Sådan bruger vi vores sommerhus i dag

Sommerhus, fritidshus – kært barn har mange navne, og nye statistikker viser da også, at rigtigt mange danskere har deres sommerhus kær. Antallet af sommerhushandler er nemlig fra 2017-2020 steget med hele 57%, og i 2020 var 21.453 fritidshuse beboet året rundt, hvilket er en stigning på 20% over de seneste 5 år. Sommerhuslivet er en essentiel del af mange danskeres liv, men måden vi bruger vores sommerhuse på, er i rivende udvikling.

sommerhus med masser af ude areal der er karakteristisk for hvordan vi bruger vores sommerhus i dag

Flere bruger deres sommerhuse hele året

I 2016 trådte en ny planlov i kraft, og med den blev det muligt for en stor gruppe mennesker at bruge deres sommerhus året rundt. Loven gælder for de personer som har ejet sit sommerhus i et år og er:  

  • Fyldt 65 år
  • Pensionistmodtager på minimum 60 år
  • Førtidspensionist
  • Efterlønsmodtager
  • Fleksydelsesmodtager

Denne nye lov gør, at mange danske sommerhusområder har ændret karakter, og at områderne dermed er blevet mere befolkede hele året rundt.

Sværere at skelne mellem helårs- og sommerhus

Men det er ikke den eneste forandring sommerhuse gennemgår for tiden. Sommerhuse har nemlig også ændret sig drastisk både funktions- og udseendemæssigt i takt med at de bliver brugt hyppigere.

Det betyder, at sommerhuse generelt har dannet sig i to forskellige fløje:

I den ene fløj ser man sommerhuse, som minder meget om helårshuse. Det er ofte de sommerhuse, som bliver brugt meget. Her bliver der installeret opvaske- og vaskemaskine, renoveret køkken, bygget til og anlagt store haver med dertilhørende carport.

I den anden fløj ser man sommerhuse, som ikke bliver brugt ligeså meget som den forrige gruppe. Her er sommerhusbeboerne meget bevidste om, at deres sommerhus skal differentiere sig fra deres helårshus. Her holdes den oprindelige og mere primitive tilgang til både indretning og inventar, og det er ikke unormalt, at der kun er udendørs bad og ét toilet med samme mørkebrune træ på væggene, som der altid har været. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Populære placeringer: Vi holder fast i naturen

De mest populære sommerhusområder ligger ud til kysterne i naturskønne områder. Det er både ved den jyske vestkyst, i og omkring Skagen samt ved Rørvig og Sejerøbugten på Sjælland. 

Men med den nye planlov og de tættere befolkede sommerhusområder, er der rettet opmærksomhed mod, at områderne ikke må udvikle sig til parcelhuskvarter. Flere af de kommuner med populære sommerhusområder er opmærksomme på at bevare naturindholdet og ”det vilde” i områderne på trods af, at selve sommerhusene ændrer karakter.

smuk natur ude fra vestkysten

Nybyggede sommerhuse – populære tendenser 

 Sommerhuset er for mange danskere en integreret del af vores liv. Hvad enten man ejer eller lejer, står der gerne ”sommerhus” i kalenderen minimum en gang årligt. Gennem de sidste par år er der sket en stigning i antallet af nybyggede sommerhuse, og der er helt klare tendenser, der viser, hvordan vi foretrækker vores sommerhus skal se ud.  

Når det kommer til indretningen af sommerhuset og dets størrelse, er der en række fællestræk for, hvordan det skal se ud anno 2022. Huset skal kunne rumme hele familien uden, at huset bliver for stort. I mange sommerhuse er der altså tale om mindre rum og i nogle tilfælde et anneks, så der er plads til alle. 

I bund og grund vil danskerne have funktion og æstetik fremfor kvadratmeter, og det betyder også, at der skal tænkes kreativt i indretningen af huset. Integrerede opbevaringsløsninger såsom en lang bænk i køkkenet eller udtræksskuffer under sengene er i høj kurs. 

Når man er i sommerhus, skal man bruge tiden på hinanden og på hygge og afslapning – ikke arbejde og vedligeholdelsesprojekter. Således lyder mantraet for, hvad de fleste vil og ikke vil bruge deres tid i sommerhuset på, og derfor trender vedligeholdelsesfrie huse meget for tiden.

Vinduer af aluminium og træ samt facader af cedertræ og tuja kræver et minimum af rengøring og generel vedligeholdelse, hvorfor det tit er disse materialer, som bliver valgt til i nybyggede sommerhuse. Samtidig er husets udtryk bestemt ikke ligegyldigt, og mange vælger at ære den lange sommerhustradition, som vi har her i landet, ved at satse på autentiske huse med et snert af nostalgi.

Læs mere om sommerhus nybyg

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

billed: Skanlux 

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her