10 byggeråd til en tilbygning fra arkitekten

At bygge en ny tilbygning kan være et komplekst projekt. Det kræver, at man har sat sig grundigt ind i tingene, før man begynder at bygge. Vi ved, at det kan være svært at finde rundt i byggejunglen, og vide, hvor man skal starte og slutte. Derfor har vi allieret os med en arkitekt, der har givet os 10 vigtige byggeråd inden du går i gang med at lave en tilbygning.

Første byggeråd: Tag ansvar for dit byggeri

Så snart du er blevet husejer, får du titlen som bygherre. Derfor er du også nødt til at tage ansvar for de beslutninger, der skal træffes undervejs i byggeprocessen. Selvom det kan virke uoverskueligt og som et stort ansvar, kan det være spændende at være med i hele byggeprocessen. Det er jo dit hus, der skal laves en tilbygning på, og det er dine penge, der skal bruges til at bygge for. 

[d_box heading=”Stil dig selv nogle essentielle spørgsmål:” align=”right”]

  1. Hvilke behov har du brug for, at tilbygningen skal opfylde?
  2. Hvilke materialer vil du bruge? Hvor mange penge har du i alt?

[/d_box]

Andet byggeråd fra arkitekten: Brug den nødvendige tid

Det kan virke fristende at haste sig igennem byggeprojektet, så det kan stå færdigt hurtigst muligt. Når man laver en tilbygning, er det ofte, fordi man står og mangler et ekstra rum. Det er vigtigt, at du tager dig nogle forbehold, og sætter den nødvendige tid af til projektet. Der skal især bruges mange timer på at planlægge selve byggeriet.

Hvis din tilbygning skal blive en succes, er det afgørende, at du holder fast i de forudsætninger og ønsker, du har, hele vejen gennem forløbet.

Tredje byggeråd: Regler og love

Når du bevæger dig ind i byggeriets verden, er der et utal af regler og love, som du skal være opmærksom på. Her kan du starte med at tjekke den gældende lokalplan for dit område, som kan indeholde nogle reglementer for, hvad du må og ikke må. Det er vigtigt, at du finder ud af, hvilke muligheder og begrænsninger, der er på din grund, så du ikke kommer til at lave en ulovlig tilbygning. I værste tilfælde kan du risikere at skulle rive hele byggeriet ned igen, og det er spild af både tid, kræfter og penge. 

Fjerde byggeråd: Arkitekttegninger

Det kan være en god idé at få en arkitekt indover planlægningsfasen. Arkitekten kan hjælpe dig med at se muligheder og begrænsninger ved dit byggeri. Sammen kan i finde frem til, hvordan tilbygningen skal se ud, så den på bedste vis løser dine behov. Bagefter kan arkitekten illustrere byggeriet meget præcist. Sørg også gerne for at snakke materialer, produkter og andre specifikke krav til tilbygningen igennem med arkitekten.

en arkitekttegning
Femte byggeråd: Professionel rådgivning er vejen frem

Det er altid en fordel at benytte sig af professionel rådgivning i et byggeprojektet. De har  erfaring, som du gør klog i at trække på. Det er eksempelvis altid en god idé at få en uvildig byggerådgiver til at gennemgå tilbygningen, inden du begynder at bygge. Byggerådgiveren kan opdage nogle ting, som du ikke selv har haft fokus på. Det kan gøre, at du ender med langt færre fejl undervejs i forløbet. Selvom du skal medregne rådgivning i budgettet, kan det altså sagtens betale sig i sidste ende at investere i professionel vejledning.

Sjette byggeråd: Indhent nødvendige tilladelser

Alt afhængig af hvilken type tilbygning, du skal bygge, kan det være nødvendigt, at du søger efter en byggetilladelse ved kommunen. Det er ikke kun, når du skal bygge et helt nyt hus, at det kræver en byggetilladelse. Ved en tilbygning ændrer boligarealet sig, og derfor er det en nødvendighed. Vælger du at bygge, uden at du har indhentet en byggetilladelse, kan det have alvorlige konsekvenser. Du får typisk enten en bøde, eller besked om at skulle rive din tilbygning ned igen. Det kan ske, hvis tilbygningen ikke lever op til de krav, som lokalplanen, Byggeloven eller andre reglementer stiller.  

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Syvende byggeråd: Tjek forskellige tilbud

Der er mange byggefirmaer om buddet derude, og det også være svært at finde ud af, hvilket firma du skal vælge. Det er altid en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige byggefirmaer, når du har styr på plantegninger og andet byggemateriale. Du kan udvælge nogle stykker, som du kan afholde et møde med for at blive klogere på, hvad de præcist kan tilbyde dig. Det kan også være en god idé at lave en søgning på nettet efter anmeldelser af de enkelte byggefirmaer. Der tegner sig hurtigt et billede af, hvor troværdige virksomheder er, når man laver et simpelt baggrundstjek af dem. På den måde kan du sortere iblandt byggefirmaerne, så du ender med at få det bedste tilbud til den bedste pris.

Ottende byggeråd: Hold tidsplanen

Det kan være svært selv at holde styr på tidsplanen, og den kan hurtigt skride, hvis du ikke er opmærksom nok. Har du en byggerådgiver med i forløbet, kan du få ham eller hende til at være leder af tidsplanen. Undervejs i processen kan I jævnligt afholde møder sammen med håndværkerne, så du sikrer dig, at tidsplanen holder stik. Vær dog åben overfor, at der sommetider kan ske noget, der gør, at byggeriet tager længere tid, end det oprindeligt var planen. I sådan et tilfælde vil det være en fordel at lave en aftale med byggefirmaet om at fastlægge ”bøder” for hver dag, tidsplanen overskrides. Det er vigtigt, at aftalen bliver lavet skriftligt, inden byggeriet begynder.

Niende byggeråd: Skriftlige aftaler

De fleste ved, at det som regel er en dyr affære, når der skal bygges nyt. Det kan det i hvert fald hurtigt blive, hvis du ikke sørger for at lave en skriftlig aftale med byggefirmaet, inden byggeriet går i gang. Dermed undgår du, at der opstår misforståelser undervejs.  Det kan være svært at lave en skriftlig aftale, hvis du ikke har særlig meget erfaring med at bygge nyt. Her kan en byggerådgiver igen være behjælpelig.

Tiende byggeråd: Hav styr på økonomien

Det er selvfølgelig vigtigt, at du laver et budget, så du har styr på omkostningerne ved din tilbygning. En anden ting, du skal være opmærksom på, er, at du aldrig skal betale forud for noget, du endnu ikke har fået lavet eller leveret.

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her