[rank_math_breadcrumb]

Værd at vide om valg af træfacader

Træfacader er flotte og giver et fritidshus karakter! Men før du beslutter dig for at benytte træfacader på huset, er det en god at få et overblik over de forskellige typer af træ, der findes at vælge imellem, så du får en løsning, der både er arkitektonisk flot, men som også kan modstå det danske vejr!

Træ er ikke bare træ

Hver enkelt træsort har sine karakteristika og er hver især med til at give dit fritidshus et smukt, charmerende og autentisk udtryk. Samtidig kan du overveje nogle af de mange kombinationsmuligheder, der er i tilskæringen, så du får en unik træfacade. Vi anbefaler derfor altid, at du både tænker holdbarhed, funktionalitet og æstetik ind i dit nye fritidshus. I denne artikel får du god og nyttig viden og træsorter, holdbarhed og æstetik.

Træfacader kan sagtens kombineres med andre materialer 

Der er mange forskellige muligheder for at skabe et unikt udtryk med træ på facaden. Nogle foretrækker en traditionel løsning med en facade bestående af ét træmateriale, der så males i en enkel, gennemgående farve. Du kan også vælge et mere moderne udseende ved at dele facaden op i flere afsnit, som består af forskellige materialer f.eks i en kombination med mursten eller plader af eternit/fiberbeton.

Træfacader kan også tilskæres og opsættes på forskellige måder som brædder, planker eller lister. Det mest almindelige er bræddebeklædning. Opsætningen af listerne kan være enten lodret eller vandret, og på den måde være med til at understrege husets stil. Husk altid at sikre dig, at regnvand kan løbe af, og at der er tilstrækkelig udluftning bag træfacaden, så der ikke opstår råd og svamp.

Er der nogle begrænsninger ved at vælge træfacader på et fritidshus? 

At bygge en facade i træ har nogle klare æstetiske fordele, men der er også nogle begrænsninger og ulemper, du bør være opmærksom på. Vi ser ofte helårshuse i vores nabolande, der er bygget af træ, men herhjemme er træ primært efterspurgt ved nye fritidshuse. Vejret i Danmark er betydeligt mere fugtigt, end det er i de øvrige skandinaviske lande, og det sætter nogle klare udfordringer for brugen af træ til huse. Vælger du den rigtige træløsning og får lavet den rette montering af facaderne kan dit fritidshus stå fint og modstandsdygtig i op til 50 år. Dog skal man være opmærksom at træ kræver vedligeholdelse, og at du årligt skal gå de sårbare steder efter – som f.eks. sternbrædder, gavle og hjørnesamlinger. 

Du kan sagtens vælge ubehandlet træ

Ikke alle træsorter egner sig til at stå ubehandlede, men vælger du den rette træsort, så vil en ubehandlet træfacade med årene udvikle en smuk patina. Når træ ikke overfladebehandles, vil det i løbet af et par måneder begynde at miste sin oprindelige farve og glød. Når træet mister farve, er det et udtryk for, at noget af dets oprindelige styrke og holdbarhed er mistet.

Hvis du ikke ønsker at behandle din træfacade med olie, maling eller træbeskyttelse, skal du udvælge en træsort, der i sig selv indeholder stoffer, der har en beskyttende effekt imod nedbrydning, og derfor ikke så let angribes af råd og svamp. Selvom der er træsorter, der har en stærk og naturlig modstandskraft, så er vigtigt at understrege, at der ikke findes træsorter, der i længden er robuste nok til – i det fugtige, danske vejr, at holde evigt uden overfladehandling. 

Egetræ indeholder garvestoffer, der sammen med træets særlige cellestruktur, bidrager til en lang holdbarhed. Egetræ kan stå ubehandlet i op mod 50 år, men er desværre også en dyr løsning som facadebeklædning. 

Cedertræ og tuja indeholder yderst effektive, svampehæmmende stoffer, der gør, at træet kan holde sig i mange år uden overfladebehandling. Er træet blot delvist beskyttet – som under et stort udhæng – vil det kunne holde i op mod 50 år.

Lærk, douglasgran, gran og skovfyr indeholder svampehæmmende stoffer i træets kerne. Beskyttet imod regn under et udhæng kan alle disse træsorter holde i minimum 40 år.

