Det skal du overveje, før du laver en tilbygning

Hvis du er tilfreds med dit hus og lokalområde, men du er begyndt at mangle plads, kan det være en god løsning at lave en tilbygning i stedet for at flytte i et nyt og større hus. Som det første er det vigtigt, at du finder ud af, hvilke behov du har lige nu, men det er også en fordel, hvis du tænker længere frem. Hvad har du brug for, når dine børn vokser op og flytter ud? Hvor meget ekstra plads har du i virkeligheden behov for, hvis du både tænker på nutiden og fremtiden? Og hvordan giver det bedst mening at indrette sig?

Moderne tilbygning hvor bygherren har tænkt over det du skal overveje før du bygger en tilbygning

Tilbygning eller ej?

I Danmark bruger vi generelt mange penge på vores bolig, og de fleste laver større ændringer på deres hus igennem årene. Der er mange, der tænker på deres hus, som en god begyndelse, og efterhånden kan de så bygge om eller til, så det ender med at blive deres drømmebolig. En tilbygning ender også tit med at være et alternativ til en flytning, hvis man er glad for det sted, man bor. Hvis du overvejer at bygge til, måske fordi kvadratmeterne er for få til de behov, dig og din familie har, kan det være en god idé at tage stilling til, om det bedst kan betale sig at investere penge på en tilbygning eller købe et nyt hus. Det kan også være en fordel, at du gør dig nogle tanker omkring, hvor du/I helst vil bo i fremtiden.

Inden du beslutter dig for at bygge til, er det vigtigt, at du er tålmodig. Det kan for eksempel være en god idé, at du bor i huset i noget tid, før du tager beslutningen om at ændre det. Det kan hjælpe dig med at få en fornemmelse af, hvilke behov dig og din familie har, og hvad en tilbygning præcist skal indeholde.

Læs også artiklen: Hvad koster det at lave en tilbygning

Gør dig overvejelser om din tilbygning

Det er selvfølgelig vigtigt at du har tænkt det godt igennem, før du starter med at lave en tilbygning. Det gælder, uanset om du skal have udvidet huset med et ekstra badeværelse, bygget en carport eller noget helt tredje. Jo flere tanker du har gjort dig om projektet inden, du kontakter et byggefirma, jo bedre bliver processen også. Hvis du har afstemt med dig selv, hvad du vil og ikke vil, er det nemlig meget nemmere for entreprenøren at forstå, hvad der skal ske. Det giver også entreprenøren en bedre mulighed for at vejlede dig og tilpasse tilbygningen. 

Økonomien er afgørende

Inden du bygger til, er du nødt til at have styr på, hvad det koster at lave din tilbygning. Og stemmer det overens med, hvor mange penge du har til rådighed? Det giver ingen mening at gå i gang med at vælge materialer og udstyr, hvis du ikke har overblik over dit budget. I værste tilfælde ender du med en stor regning til sidst, som du ikke har mulighed for at betale. 

I visse tilfælde kan en tilbygning øge husets værdi, og på den måde kan du hente pengene ind igen, hvis du engang flytter derfra.

Familiens behov

De fleste laver en tilbygning, fordi der er for lidt plads i huset til de behov, man har. Derfor er det også en god idé, at du gør dig nogle tanker omkring, hvordan tilbygningen passer til jeres behov. Hvad er jeres situation lige nu, og hvordan ser jeres liv ud i fremtiden? Er der flere børn på vej, eller er børnene på vej væk? Skal I have plads til en ekstra bil? Der er mange spørgsmål, som er vigtige at få besvaret, inden I tager beslutningen om en tilbygning.

Tilbygningens funktion

Noget andet, du bør tænke over, er, hvad tilbygningen skal bruges til. Hvilken funktion skal rummet have? Er det for eksempel nødvendigt at opvarme rummet? Og hvad skal der være plads til?

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Æstetikken

Der findes forskellige opfattelser af, hvad der er smukt, og hvad der ikke er. Hvis du ønsker, at tilbygningen og det eksisterende hus skal fremstå harmonisk, kan du sørge for at vælge materialer i tilbygningen, som også bliver brugt i det eksisterende hus. Du kan også tænke over, at tilbygningen hænger sammen med resten af huset på en logisk og funktionel måde.

Læs også artiklen: Vælg materialer med omhu

Hvad betyder tilbygningen for haven?

Haven kan nemt blive glemt under en tilbygning, og pludselig står man bagefter og har mistet mere af haven, end man i virkeligheden havde ønsket. Det er derfor vigtigt at overveje, hvor stor en have du har behov for. Hvor meget af haven ønsker du at miste? 

Til sidst har vi samlet nogle gode huskeregler til, når du bygger til: 

  • Vær opmærksom på at få en god harmoni mellem tilbygningen og det eksisterende hus.
  • Overvej, om du ønsker at din tilbygning skal ligne det gamle hus, eller om du ønsker at bygge det i nogle andre materialer.
  • Tænk over, om du mister kvadratmeter ved at bygge til. For eksempel ved at et før brugbart rum bliver til et gennemgangsrum.
  • Tænk også over, om tilbygningen tager dagslyset.
  • Vær opmærksom på, om haven bliver mindre.
  • Husk at lave gode adgangsforhold fra det eksisterende hus til tilbygningen.

  

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her