10 gode råd til planlægningen af dit sommerhus

Vinteren nærmer sig med lystige skridt. Du har måske ikke fået det fulde udbytte af sommeren og du ærgrer dig stadig over, at du ikke har fået det ønskede sommerhus på tegnebrættet endnu. Men fortvivl ikke. Nu har du tid til at lægge hovedet og tankerne i blød, og finde ud af præcis, hvad du kunne tænke dig, og hvad dit sommerhus egentlig skal kunne gøre og være for dig. Vi har samlet 10 gode råd, som er værd at overveje, hvis du gerne vil bygge et sommerhus.

 

Hvad for et liv, vil du gerne leve i dit sommerhus?

Inden vi taler æstetik og materialer, er det vigtigt, at du lige stopper op og overvejer, hvad det helt præcis er for et liv, som du ønsker i dit sommerhus. Skal der være plads til, at gæster og børnenes venner kommer med? Skal der være plads til overnattende gæster? Skal der være plads til mange eller blot ganske få siddepladser i stuen eller om bordet?

Sommerhuse kan tit blive bygget så fint og flot, at det ikke inviterer det sjove liv med ind. Så husk på livet og atmosfæren, som du ønsker i dit sommerhus og byg herefter.

Differentier dit sommerhus fra dit hus derhjemme

Et sommerhus bør være et sted, du kan tage hen for at få et afbræk, men også for at leve anderledes end du gør derhjemme. Mange sommerhuse bliver bygget som et ekstra hus. Hvorfor ikke bygge dit sommerhus, som et andet og anderledes hus?

Er sommerhuset et sted, hvor du ønsker, at du selv og dine gæster vil være i længere tid? Har du børn der snart rammer teenagealderen, som du gerne vil have skal være med uden at kede sig?

Sørg for, at dit sommerhus består af mange forskellige rum og situationer, både uden- og indendørs. Her kan du tænke en hems eller krog, hvor man kan slappe af og trække sig lidt tilbage (især tiltænkt børnene). Du kan lave bålsted, planter med plukkemulighed (bær eller frugt). Der er mange muligheder hvorpå, du kan gøre dit sommerhus mere eventyrligt og oplevelsesrigt.

Et sommerhus kan vokse i takt med dine behov

Er din familie på 2, 3 eller 4? Er børnene små, store eller ikke kommet endnu? En lille familie med små børn, giver anledning til en enkel planløsning. Selvom børnene bliver store og måske flere, er der ingen grund til at bygge et sommerhus med 4 soveværelser før, at der er behov for det. 

Et sommerhus er organisk og kan vokse og udvikle sig i takt med familien. Derfor bør du tage højde for dine behov nu og udnytte dine muligheder for at få de bedste rammer til din nuværende situation. 

Væk dine sanser til live i dit sommerhus

Et sommerhus bør være et sted, som inviterer til at være mere udendørs end indendørs. Naturen og atmosfæren væk fra by og larm har den fantastiske egenskab at kunne vække stort set alle vores menneskelige sanser til live – alle på én gang. Dufte, kulde, vind, varme, ild, lyde, lys og nærvær sanses på en helt anden måde, end når vi er i vores vante omgivelser. 

Vil du gøre dit sommerhus til en mere sanselig oplevelse, bør du tænke naturen og omgivelserne indenfor. Store vinduespartier, flere døre end blot en hoveddør så du har flere adgange til udearealer. Hvis du ikke ønsker soveværelse under åben himmel, er en shelter en fantastisk løsning. Den giver dig og familien mulighed for at sove i det fri, nyde lyden af vinden i træerne og havets brusen til udsigten af den smukkeste stjernehimmel. 

Sometimes less is more

Vi har ofte en tendens til gerne at ville bo stort. Men antallet af m2 er ikke afgørende for hverken arkitekturen eller livet i sommerhuset. Vores råd er: Byg mindre, men bedre!

Mange har fået øjenene op for mindre sommerhuse. Dette giver mulighed for at bygge med bedre materialer og finere detaljer til samme eller færre penge. Vælger du at gå mere op i materialer og detaljer, er beklædning af vægge, lofter eller begge med planker en løsning at overveje. Planker er noget, der virkelig skaber en stemning og er tidsløst, når vi snakker sommerhuse, hytter og generelt huse, som skal skabe varme og hygge.

Enkelthedens mange sider

Prøv at tænke småt, når I skal opstille funktionskravene for jeres sommerhus. Vi kan ofte leve med meget mindre end vi tror. Og tit så lever vi faktisk mere, når vi ejer mindre. Der skal selvfølgelig ikke gåes på kompromis med komforten, men du kan leve uden mange af de ting, som du tror er nødvendige. 

Eksempelvis er skabe til tøj ikke et must. Mange skal også udenfor for at komme på toilet og i bad. En meter tyk isolering behøves heller ikke. På den måde er der også kortere vej til de store tæpper og ild i pejsen. Vi har forskellige behov og præferencer. Men ofte viser det sig, at det har sin charme at skære lidt ned på luksussen.

Husk opbevaringen

I et sommerhus er der ofte redskaber og legetøj, som er næsten uundværlige for et bedst muligt ophold. Havemøbler, redskaber og brænde må du have, og har du børn er legetøj som surf, kajak, båd og fiskerudstyr en fordel at have på lager, hvis de fortsat skal ønske at deltage som teenagere.

Dette kan løses ved et lille skur nær sommerhuset, eller mere kreative løsninger kan foretages. Mellem hus og skur, kan der laves et attraktivt ude areal med enten overdækning i form af tag eller solsejl, som kan foldes til siden.

De usynlige materialer 

Du kan med fordel benytte dig af træ eller træuldsisolering. Træet arbejder sammen, og hjælper andre materialer som sten og glasuldisolering med at ånde – altså at komme af med fugten.

Det kan ikke siges nok gange, at dette område ikke må svækkes på. De valg du foretager her, vil have indflydelse på, om dit klima, og hermed luften, i dit sommerhus vil være våd eller tør.

Giv huset en fortælling

Du kan skabe oplevelser og fortællinger i dit sommerhus, om du vælger en minimalistisk eller anden arkitektur. Arkitekturen i dit hus, kan være med til at skabe liv og opdagelser for de besøgende. Fra stuen kan du kravle op i en hems, hvorfra du har adgang til dækket. Herfra kan du komme ud på “taget”, som kan føre dig til gæsteværelset.

Der skal ikke meget til for at skabe en fortælling. Denne kunne også skabes udenfor, hvor træer, buske og stier omfavner og giver en følelse af at kunne gå på opdagelse.

Hyggelig i alt slags vejr

Som sommerhusejer i Danmark, er det vigtigt at kunne sætte hyggelige rammer, i al slags vejr. Vi er vist alle bekendte med den danske sommer og bygerne, der kommer og går. Derfor bør et sommerhus i Danmark også være hyggeligt i både regn- og blæsevejr.

Med den rette beskyttelse er der ikke meget vejr, der kan komme imellem dig og de hyggelige stunder. Et solsejl er en perfekt løsning til de danske sommerhuse. Solsejlet kan slås op og ned efter behov, og du kan stadig lave mad udendørs, selvom regndråberne trommer på dugen.

Hvis ikke det var hyggeligt før, så er det det i hvert fald nu. God fornøjelse!

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her