Gode råd - Når du skal vælge gardiner til din bolig

Gardiner har mange fordele i hjemmet. Udover at skærme for solens stråler er gardiner også med til at forbedre akustikken i et rum og skabe et visuelt lækkert udtryk. Men det kan være svært at finde det perfekte match mellem æstetik og funktionalitet.

Indretning

Valget af gardiner er med til at skabe den stil, du gerne vil have i dit hjem. Skal du vælge gardiner til flere rum, kan det være en fordel at udvælge en specifik variant og lade samme gardintype gå igen fra rum til rum. Det kan hurtigt komme til at se rodet ud, hvis du i for høj grad mixer de forskellige gardinvarianter. Lad dig inspirere af, hvordan dit vinduesparti ser ud i f.eks. stuen,

og lad det danne basis for dine gardinvalg. Har du vinduer fra loft til gulv? Eller har du ét stort vinduesparti eller mange små? Plissé, lamel og stofgardiner tager sig godt ud i store vinduespar- tier, mens rulle- og foldegardiner samt persienner ofte passer bedre i mindre vinduespartier.

Bliv inspireret af vores designguide

 

Akustik

Har du store rum med dårlig akustik, kan du med fordel vælge stofgardiner, som går helt til gulv. Stoffet fra de lange gardiner vil forbedre rummets akustik og så er stofgardiner desuden meget elegante, og findes som både mørklægning, semi-transparent og transparent, så du kan få den “tyngde“ i gardinerne, som du ønsker.

Farver

Størrelsen på rummet har stor betydning for valget af farve til gardinerne. Har du store rum, så kan det være en god idé at gå efter mørke farver på dit nye gardin. Er rummet småt, kan du med fordel vælge lysere farver, der åbner rummet mere op. Farver på væggene og inventar i rummet har også betydning for gardinernes farver.

Er dine vægge malet eller tapetseret i forskellige farver, kan du overveje, om det skal føres videre til dine gardiner, eller om de skal fungere som et mere neutralt element i rummet. Har du helt hvide vægge, kan du give rummet karakter ved at vælge en farve. Er der en specifik farve, der går igen i din indretning, kan du overveje en kontrastfarve på dit nye gardin. En kontrastfarve kan give spil i hjemmet og være med til at fremhæve begge farver.

Overvej også, om du vil lade farven på et udvalgt møbel gå igen på dit nye gardin. Inden du beslutter dig for en bestemt farve gardiner, kan det være en god idé at overveje, om du også vil være glad for farven om et år eller to.

Nye gardiner kan være en dyr fornøjelse, og det er derfor en fordel at tage sig god tid til at finde den helt rigtige variant og farve.

Gardiner findes i en lang række forskel- lige designs og modeller. Lige fra de klassiske stofgardiner til foldegardiner og mørklægningsgardiner. Hvilken gardintype, der passer til din bolig, afhæn- ger naturligvis af din indretningsstil og dine behov. Læs om de forskellige gardintyper her.

Stofgardiner Har du store rum, måske endda med ekstra højt til loftet, eller har du rum med dårlig akustik, kan du med fordel vælge stofgardiner, som går fra vindue til gulv. Store rum kan klare tungere og mørkere stoffer som f.eks. velour, mens du til mindre rum bør vælge et lettere materiale som eksempelvis hør. Stoffet fra de lange gardiner giver rummet en god akustik, samtidig med at stofgardiner er meget elegante. Findes også som både mørklægning, semi-transparent og transparent.

Plisségardiner Plisségardiner er både trendy og smukke i udtrykket. Med deres fine design skaber de en hjemlig atmosfære i rummet. Enkelte af vores plisségardiner leveres des- uden med Duette-stof, der isolerer ekstra godt og kan give besparelser på elregningen.

Lamelgardiner Du kan få dine lamelgardiner de signet i præcis den størrelse, du har brug for. Også til store vinduespartier. Med de lodrette linjer skaber lamelgardinerne ro i rummet og tilfører samtidig rummet et stilrent look. Lamelgardiner indrammer store vinduer på en flot og minimalistisk måde.

