Akustik må ikke undervurderes

Akustik betyder alverden for, hvordan det er at opholde sig i din bolig. Derfor er det ærgerligt ikke at tænke det ind helt fra starten. Men der er mere end bare én løsning.

Du får måske en lille smule myrekryb, når du hører ordet akustik, og kommer straks til at tænke på din gamle folkeskole eller lofterne i åbne kontormiljøer. Men faktisk er det ret væsentligt også at tænke akustik ind i din nye boligs arkitektur – og allerhelst fra starten. Der er heldigvis mange forskellige løsninger på markedet, så du har gode muligheder for at finde den, der passer til netop dit behov.  

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Alt andet end loftet

Hvis du bare ikke kan forene dig med akustiklofter i din bolig, er der masser af andre løsninger rent indretningsmæssigt. Gulvtæpper, polstrede møbler og billeder på væggene eller en bolig med lavt til loftet i typisk 70’er-stil. Men selvom de indretningsmæssige muligheder kan hjælpe, så siger undersøgelser, ifølge bygningsingeniør Henrik Blyt i en artikel til byggemarkedet STARK, at du får 80 procent mere ud af at forbedre akustikken over ørehøjde end under.

“Generelt betyder valget af materialer meget for akustikken. Pas på ikke kun at have blanke overflader, som blot kaster lyden frem og tilbage. Tænk samtidig over, hvad hjemmets forskellige rum skal bruges til. Det gør ikke noget godt for akustikken, at der for eksempel er fem meter til loftet lige over spisebordet, hvor der bliver snakket meget,” siger arkitekt Jakob Mumm, der har arkitektkontor under eget navn i Aarhus. 

Læs også artiklen: Hvilket loft skal du vælge

forskellige slags loft som giver god akustik

Den diskrete løsning – akustikpuds

Det ligner et almindeligt pudset loft, men det specielle puds lader lyden passere gennem porerne, så den kan optages af den bagvedliggende lydabsorberende isolering. Underlaget er typisk lavet af mineraluld. Akustikpuds er en smule mere effektivt end perforerede gipsplader. Det er dog også en af de dyreste løsninger, da den kræver specialhåndværkere.

Læs mere i artiklen: Detaljeret liste over materialer

Den moderne løsning– perforerede gips- eller træplader

Profilerede gipsplader er populære i private hjem, da de er både diskrete og effektive, og så passer de godt til tidens minimalistiske byggestil. De består af gipsplader med huller i forskellig størrelse, så det er også en måde, du kan lege med det æstetiske udtryk på. Bagved pladen ligger der et lag af akustikfilt, som opfanger lyden, når den strømmer gennem hullerne.

Den rustikke løsning – lofter af træbeton

Træbeton er måske en af de mest effektive løsninger til at dæmpe støj og genklang i boligen. Lofterne er fremstillet af en blanding af cement og træ. De har et karakteristisk, meget rustikt udseende, som mest af alt minder om høvlspåner, der er limet tæt sammen. Der er heldigvis udviklet så meget på denne type loft, at det er muligt at få det i forskellige farver og med integrerede elementer som lys, højttalere eller andre speciallavede dekorationsmuligheder.

Læs mere i artiklen: Din boligs idealmål og minimumskrav

Som en del af arkitekturen – akustikpaneler

Du kan gå efter det mest diskrete akustikloft, eller du kan vælge ét, der ”larmer”. Panelerne minder mest af alt om et træloft af meget tynde lister, og du kan vælge at få listerne hvidmalede eller beholde træfarven. Du kan også selv vælge, hvor tykt akustiklaget bag panelerne skal være. 

Gode råd og leverandøranbefalinger

Bestil på print

149,00 kr. (ekskl. levering)

Stark.dk

Arkitekt Jakob Mumm

Troldtekt

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her