Guide til byggeregler for tilbygninger

Går du med drømmen om at lave en udbygning i den nærmeste fremtid? Så skal du være opmærksom på nyere byggeregler for tilbygninger, så du ikke ender med at bygge noget, hvor du overtræder loven. I værste tilfælde kan du være så uheldig, at du bliver tvunget til at rive hele udbygningen ned igen. Derfor er det vigtigt, at du følger de krav, der er til tilbygninger. Vi guider dig lige her.

En gul byggehjelm, et gult vatterpas, tegninger og en hammer som man bruger ved brud på byggeregler for tilbygninger ligger på et gråt gulv.

Overvejer du at bygge en udestue, så du kan forlænge sommermånederne? Eller leger du med tanken om at lave et fitnessrum, så du kan klare træningen derhjemme? Det kan også være, at I har fået en familieforøgelse, så der mangler et ekstra værelse? Uanset hvad er det vigtigt, at du ved præcist, hvad du skal anvende den kommende tilbygning til, før du begynder på byggeriet. På den måde kan du bedre følge byggeregler for tilbygninger.

Krav om bedre isolering 

Hvis du overvejer at bygge en udestue, er det ikke sikkert, at det anses for at være en tilbygning. Så snart din udestue skal være opvarmet, bliver det dog betegnet som en tilbygning i juridisk forstand. I så fald er der nogle regler, som du skal følge.

I dag stilles der højere krav til isolering til både ydervægge, gulv og tag, og samtidig skal der være mere energirigtige vinduer, end der førhen har været forlangt. Mere specifikt vil det sige, at der skal være cirka 100 mm ekstra isoleringsmateriale i vægge, gulv og lofter, når du laver en tilbygning. I alt når du så op på en tykkelse på omkring 300 mm.

Det vurderes af Trafik- og Byggestyrelsen, at byggeregler for tilbygninger om bedre isolering vil koste dig nogle ekstra penge. På stedet vil du skulle af med omkring 300 kr.  ekstra pr. kvadratmeter. På længere sigt vil du hurtigt indtjene ekstraomkostningerne. En bedre isolering betyder, at du spilder mindre energi og får en varmeregning, der er lavere.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Hvad med byggeregler for udestuer uden opvarmning?

Som nævnt tidligere er en udestue først en tilbygning, når den bliver opvarmet. Det vil altså sige, at du kan bygge en traditionel udestue i forbindelse med husets ydervæg – eller udenpå. På den måde beholder huset sin såkaldte ”ydre skal”, hvor den altid har været. Der vil blot blive placeret en isoleret dør midt mellem huset og udestuen. 

I dette tilfælde kommer du ikke til at blive påvirket af byggeregler for tilbygninger. Og selvom din udestue ikke er opvarmet, kan du alligevel sagtens forlænge sommeren ved at bruge en varmekilde, når de køligere aftener indtræffer.

Noget, du skal være opmærksom på ved sådan et byggeri, er, at din udestue ikke kan blive godkendt som boligareal. Hos BBR, som er en forkortelse for Bygnings- og Boligregisteret, bliver byggeriet opført som værende en udestue. 

Forskellen på en udestue og en tilbygning

Selvom du måske anser en udestue for at være en tilbygning, er der en væsentlig forskel. En udestue vil du som oftest bruge til at forlænge sommermånederne. For det meste får solen adgang til rummet gennem store glaspartier. I modsætning hertil er en tilbygning en integreret del af huset. Tilbygningen rykker på husets ydre skal, så den i stedet bliver placeret på ydervæggen af tilbygningen. På den måde får du et reelt og større boligareal med en bedre isolering og et godt indeklima. Det betyder altså, at du kan bruge det hele året rundt, og det giver samtidig nogle andre muligheder, når det kommer til indretning. Sammenlignet med en udestue er en tilbygning et meget større projekt, som kræver flere professionelle kompetencer. Derfor er det vigtigt at følge byggeregler for tilbygninger nøje. 

Hvis du overvejer at bygge en tilbygning kan det være en god investering på længere sigt. Det gør sig især gældende, hvis din bolig er af ældre dato eller ikke er særlig stor.

Læs også artiklen: Drivhus, orangeri og udestue 

Oversigt over reglerne

  1. Niveauet for isolering af vægge, gulv og loft stiger fra cirka 200 mm til 300 mm. Det præcise tal afhænger blandet andet af, hvilket materiale du vælger.
  2. Kravene betyder, at du vil opleve en merpris på omkring 300 kr. pr. kvadratmeter.
  3. Energikravet er kun gældende for tilbygninger – og altså ikke traditionelle udestuer.

 

Tilbygninger kan være en god investering

Der er forskel på, hvor god en investering det er at bygge til. Det afhænger i høj grad af, hvor du bor, da udgifterne til en tilbygning ikke varierer på samme måde som boligpriserne. 

Det betyder altså, at det ikke er særlig meget dyrere, hvis du bygger i  Gentofte sammenlignet med Hadsten. Forskellen er blot, at de ekstra kvadratmeter vil have en større værdi salgsmæssigt i Gentofte.

Det betyder, at hvis du bor i et område, hvor priserne for huse er høje, vil du formentligt kunne se frem til en økonomisk gevinst, når du sælger. Der er selvfølgelig nogle undtagelser. Det betyder noget, at du ikke vælger at bygge en meget speciel tilbygning, men i stedet noget, som alle eller i hvert fald de fleste synes om.

Herudover kan du også få et lavere energiforbrug, hvis du sørger for at isolere din tilbygning godt. Det kan betyde, at dit hus kan rykke op til et bedre energimærke. Jo højere du er placeret på energiskalaen, jo mere stiger salgsprisen som regel også. Du kan faktisk opleve, at din bolig stiger op til 55.000 kr., så snart du træder et trin op på energiskalaen. Du skal ikke se på byggeregler for tilbygninger som en dårlig ting, men nærmere en hjælp til, hvordan du får det bedste resultat. 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her