Ejendomsværdiskat på sommerhuse

Det er ikke altid lige nemt at holde styr på alle de regler, der er, når du starter et byggeprojekt. En ting, du skal være ekstra opmærksom på, er din ejendomsværdiskat, når du bygger nyt sommerhus. Ligesom ved helårshuse skal du nemlig betale ejendomsværdiskat på sommerhuse. Men hvordan er det nu lige, at reglerne for skat er? Det har vi taget et kig på, så du kan blive endnu klogere på udgifterne forbundet med nybyg.

Ejendomsværdisat på sommerhuse gælder også for dette sorte sommerhus med træterrasse og sorte vinduespartier.

Det er vigtigt, at du kender til to begreber inden for skatteverdenen – ejendomsværdiskat og ejendomsskat. Det sidste bliver også betegnet som grundskyld. 

Hvad er ejendomsværdiskat på sommerhuse?

Ejendomsværdiskatten går ud på at beregne skatten ud fra, hvilken værdi din ejendom har. Det ligger egentlig i ordet. Den måde, SKAT beregner din ejendomsværdiskat på, er blandt andet ved at kigge på din alder, og hvornår du har købt boligen. Det er en skat, du betaler til staten. Din ejendomsværdiskat kan ændre sig, hvis du bygger nyt sommerhus, da det kræver en byggetilladelse.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Hvad er ejendomsskat eller grundskyld?

Denne form for skat er noget, du som husejer betaler for den grund, som dit hus er placeret på. Ejendomsskatten beregnes ved, at man tager en andel af den enkelte ejendoms grundværdi. Du betaler denne skat til den pågældende kommune, som din ejendom er beliggende i.

Dem, der fastsætter ejendommens grundværdi, er SKAT. Bagefter er det den kommune, du bor i, der sørger for at regulere, hvor meget du skal betale i ejendomsskat.

Hvornår skal jeg betale ejendomsværdiskat på sommerhuse?

Hvis du bygger nyt sommerhus, skal du i princippet ikke betale ejendomsværdiskat, før du er helt færdig med byggeriet. Det er dog vurderingsmyndighederne, der bestemmer, hvornår det er. Hvert år den 1. januar vurderer de alle ejendomme, og derfor er det også på denne dato, du kan risikere at skulle betale ejendomsværdiskat. 

Når det kommer til grundskylden, skal du altid betale den, lige så snart du ejer grunden. Det gælder, også, selvom du endnu ikke har bygget noget.

Læs mere om ejendomsværdiskat sommerhus

Nedslag i ejendomsværdiskatten

Du kan være heldig, at du får en billigere ejendomsværdiskat på sommerhuse. Det sker, hvis du har et parcelhus eller sommerhus, som du har fået senest den 1. juli 1998. I så fald får du et nedslag på hele 4% af det grundlag, der er. Det kan dog maksimalt være 1.200 kroner Har du handlet en ejerbolig den 1. juli 1998 eller før det, vil du få et nedslag på 2%.

Hvis du er folkepensionist, får du et nedslag på 4% af grundlaget. I dette tilfælde kan det maksimalt løbe op 6.000 kroner for helårshuse og 2.000 kroner for sommerhuse. Hvis pensionistens indkomst kommer op over en udvalgt beløbsgrænse, vil der ikke kunne gives et nedslag. 

Læs også artiklen: Love og regler for sommerhuse, du skal kende

 

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her