Mørklægningsgardiner – Mørklæggende gardiner er den bedste løsning til alle rum, hvor lyset skal holdes helt ude eller hvor der skal skærmes af for solen – f.eks. ved fjernsyn og computerskærme. Mange vælger mørklægningsgardiner i soveværelset og børneværelset. Du kan vælge mellem flere forskellige gardintyper og betjeningsmuligheder samt et væld af farver.

Foldegardiner Foldegardinet bidrager til en rar og hyggelig atmosfære i ethvert rum, og de bløde stoffolder har et luksuriøst præg. Du kan vælge mellem både transparente og tætte stoftyper samt mørklægning. Foldegardiner kaldes også for hejsegardiner og liftgardiner.

Rullegardiner Rullegardiner er en billig, fleksibel og stilren gardinløsning, der gør det nemt at regulere eller forhindre lysindfald og afskærme for indkig udefra. Du kan desuden vælge flere forskellige betjeningsløsninger, blandt andet klassisk manuel betjening ved kædeoptræk eller motoriseret betjening, hvor du kan styrer gardinet via din telefon eller iPad.

Persienner Med persienner får du en fleksibel og tidløs gardinløsning, der giver fantastiske muligheder for lysstyring, privatliv og flotte design. Persienner tåler høj luftfugtighed og er rengøringsvenlige, hvilket gør dem velegnede i badeværelset og køkkenet. Du kan få persienner i både metal, plast og træ – og i flere forskellige lamelbredder.

Stuen

Det er en god idé at beslutte, hvad gardinets primære funktion skal være. Ønsker du at skærme af for udefrakommende blikke? Eller handler det mere om at kunne justere lysindfaldet i stuen? Eller er gardinerne primært en del af indretningen?

Stofgardiner fra loft til gulv giver en personlig stemning i stuen og er et vigtigt element i indretningen. Gardiner er med til at gøre stuen til et hyggeligt og rart sted at opholde sig og vær ikke bange for at vælge gardiner i farver. Tænkt blot over, at de skal passe til stuens øvrige farver. Lyse og kølige farver får stuen til at synes større, mens mørke og varme farver typisk gør stuen mindre.

Plisségardiner er hyggelige og fleksible i forhold til afskærmning og justering. Har du større vinduespartier og døre i stuen er lamelgardiner måske løsningen. De er praktiske til de store vinduer og udstråler luksus og kvalitet.

Hvad bruger du din stue til? Dit valg af gardiner skal tage hensyn til stuens funktioner. Hos mange går stue og køkken/alrum ud i ét, hos andre er et arbejdshjørne i stuen, og i rigtig mange stuer er der en sofakrog med tilhørende fjernsyn. Dit valg af gardiner skal tage hensyn til stuens funktioner.

Har du fjernsyn eller et arbejdshjørne med en computer, så er det en god idé at overveje et mørkt væv på gardinerne. Jo mørkere vævet er, desto mere fjerner det genskin på skærmene. Du kan også vælge plissegardiner, som med har en dobbeltvævning og som filtrerer lyset, så du stadig får det naturlige lys udefra, men undgår lysreflektioner på skærmene.

Tag højde for temperaturen i stuen – Mange stuer bliver på solrige dage meget varme, særligt hvis de vender mod syd. Plisségardiner er specielt velegnede til stuer, der er ekstra udsat for solens stråler, fordi gardinet skærmer for solens stråler om sommeren og holder på varmen i vinterhalvåret. Har du store vinduespartier kombineret med døre, er et lamelgardin en god løsning.

Gardiner med lys

Badeværelset

Badeværelset skal på én gang være praktisk og privat indrettet og give os følelsen af luksus. Det kan de rette gardiner hjælpe med til. I mange hjem er badeværelsevinduet ikke særlig stort. Derfor er det en god idé at vælge en gardintype, der fylder mindst muligt. Persienner, rullegardiner og plisségardiner er oplagte valg. Du kan også overveje etpliségardin med ’top-down’- eller ’bottom-up’-funktion.

