Sådan vælger du bæredygtige alternativer til dit hjem

Hvis du ønsker et mere bæredygtigt hjem, bør du blandt andet overveje materialernes tilgængelighed og produktion, da det har stor betydning for hvor bæredygtigt et produkt kan være.

Der er ikke nogen retningslinjer for hvad man må kalde bæredygtigt, og som nybygger kan det være svært at navigere i. Selve produkterne kan være bæredygtige, men processerne bag kan være ressourcekrævende og miljøskadelige. 

EU er i gang med at udarbejde et regelsæt kaldet ‘EU Sustainable Finance Taxonomy’, som beskriver hvad man kan kalde bæredygtigt og hvad man ikke kan. 

Ønsker man som nybygger at vælge bæredygtige materialer, bør man derfor undersøge markedet og tage stilling til følgende parametre. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Organisk

Gå efter naturlige materialer og lad disse dominere dit hjem. De er både sundere, har en længere levetid, og med tiden bliver materialerne patineret og smukke. Derudover vil dit hjem få et roligt og afslappet udtryk, som skaber hygge og charme. 

Tilgængelighed

Du bør overveje at købe dine materialer så lokalt som muligt. Jo længere dine materialer skal transporteres, jo mere ressourcekrævende og miljøskadeligt vil det være. Derudover anbefales det at vælge byggematerialer, som vores verden producerer meget af, og som kan nå at reproducere. 

Produktion

Som tidligere nævnt kan selve produktet være bæredygtigt, men produktionen bag kan være meget ressourcekrævende. Derfor bør du undersøge hvordan produktet er blevet til, hvor meget energi det tager at udvinde, og hvad der kræves før at produktet er hjemme hos dig. Derudover bør du overveje hvordan arbejdsforholdene er, for de mennesker der fremstiller dine materialer, og her kan du se efter Fairtrade-mærket og FSC-mærket. 

Fairtrade-mærket er en international mærkningsordning, som sikrer at menneskene i nogle af verdens fattigste lande får en ordentlig løn og gode arbejdsforhold. Derudover gives Fairtrade-mærket til virksomheder og produkter, der tager hensyn til miljøet i deres produktionen. 

FSC-mærket er en international mærkningsordning, som gives til produkter af træ og papir, som du kan købe med god samvittighed. I FSC skove bliver der ikke fældet flere træer end skoven kan nå at reproducere. Derudover sikrer FSC at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at menneskene bag er både uddannende og får en ordentlig løn og sikkerhedsudstyr. 

Holdbarhed

Når du som nybygger vælger materialer til dit hus, bør du overveje hvor længe materialet holder, og hvor meget vedligeholdelse de kræver. Sørg for at vælge materialer der er så vedligeholdelsesfrie som muligt, og tænk over holdbarheden af materialernes funktion og æstetik. 

Genbrug

Det siger næsten sig selv, at det er godt for miljøet og vores jordklode at bruge genbrugsmaterialer. Måske har du overvejet at finde nogle af dine byggematerialer brugt og måske endda bygge et helt rum med genbrugsmaterialer? Der findes mange stærke og smukke materialer, som kan genbruges og samtidig skabe hjemlig hygge i et nyt hus.

Få mere viden om husdesign

Læs gratis den komplette gennemgang af de nyeste trends indenfor materialevalg 2023

Bestil på print

125,00 kr. (ekskl. levering)

Børsen

De Danske Boligarkitekter 

FSC.dk

Fairtrade.dk

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her