Jordbundsundersøgelse af din sommerhusgrund

Før du køber en byggegrund til dit nye sommerhus, er det en god idé, at du får foretaget en jordbundsundersøgelse. En jordbundsundersøgelse analyserer jorden og forholdene i jorden, og med den i hånden kan du finde frem til den bedste funderingsmetode. Læs med her, og bliv klogere på jordbundsundersøgelse af din sommerhusgrund.

En skovl der er i gang med første spadestik til en jordbundsundersøgelse

Hvordan laves en jordbundsundersøgelse?

Når man laver en jordbundsundersøgelse til sommerhus, foregår det ved, at en speciel kran med boregrej foretager en eller flere boreprøver. Prøverne viser jordlagstyperne, så du kan se, om der for eksempel ligger sand, ler eller noget helt tredje. Derudover viser prøverne pH-værdien af jorden samt indholdet af næringsstoffer, vand og forurening.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Vigtigheden af en jordbundsundersøgelse

En jordbundsundersøgelse viser altså, hvordan forholdene i jordbunden er. Det er afgørende for, at dit byggeri lykkedes, fordi den rette fundering er med til at sikre, at jorden kan bære dit nye sommerhus. Hvis funderingen ikke er tilstrækkelig, kan du for eksempel risikere sætningsskader.

Jordbundsundersøgelsen kan også vise, hvis grunden er for blød til at bygge på. Derfor er det også en fordel, hvis du får foretaget en jordbundsundersøgelse, før du underskriver en købsaftale. 

Jordbundsundersøgelse efter køb af byggegrund 

Der er mange muligheder, når det kommer til valg af fundering til dit nye sommerhus. En jordbundsundersøgelse hjælper dig med at finde ud af, hvad der er det rigtige at investere i. Derfor er det også bedst, hvis du får lavet undersøgelsen, inden du skriver under på en aftale.

Hvis du allerede har underskrevet en kontrakt, uvidende omkring forholdene i jorden, kan det stadig være relevant at få lavet en jordbundsundersøgelse af din sommerhusgrund. Du kan ikke nå, at trække dig fra aftalen, men hvis undersøgelsen viser en række problemer og omkostninger i forbindelse med byggeriet, kan du få et prisafslag senest 20 dage efter, at sælgeren har skrevet under på kontrakten.

Læs mere om byg sommerhus

Prisen på undersøgelsen

Det er umuligt at fastsætte en pris på en jordbundsundersøgelse, fordi det er forskelligt fra grund til grund. Det afhænger nemlig af størrelsen og andre forhold på grunden. For at blive klogere på, hvad en jordbundsundersøgelse vil koste dig, kan du forhøre dig hos forskellige geotekniske virksomheder, som foretager undersøgelsen. Du kan også gennemse deres hjemmesider for at se, om de har nogle standardpriser, men regn typisk med ca. kr. 7-8.000 + kørsel 

Læs også: Sådan planlægger du dit sommerhus byggeprojekt 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Erhvervsstyrelsen / Huseftersyninfo

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her