Bæredygtigt sommerhus

Bæredygtighed er en ny tendens inden for nybyggeri, og hvis du ønsker at være en del af den fremtid, kræver det innovative løsninger. Bæredygtige løsninger er gode for både enkeltpersoner og omverdenen generelt. Hvis du vælger denne løsning, vil det være en ”win-win” situation for både dig og miljøet. Denne løsning sørger for, at du gør noget godt for verden omkring dig og den kommende generation samtidig med, at dit sommerhus bliver produceret ved brug af de bedste materialer på markedet.

Bæredygtighed er blevet populært inden for mange områder og brancher herunder bolig, mad, tøj og generelt mode. Det er i fremgang, så hvis du slår til nu, vil du også have nemmere ved at sælge dit hus i fremtiden, da det kan blive et efterspurgt krav at have et miljøvenligt hus.

Hvad er et bæredygtigt sommerhus?

Et bæredygtigt sommerhus betyder, at der er taget hensyn til miljøet, forurening og de materialer, der bliver brugt i løbet af bygningsprocessen. Dette gælder både under opførelsen af bygningen og ved vedligeholdelse af bygningen – og også når det kommer til nedrivning eller genanvendelse.

Bæredygtighed har ofte de samme karakteristika inden for byggeri, som det har i andre brancher.
Her kigger vi på områder som miljøvenlige materialer. Det gælder altså fremstilling, transport, anvendelse, vedligeholdelse og genbrugsmuligheder ved det enkelte materiale. De genanvendelige materialer skal kunne bortskaffes med et minimalt brug af energi, og det hele skal støtte et reduceret energi- og ressourceforbrug.

Hvilke fordele bringer bæredygtige byggematerialer?

Anskaffelse af effektive byggematerialer kan på kort sigt virke dyrere i pris, men de vil udgøre en besparelse i længden. Der kan være meget at hente og store fordele for dig ved at bygge et bæredygtigt sommerhus. Inden for opvarmning kan du eksempelvis have fokus på vedvarende energikilder frem for olie- og gasløsninger.

Byggematerialer har også en tendens til at holde længere, når de er bæredygtige, så du kommer også til at spare både tid og penge på vedligeholdelse af materialer og konstruktioner. Derudover slipper du for at skulle male hvert år, og der bliver ikke afgivet kemiske og usunde stoffer.

Har du allergi eller astma? Bæredygtige materialer resulterer ofte i, at du får et bedre indeklima og derfor nedsætter risikoen for allergi og astma. Samtidig kan du også forøge din boligs værdi og gøre den lettere at sælge, eftersom der vil være mere fokus på salg og køb af bæredygtige boliger i fremtiden.

Hvordan bygger jeg bæredygtigt?

Hvis du skal til at bygge et nyt sommerhus, er der muligheder for at erstatte de klassiske eksempler på byggematerialer med nye moderne og bæredygtige løsninger. Det kan endda gøres uden at gå på kompromis med kvalitet eller pris.

Læs mere om byg nyt sommerhus

Træ kan erstattes med bambus

Træ er et af de mest brugte materialer, når det kommer til de traditionelle trægulve, men et godt alternativ kan være bambus. Træ er ikke så bæredygtigt, som man skulle tro, og det skyldes vores overforbrug, som går ud over verdens skove.

Men vil overforbrug af bambus så blive det nye problem? Nej slet ikke i samme grad. Bambus vokser nemlig langt hurtigere end træer, og materialet er langt hårdere. Vælger du alligevel at bruge træ, så sørg for at det er FSC-certificeret, hvilket betyder, at træet kommer fra bæredygtigt skovbrug.

Væg med bambustræ

Isolering ved brug af muslingeskaller

Mangler du en erstatning for et materiale såsom rockwool? Her kan knuste muslingeskaller fungere som det miljøvenlige valg. Der skyller mere end 100.000 muslinger op om året, som resulterer i spildmateriale. Lad os bruge det med miljømæssig fornuft. De har nemlig gode praktiske egenskaber i form af deres isoleringsværdi og på grund af, at de er vandafledende, vindaftagende og vandfaste.

Genbrugs-byg og materialer

En alternativ metode til at gøre dit byggeprojekt bæredygtigt kan være ved investering af genbrugsbyggematerialer. Genbrugs-byg vil resultere i besparelse på miljøet på grund af forurening, transport og det ressourcebrug, der kræves, når en produktion af nye byggematerialer foregår.