Husk på, at badeværelset er et vådrum, så gardinet skal kunne holde til fugt. Især persienner er velegnede til badeværelser, da de ikke tager sk de af den høje luftfugtighed.

Ønsker du et diskret gardin, så vær opmærksom på badeværelsets størrelse. Lyse farver får rummet til at virke større, mens mørke og varme farver gør det mindre.

Soveværelset

I soveværelset handler det om at skabe de bedste betingelser for at få en god nattesøvn. Samtidig er det også ofte i soveværelset, at vi klæder om og gør os klar til dagen. Du skal derfor tænke over, om du ønsker at sove i et helt mørklagt rum eller foretrækker, at dagslyset kan snige sig ind om morgenen. Sover du bedst helt uden lys udefra, er et mørklægningsgardin et optimalt valg. Et plisségardin er til gengæld en god løsning, hvis du ønsker en mørklæggende effekt, men stadig gerne vil kunne justere lysindfaldet. Flere plisségardiner har den særlige ’top-down’- eller ’bottom-up’-funktion, der gør lysreguleringen meget fleksibel.

Vælg gardinfarver i soveværelser med omtanke – Ønsker du et rolig udtryk i soveværelset, bør du vælge gardiner i lyse og afdæmpede farver. Mørke og varme farver får som regel et rum til at virke mindre, mens lyse og kølige farver gør rummet større. Ønsker du en svag kontrast til hvide vægge, kan du vælge en gråtonet, gul eller beige nuance.

Få den rette temperatur i soveværelset Mange soveværelser bliver meget varme at sove i om sommeren. Det gælder især nyere huse på grund af kravene for isolering samt soveværelser, som får aften- eller morgensol. Det er værd at have med i overvejelserne, når du vælger gar- diner til soveværelset.

Nogle plisségardiner kommer med en alufolie, der er specielt velegnede til soveværelser der er ekstra udsat for sol.

Flotte persinner

Køkkenet

Gardiner i køkkenet bliver ofte udsat for fugt, snavs og dampe fra madlavningen.

Derfor er det en fordel, at du kan rengøre dine køkkengardiner. Samtidig er køkkenet i mange hjem blevet et opholdsrum for hele familien. Gardinerne må derfor også gerne være flotte at se på.

Hvis du for eksempel gerne vil skær- me af for blikke ude fra, men stadigvæk nyde solens stråler, så er et plisségardin en god løsning. Med den særlige ’top- down’- eller ’bottom-up’-funktion får du god mulighed for at skærme af for naboerne og samtidig justere lysindfaldet, præcist som du vil have det.

Væggene i de fleste køkkener er hvide. Det er derfor oplagt at vælge et gardin med farve. Har du et køkken/alrum er det en god idé at vælge samme gardinfarve som i stuen.

Plisségardiner

Børneværelset

Det særlige ved gardiner i børneværelset er, at de skal kunne holde lyset ude ved sovetid og samtidig have et design, der passer til barnets alder. De fleste vælger derfor gardiner med mønstre og motiver, der understøtter børnenes univers. Og samtidig skal gardinet sikre den bedste nattesøvn. Børn (og voksne!) sover bedst i mørke, og et mørklægningsgardin er derfor et oplagt valg til børneværelset. Plisségardiner kan også være en god løsning, fordi de giver en mørklæggende effekt, men lader samtidig lidt lys slippe ind, så barnet kan orientere sig i rummet. Det kan være rart for nogle børn, hvis de vågner kort op i løbet af natten.

Vælg et farvetema til børneværelset Børneværelsets farvepalet kan hurtigt blive temmelig rodet med legetøj, tegninger, plakater i alle regnbuens farver. Derfor kan det være en god idé at tænke over, at gardinet gerne må matche andre centrale farver i rummet. Det gi- ver øjet ro.

Vær opmærksom på rummets temperatur Vores kropstemperatur falder som regel med én grad, når vi sover. Kroppen har nemlig brug for at sænke temperaturen en smule for at finde ro. Derfor skal børneværelset ikke være for varmt. Her kan et mørklægningsgardin være en god løsning, så du undgår, at rummet varmes for meget op inden sengetid.

hvide lamelgardiner

 

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her