Byggetilladelse: Dispensation og afslag

Går din byggetilladelse ikke igennem, har du stadig en række handlemuligheder, der kan sætte skub i husbyggeriet.

En byggerådgiver ser på en bunke papirer og en computer, for at gøre bygherren opmærksom på regler for byggetilladelse herunder også dispensation og afslag.

Det er ikke alle, der slipper igennem nåleøjet, første gang de spørger kommunen om lov til at bygge. Så der er ingen grund til at sparke drømmehuset til hjørne, selvom du får et nej. Der er flere forskellige tiltag, du kan gå i gang med, hvis du løber ind i et afslag.

Ret ansøgningen til

Thomas Schioldan Sørensen, advokat og partner hos Advokatfirmaet Rödstenen, opstiller to handlingsmuligheder ved en afvist byggetilladelse. Afvisningen kan skyldes fejl eller mangler i den indsendte dokumentation, og den første mulighed er derfor at gå ansøgningen grundigt efter og sikre, at byggeriet overholder alle regler og retningslinjer: “Som udgangspunkt må du ændre på byggeriet og så ansøge igen”, siger Schioldan Sørensen og tilføjer: “Alternativt kan du klage over kommunens afslag til Statsforvaltningen i din region. Husk, at klagen skal være indsendt senest fire uger efter, du har modtaget kommunens afgørelse”. Har du ikke haft en sagkyndig til at gå din ansøgning og dine tegninger igennem fra starten, kan du også vælge at rådføre dig med én, inden du sender den tilrettede ansøgning.

Læs også artiklen: Må jeg bygge hus her?

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Ændringer i byggeriet

Det overordnede succeskriterium for en byggetilladelse er en endelig plan for huset, da de rettelser, de kommer i tanker om senere, vil betyde, at du kommer bag i ansøgningskøen. Så en vigtig pointe i forbindelse med din planlægning af byggeriet er, at alle detaljer i beskrivelsen af huset skal være på plads, inden du indsender byggetilladelsen: “Hvis byggeriet ændrer sig i forhold til det, du har beskrevet i ansøgningen, så skal du som udgangspunkt indsende en ny byggetilladelse. Derfor skal du som kommende husejer nøje have lagt dig fast på, hvilket hus du gerne vil opføre”, siger Schioldan Sørensen.

Læs også artiklen: Varierende ventetider på byggetilladelser

Dispensation i samme ansøgning

Hvis dit byggeri ikke lever op til alle love og regler, er det ikke ensbetydende med, at det ikke kan lade sig gøre at bygge det. Men det er vigtigt, at du har din ansøgning om dispensation helt klar, når du søger om byggetilladelse: “Dit nybyggeri kan kræve dispensation fra en lokalplan, byplan eller bygningsreglementets krav. I disse tilfælde må du ikke påbegynde byggeriet, fordi du først skal ansøge og have modtaget dispensation”, siger Schioldan Sørensen. Skal du søge om dispensation, kommer du sandsynligvis til at vente længere på din byggetilladelse. Og denne ventetid vil skubbe til din endelige indflytningsdato: “Sagsbehandlingstiden i dispensationssager kan ikke fastslås entydigt. Det varierer meget, og i nogle tilfælde har sagsbehandlingstiden varet i over seks måneder”, siger Schioldan Sørensen.


Læs også artiklen: Digitale genveje: Byggesagsarkiv og tinglysningen

Ansøg på byg&miljø.dk

Du skal sende ansøgninger om dispensation og byggetilladelse til din kommune. Start processen på Byg & Miljø. Siden guider dig igennem alle trin i ansøgningen. Når du har indsendt den, skal du være opmærksom på, at dialogen med kommunen også foregår gennem siden. 

Læs også: Byggetilladelse

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her