Tænk på hvad du putter i og på væggene både inden- og udendørs og find miljøvenlig maling uden for mange kemikalier. Husk på at dit nye sommerhus er et sted, hvor du kommer til at bruge utrolig meget af din tid.

Sådan bruges bæredygtige byggematerialer

Nu hvor vi har styr på de materialer, der kan benyttes til bæredygtigt nybyggeri, så kan vi se på, hvordan disse bruges. Hvis de bruges korrekt, så er det et skridt i den rigtige retning til at skabe en energieffektiv og miljøvenlig bygning.

Fordelen for dig er, at det kan være med til at sænke dine energiomkostninger og spare på råvarer. De nye materialer vil være vedvarende, brugte, renoverede og genanvendt eller genanvendelige. Det handler om at indarbejde dem effektivt i din byggestruktur og i dit design.

Uvidenhed inden for renovering

Vi oplever, at der eksisterer uvidenhed inden for nybyggeri og renovering, og at det skyldes mangel på viden inden for branchen. Det er de færreste bygninger, der opføres eller renoveres på en bæredygtig måde. Det er ikke nødvendigvis relateret til uvilje men mere mangel på viden inden for bygning og delvist fejlagtige opfattelser af, hvad der ses som en bæredygtig bolig.

Kan jeg gøre mit eksisterende sommerhus mere bæredygtigt?

Hvis du i forvejen ikke er specielt erfaren, eller ikke har den nødvendige viden om nybyggeri og byggematerialer, så kan det være uoverskueligt at se, hvor der skal prioriteres. En af de mange muligheder, som vi anbefaler er, at du prioriterer vedligeholdelse og energiforbedring af dit sommerhus. Det kan du gøre ved at få energimærket dit sommerhus eller kontakte professionel rådgivning.

Hvorfor blive energimærket?

At skaffe et energimærke vil være en god start til at skabe overblik over mulighederne. Hvis du vil energirenovere dit sommerhus, vil et energimærke være et godt arbejdsredskab. Det er lovpligtig for næsten alle etageejendomme og ved salg af boliger.

Energimærket er med til at give en samlet vurdering på husets energimæssige tilstand og indeholder også en energiplan med forslag til, hvordan du kan optimere dit energiforbrug, og hvor det kan betale sig at forbedre det.

Jeg er energimærket – hvad nu?

Efter at have fået en energimærkning kan vi se på, hvad du kan gøre for, at dit eksisterende sommerhus bliver mere bæredygtig. Det kan ske på samme måde som nævnt ovenfor – nemlig at træ kan erstattes af bambus, og muslingeskaller anvendes som isoleringsmaterialer.

Lad os starte med at kigge på isolering:

 • Efterisolering af vægge, facader, tag- og loftkonstruktioner.
 • Gulv, fundament og kælder eller krybekælderkonstruktioner. Er de ordenligt isolerede?

Vinduer er også vigtige og har indflydelse på håndteringen af varme og kulde i dit hus. Du bør se på:

 • Energibaserede ruder. De normale og gamle ruder resulterer i varmetab. Hvis vi kigger på parcelhuse fra 1960’erne er tabet af varme fra vinduer cirka 50 procent.
 • Find løsninger som gør det nemmere for dagslys at trænge ind i sommerhuset, lys den op og være med til at bidrage til varme ved brug af passiv solvarme.

En anden løsning er et varmegenvindingsanlæg, der kan hjælpe med at genvinde 80-90 procent af varmen ved brug af ventilation med varmegenvinding. Herfra kan du også isolere varmerør og ventiler på dit fjernvarmeanlæg. Det gør du i de uopvarmede kældre, skunk- og loftrum.

Et andet alternativ til vedvarende energi kunne være etablering af vedvarende energikilder, såsom:

 • Solceller
 • Solfangere
 • Varmepumpe
 • Jordvarmeanlæg

Investeringerne kan måske se dyre ud i starten, men vedvarende energi skaffer dig besparelser i længden.

Ikke bæredygtige materialer

Er der byggematerialer, som du bør direkte undgå? Vi har haft stor fokus på, hvad du skal vælge, og hvad et bæredygtigt byggemateriale indebærer, men er der løsninger, som man skal undgå og som ikke er bæredygtige? Svaret er ja.

