i fugtophobninger, som danner det perfekte miljø for skimmelsvamp. Det er derfor vigtigt at få testet tætheden og tætne eventuelle utætheder, da det ellers kan blive dyrt.

Læs også artiklen: Afleveringsforretningen

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Blowerdoor-test

Tæthedsprøven er også kendt under navnet blowerdoor-testen. Testen indikerer, hvorvidt huset er tæt eller ej. Det foregår således, at der bliver monteret et specielt apparat med en indbygget ventilator i døråbning – deraf navnet. Ventilatoren blæser luft ud, og påviser ved hjælp af over- og undertryk, hvorvidt luften siver ind og ud af sprækker og utætheder. 

Hvis det viser sig, at der er utætheder, så bør de naturligvis tætnes, og det kræver, at utæthederne bliver lokaliseret. Der er tre kendte fremgangsmåder, når man skal finde frem til, hvor utæthederne er; termografi, brug af røg eller måling af lufthastigheder. Termografering er den mest anvendte metode til at finde utæthederne. Ved denne metode laver et varmesøgende kamera en termografisk fotografering. Kameraet kan finde frem til utæthederne og påvise, hvor kulden kommer fra.

Tæthedsprøven er et krav

Ifølge Bygningsreglementet skal alle nybyggerier have foretaget en tæthedsprøve for at sikre, at huset lever op til de krav, der er til tætheden. Som nybygger er det dit ansvar, at testen bliver foretaget, så energiforbruget kan fastlægges. Det gør du ved at kontakte en fagmand, der kan udføre tæthedsprøven. Hvis du derimod har købt et typehus, så er det firmaet bag, der har ansvaret for at lave testen.

Læs også artiklen: Bliv klogere på energiklasser

Ifølge Energistyrelsen skal du altid have dokumentation for tætheden, hvis dit nybyggeri er opført efter lavenergiklasse 2015 eller bygningsklasse 2020. Du er som nybygger ansvarlig for din boligs tæthed og for at kunne fremlægge dokumentation i fem år, efter afleveringen af huset har fundet sted. Hvis du ikke kan dokumentere, at bygningen lever op til kravene om tæthed, så kan kommunen kræve byggeriet lovliggjort eller anføre manglen i BBR-meddelelsen. 

Den gennemsnitlige pris for en blowerdoor-test mellem 7.500 til 10.000 kroner, hvis du skal have et firma til at foretage testen. Prisen inkluderer ikke nødvendigvis, at firmaet finder frem til, hvor utæthederne er, så det vil i nogle tilfælde blive lagt oveni prisen.

Læs også: Byg nyt hus

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Energitjenesten

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her