Hvilke træsorter findes der til træfacader?

Facadebeklædning findes i mange forskellige træsorter, hvor nogle typer er mere modstandsagtige over for de danske vejrforhold end andre. Her gennemgår vi udvalgte træsorter, som er velegnede til husfacader. 

Lærketræ 

Lærk har meget kerneved og har væsentligt mere harpiks end mange andre træsorter. Det betyder, at lærk er robust og har en god, naturlig holdbarhed, som er betydeligt længere end fyr og gran (uden dog at opnå samme holdbarhed som trykimprægneret fyr). Vær opmærksom på det steder, hvor lærketræet er i direkte forbindelse med jord eller mur/beton. På disse områder er det nødvendigt at anvende trykimprægneret træ, for at få en acceptabel holdbarhed. Lærk skal altid efterbehandles med f.eks. lærketræsolie for at undgå udtørring, sprækker og misfarvning og for at sikre imod skimmel og blåsplint.

Gran

I Norge, Sverige og Finland er der en lang tradition for at bruge gran til udvendig beklædning. Denne træsort har gode fugtafvisende egenskaber, som også gør den ganske ideel til de danske vejrforhold. Gran lukker porrerne under den tørring, der opstår når regn og sol/varme afløser hinanden. De lukkede cellevægge gør fugtoptagelse vanskelig, og gør det svært for svampe at trives – og det er samtidig grunden til at gran ikke kan trykimprægneres. Det er vigtigt, at en træfacade i gran holdes 25 cm over jorden, så vandsprøjt undgås.

Skovfyr

Skovfyr er velegnet til facader. Kerneveddet har en naturlig holdbarhed og fugtafvisende egenskaber, og kan derfor holde sig godt i fugtige omgivelser og med kontakt til jord. Splintveddet har derrimod en åben og, porøs overfalde og bør undgås til facader.

Skovfyr kan imprægneres effektivt helt ind til kernen og beskyttes dermed mod angreb af råd og svamp.

Ceder

Ceder er meget velegnet til facadebeklædning, fordi det har en naturlig imprægnering. Træet har et lavt indhold af harpiks, og kerneveddet indeholder en række giftstoffer der gør det modstandsdygtigt overfor råd og svamp. I princippet kan en facade i cedertræ sidde de næste 50 år. Ubehandlet, vel at mærke.  

Ulemper ved cedertræ er prisen. Prisen skal dog vurderes op imod træets lange levetid. Cedertræet er surt, så det er vigtigt, at du kun bruger rustfri søm og skruer, ellers er der risiko for misfarvninger. Det er også en træsort, der har tendens til at flække, så det er en god idé at bore for, når du sætter cederfacaden op.

Cedertræ patinerer over tid til en smuk og næsten sølvgrå nuance. Her ses løsning med såkaldte shingles.

Eg

Eg har en meget lukket cellestruktur, der gør den yderst velegnet til facader. Samtidig indeholder egetræet garvestoffer, der effektivt hæmmer råd og svamp. Eg er dog en dyr træsort, så at benytte den til en facade er ganske bekostelig. Eg anvendes derfor oftest til inddækninger, vindskeder samt vindues- og taginddækninger.

Thermotræ / Varmehandlet træ

Thermotræ er gran, fyr eller ask, der udsættes for en kontrolleret varmebehandling, der forbedrer træets holdbarhed og modstand imod svampe og råd. Processen er bæredygtig, da der ikke benyttes kemikalier på noget tidspunkt i forarbejdningen. Ved varmebehandlingen ændres træets naturlige farve til en varmere nuance, der fremhæver træets naturligs struktur. Med tiden patinerer træet og får en smuk, grålig farve. Holdbarheden er på over 20 år.

Trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ kemisk behandlet, så det er modstandsdygtigt overfor belastninger fra jord, vand og vind. Træet er således velegnet til brug på udsatte steder. Hvis du ikke bryder dig om den grønlige eller brunlige farve, som trykimprægneret træ fremstår med, men gerne vil have træets mere naturlige udtryk og strukturer, så kan du med fordel behandle overfladen med en transparent træbeskyttelse eller en træolie, der kan tones i den farve, du ønsker. Du skal være opmærksom på, at ikke alt trykimprægneret træ er biologisk nedbrydeligt.

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her