Det skal være lettere at tage det grønne valg

Miljøvenlige valg handler i høj grad om adfærd. Altså hvordan vi bruger ressourcer i vores hverdag – og måske endnu mere, hvornår vi bruger dem. Det tester energikoncernen EWII nye løsninger til.

Lige siden tidernes morgen har mennesket været styret af behov. Det var tilfældet, når stenaldermenneskene var sultne og kravlede ud af grotten for at fange et dyr. Og det er langt hen ad vejen samme måde, det moderne menneske opfører sig på. Blot i en noget opdateret sammenhæng. 

Når opvaskemaskinen er ved at være fuld – så tænder vi den. Når vi har lyst til at sove foran Tour de France – så tænder vi TVet. Når vi er ved at løbe tør for rene sokker – så tænder vi vaskemaskinen. Det er vores behov for orden, afslapning eller rene sokker, der styrer mange af vores valg i hverdagen. Ligesom det var for hulemennesket. Og derfor er det så svært for mange af os at ændre vaner og træffe de lidt klogere valg. 

Det gælder også de valg, vi træffer i forhold til vores el-forbrug. Vi oplever, at det er besværligt og forstyrrende for vores dagligdag, hvis vi skal tænke den grønne dagsorden ind hele tiden. Derfor fortsætter vi med det forbrug, vi har vænnet os til.

Få mere viden om husdesign

Grøn strøm skal gøres mere synlig 

Det er baggrunden for, at EWII har besluttet sig for at forsøge at vende hele samtalen om grønt el-forbrug på hovedet. De fleste vil gerne bruge el på en mere miljøvenlig måde. Men hvor mange ved egentlig, at der i løbet af en almindelig dag er perioder, hvor strømmen kommer fra vedvarende energikilder og andre perioder, hvor den kommer fra fossile brændsler? Og hvis man ved det, hvordan holder man så styr på, hvornår det er den ene eller den anden slags strøm, der kommer ud af kontakterne? 

EWII vil bidrage til, at forbrugerne kan blive mere bevidste om deres el-forbrug, så de nemmere kan tage det grønne valg i hverdagen. Strøm skal gøres mere synlig og håndgribelig.

Derfor har EWII, sammen med iværksætterfirmaet FlexShape, udviklet en lyspære, som viser, hvornår strømmen er grønnest og mest miljøvenlig at bruge, og hvornår strømmen kommer fra fossile brændsler. Helt simpelt ved, at pæren lyser grønt, når strømmen i nettet er grøn, og rød, når strømmen ikke er grøn. Pæren passer i en almindelig lampe, og man kan fx tænde for den, inden man overvejer at starte vaskemaskinen. Lyser den grønt kan man med sindsro tænde for maskinen, men lyser pæren rød, så kan man vente et par timer.

grøn lys i en pære

Et andet tiltag, EWII lige nu tester, er et smartplug, dvs. et stik til kontakten, som sikrer, at fx robotstøvsugeren kun lader op, når der er grøn strøm. Så skal man ikke engang gøre noget aktivt – man træffer helt automatisk det grønne valg.

Bedre overblik over energiforbruget i hjemmet

EWII har flere andre hjælpemidler på vej til danskere, der gerne vil være mere grønne i deres el-forbrug. Med afsæt i hjemmets energiforbrug bliver der arbejdet på at give beboerne et overblik over, hvad strømmen egentlig bliver brugt til. På den måde kan man se, hvor meget strøm der bliver brugt til at lave en flæskesteg lørdag aften, at børnene spiller Playstation – eller hvor meget ekstra det koster at barbere sig i badet om morgenen frem for bare at vaske håret og blive færdig.

FlexShape, smartplug og Linc er eksempler på, at EWII undersøger nye teknologiske muligheder og arbejder på at udvikle produkter og digitale services, som kan hjælpe forbrugerne med at træffe de valg, som de egentlig gerne vil træffe. Forbrugerne har nemlig ikke har brug for løftede pegefingre og dårlig samvittighed – de har brug for viden og hjælp i hverdagen. 

Læs mere her om EWII, og hvordan du kan støtte dine grønne valg i hverdagen – eller tag en tur forbi Fremtidens Hjem i Fredericia, hvor alle teknologierne kan afprøves.

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her