Sådan får I lys og luft i tilbygningen

Har I tænkt på dagslyset i tilbygningen? Og hvordan dagslyset i resten af huset bliver påvirket af tilbygningen? Svaret er ovenlysvinduer. Ikke alene giver de masser af dagslys. De er også en gevinst for både indeklima og økonomi.

Få mere dagslys med ovenlysvinduer

Den nye tilbygning skal være alt det, som I savner i jeres hus i dag. Den skal selvfølgelig give flere af de tiltrængte kvadratmetre – og gøre det smagfuldt med respekt for husets eksisterende arkitektur. Men den kan også give jeres hus et moderne touch og tilføre det element af dagslys og rummelighed, som I måske savner. Altså både m2 og m3!

Netop dagslyset er vigtigt at få tænkt ind i designet fra start. For selvom I måske får store facadevinduer i tilbygningen, giver de så et optimalt dagslys? Måske skygger nabohuset? Og hvad med det dagslys, der forsvinder inde i huset, fordi det ikke når længere ind end tilbygningen?

Løsningen er ovenlysvinduer. De er nemlig facadevinduer overlegne, når det gælder dagslys, pga. orienteringen mod himlen. Ifølge Den Internationale Belysningskommission (CIE) kommer der tre gange så meget dagslys fra oven som fra siden, og det kan I udnytte. Ikke alene er ovenlysvinduer med til at give det element af dagslys og rummelighed, som I ønsker. Strategisk placeret sørger de også for, at rummene i jeres eksisterende hus, som tilbygningen skygger for, fortsat har dejligt dagslys.

Få mere viden om orangeri tilbygning

Indvendigt billede af tilbygning med ovenlysvinduer

Giv tilbygningen et godt indeklima

En tilbygning kan løse et praktisk problem med mangel på værelser, men mange bygger også til for at skabe en ny oase i et ældre hus. Det kan være stuen, der bliver udvidet, eller et køkken, der flyttes og forvandles til et køkken-alrum. Det er oplagt at indbygge de LED-spots, som I har sukket efter andre steder i huset, men husk på, at ingen elektriske lyskilder matcher dagslys. Dagslys påvirker humøret positivt og er det bedste arbejdslys – uanset om du står i køkkenet og skærer grøntsager, eller dine børn sidder ved spisebordet og laver lektier.

Apropos at gøre sit hjemmearbejde er der et andet vigtigt aspekt, I bør tænke på, når I bygger til: indeklimaet. Vi tilbringer 90 % af vores tid indendørs, og indeklimaet er afgørende for vores helbred og velvære. F.eks. viser et studie, at bedre luftkvalitet kan hjælpe med at øge børns indlæringsevne med op til 15 %. Studier viser også, at luften indenfor kan være op til fem gange mere forurenet end luften udenfor.

Nye huse har et mekanisk ventilationsanlæg med varmegenvinding og fugtstyring, og måske er tilbygningen en anledning til at installere sådan et anlæg – hvis det kan lade sig gøre praktisk og ikke mindst æstetisk i den gamle del af huset. Men I får faktisk også effektiv udluftning med ovenlysvinduer. Det skyldes ‘skorstenseffekten’, hvor varm og fugtig luft stiger op og ud gennem ovenlysvinduet, samtidig med at der bliver trukket frisk luft ind gennem et vindue i facaden.  Udluftningen kan tilmed ske automatisk, for ovenlysvinduerne kan udstyres med indeklimakontrol, som overvåger temperatur, fugtighed og CO2 og åbner eller lukker dem efter behov, ligesom den også kan styre solafskærmningen.

Økonomisk gevinst med ovenlysvinduer

Så er der prisen. Hvad koster det at montere ovenlysvinduer i tilbygningen? Som med alt andet afhænger det af type og antal. Men én ting er sikkert: Det er billigere at montere dem, når tilbygningen bliver opført, end at skulle montere dem senere. Og ikke alene giver ovenlysvinduer udsigt til himlen – de giver også udsigt til en økonomisk gevinst! I sig selv øger tilbygningen husets værdi, men ovenlysvinduer har yderligere positiv effekt. En undersøgelse fra Boligsiden.dk i 2018 viste, at et parcelhus med ovenlys i gennemsnit kostede 107.873 kr. mere end et tilsvarende hus uden ovenlys. 

Vil I vide mere om, hvad ovenlysvinduer kan gøre for jeres nye tilbygning? Få inspiration på velux.dk 

En gang med og uden ovenlysvinduer

Tips & tricks

  • Der kommer tre gange så meget dagslys fra oven som fra siden. Så en ideel tilbygning kombinerer ovenlysvinduer og facadevinduer: Ovenlysvinduerne placeres for at opnå tilstrækkeligt dagslys, og facadevinduerne placeres for godt udsyn.
  • Når du bygger med store facadevinduer, så husk at placere minimum ét ovenlysvindue længere inde i rummet for at undgå de store kontraster, som det menneskelige øje vil opfatte, som om hele rummet er mørkt, mens facadevinduet blænder.
  • Placér ovenlysvinduerne over de steder, hvor du skal have arbejdsaktivitet – f.eks. lave lektier, lave mad, stå foran spejlet på badeværelset – så du undgår at skygge for dig selv. Mange vil typisk placere ovenlysvinduerne i midten af rummet, men det er ikke altid optimalt, i forhold til hvad rummet bliver brugt til. I gangarealer kan det være en fordel at placere ovenlysvinduerne tæt på væggen, så lyset kastes ind mod væggen og ud i gangarealet.

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Velux

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her