Naturligvis er der materialer, som du ikke kan undgå, men som du så vidt muligt bør minimere brugen af. Dette er materialer, som ikke kan brændes eller genbrugeres og derfor skal deponeres, hvilket leder til mere forurening.

Der er en lang række produkter, som vi gerne vil undgå, men for at fremhæve et par hyppig brugte eksempler kan vi se på kviksølv- og natriumlamper, PVC (findes i kabler, gulvbelægninger og tagrender), elektriske pærer og lysstofrør, isolering af mineraluld, glas- og stenuld samt skum og folie. Et godt eksempel på et alment produkt, som ses i mange hjem, er gulvtæpper. Gulvtæpper er i sig selv et udmærket valg, men hold dig fra dem, som har gummibagsider.

Hvad med et godt eksempel på alternativer?

Frem for bare at nævne hvad der skal undgås, så lad os kigge på hvilke alternativer, der er fornuftige at vælge. Undgå trykimprægneret træ og vælg i stedet at beskytte træet på dit sommerhus med udhæng eller brug selvimprægnerende træsorter såsom lærk og tuja. OBS: Træsorter som disse må kun anvendes udendørs, siden de udskiller giftstoffer som kan være allergi- og astmafremkaldende.

En stak træ med genbrugssymbol henover

Indarbejdning af bæredygtige produkter i dit sommerhusbyggeri

Hvis du vælger at bygge nyt, har du den fordel, at du har mulighed for at planlægge miljø- og energivenlige tiltag helt fra bunden af, hvilket giver dig en fordel.

Her anbefaler vi, at du tager højde for:

 • Høj isoleringsstandard.
 • En indretning med de primære opholdsrum, som vendes mod syd eller sydvest for at udnytte solopvarmning i løbet af dagen.
 • Materialer der kan opsamle og holde på solvarmen, herunder tunge materialer som mursten og klinker i gulv- og vægkonstruktioner.
 • FSC-mærket træ.

Husk at gøre brug af materialer, som kan genbruges direkte. Hvis ikke dette er muligt, så vælg dem som kun kræver let bearbejdning inden genbrug. Udover dette er det vigtigt, at du har fokus på minimal brug af metaller såsom stål, zink og aluminium, der kræver meget energi at fremstille. Zink har dog en fordel, at det potentielt kan genanvendes 100 procent ved at blive smeltet om.

Svanemærkning

Der eksisterer to officielle miljømærker i Danmark, og Svanemærket er et af dem. Svanemærket er det eneste, der bruges til miljømærkning af huse.

Mærket har eksisteret siden 2005 og har givet producenter af nye huse en mulighed for at blive Svanemærket, hvis de levede op til de krav, der følger med. Det dækker alle former for huse.

Hvorfor skal jeg bekymre mig om det?

Der er mange fordele ved at få et Svanemærket hus, da det viser, at dit sommerhus har en optimeret påvirkning på miljøet og et godt indeklima. For at det skal være miljøvenligt, stilles der en række krav:

 • Begrænset brug af byggematerialer med sundheds- og miljøskadelige stoffer.
 • Lav udveksling af energiforbruget.
 • Byggeaffald der er genbrugeligt og kan håndteres miljørigtigt.
 • En forarbejdet og klargjort drifts- og vedligeholdelsesplan for sommerhuset.
 • At det er realistisk at opnå et godt indeklima.

Bliver et Svanemærket sommerhus dyrere for mig?

Til at starte med kan et Svanemærket sommerhus virke dyrere, da det ofte har en højere kvadratmeterpris end et tilsvarende standardhus. Der er et krav, at der skal være lavt energiforbrug, som også vil gøre huset dyrere igennem ekstra isolering og lignede nødvendige materialer. Det man skal huske er dog, at sommerhuset vil være en del billigere i driften, og det betaler sig ind i det lange løb.

Sommerhuset blev måske dyrere at bygge pr. kvadratmeter, men det vil nu være billigere at bo i på langt sigt. Miljømærkning Danmark har beregnet sig frem til, at man sparer omkring 2.500,- per år ved at bo i et Svanemærket hus kontra et ’almindeligt’ moderne standardhus. Dette skyldes, at der vil være lavere udgifter på varme, el og vand.

 

Læs de mest populære artikler i vores årsmagasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C