Mod på selvbyg? - Så vær opmærksom på dette

Der kan være både økonomiske og tidsmæssige fordele ved at gøre brug af selvbyg i forbindelse med nybyggeri. Men det er essentielt, at alle aftaler mellem bygherre og håndværker er på plads, så der ikke opstår stridigheder.

mand som skærer træ over til hans selv byg

Det er naturligvis helt op til den enkelte at beslutte, hvor meget han eller hun ønsker at tage del i byggeprojektet i forbindelse med et nybyggeri.

Nogle vil helst overlade hele arbejdet til professionelle håndværkere, mens andre ser fordele ved at gøre noget af arbejdet selv. Der kan være penge at spare, hvis du som handy bygherre eksempelvis selv vil male væggene eller stå for indkøb og afhentning af materialer. 

Men det skal understreges, at der også er en bagside af medaljen, såfremt der ikke er 100 procent styr på aftalerne. Det kan du læse mere om sidst i denne artikel.

Læs også: Byg nyt hus

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Først får du dog her en liste over opgaver, som du kan overveje selv at tage dig af:

Hvad kan du gøre selv?

  • Male og fuge vægge. Et relativt simpelt stykke arbejde, som imidlertid kan være tidskrævende, og hvor udgifterne til håndværkerne derfor kan være høje. 
  • Bestemme og installere husets interiør, for eksempel belysning og hvidevarer. Igen er der tale om opgaver, som ikke kræver de store håndværksmæssige færdigheder, men hvor du til gengæld får indflydelse på både design og placering.
  • Bortskaffe byggeaffaldet. Et nybyggeri er et stort byggeprojekt med masser af byggeaffald, eksempelvis emballage fra alle byggematerialerne, og den tid, det tager at køre det på affaldspladsen, kan du spare i håndværkerkroner, hvis du gør det selv.
  • Rydde op og rengøre byggepladsen. Ligesom med den store mængde affald vil der også blive både rodet og beskidt, mens byggeprojektet står på, og den daglige eller ugentlige oprydning og rengøring kan tage mange mandetimer, som du kan spare i udgifter, hvis du klarer det selv.

Læs også artiklen: Hustypen påvirker prisen

Bagsiden af medaljen – her kan det gå galt

Dér, hvor bygherrens gør-det-selv-bidrag kan skabe rod i byggeprojektet, er, hvis der ikke er lavet helt klare aftaler med håndværkerne om dette på forhånd. 

Der kan eksempelvis opstå alvorlige stridigheder og uoverensstemmelser, hvis håndværkernes arbejde pludselig ’overtages’ af bygherren, fordi denne lige ville give en ’hjælpende’ hånd med undervejs, uden at det var en del af aftalen.

Omvendt må bygherren også stå til regnskab for det arbejde, han eller hun på forhånd havde indvilget i at udføre ifølge aftalen, men som af en eller anden grund ikke er blevet afsluttet, som det var aftalt.

Begge dele kan få byggeprojektet til at gå i stå, hvilket så kan medføre yderligere konsekvenser på andre områder.

Summa summarum: Aftal nøjagtigt og skriftligt på forhånd, hvad du som bygherre vil stå for, og hvad du vil lade håndværkerne om.

Læs også artiklen: Entrepriseformer: Hvad er forskellen 

Hvad bør du holde dig fra?

I rapporten ”Brug hovedet når du bygger”, som Dansk Byggeri har udarbejdet, anbefales det, at bygherren lader byggevirksomheden sørge for valg og indkøb af materialerne. 

Argumentet er, at håndværkeren typisk har erfaringen og det bedste kendskab til de forskellige materialer på markedet og til deres pris og kvalitet – samt hvad der vil passe bedst til det pågældende byggeprojekt. 

”Byggevirksomheden bærer samtidig den tidsmæssige risiko og har som hovedregel også ansvaret for, at materialerne er mangelfri. Du er derfor oftest bedst stillet ved at overlade alle indkøb af materialer og al udførelse af arbejdet til virksomheden,” står der blandt andet i rapporten.

Læs også artiklen: Ingen detaljer er for små til byggekontrakten 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her