Få mest ud af byggerådgiveren til dit sommerhusprojekt

Ved du, hvad byggerådgiveren kan? Lær, hvordan du kan bruge en byggerådgiver og hans mange roller i dit sommerhus byggeri, inden du skriver ham helt ud af budgettet.

Et sommerhus projekt hvor byggerådgiveren hjælper til i byggeprojektet

Der findes flere forskellige typer byggerådgivere, som kan give dig uafhængig rådgivning, tale håndværkernes sprog og gå byggeriet efter i sømmene. Her får du et indblik i, hvad de kan hjælpe dig med. ​

Først og fremmest er det vigtigt, at byggerådgiveren er uvildig. Det vil sige, at han ikke har personlige eller økonomiske interesser, der konflikter med dit byggeri. En byggerådgiver kan have mange faglige baggrunde og ekspertiseområder, men oftest er han uddannet:   

  • Byggekonstruktør
  • Arkitekt
  • Ingeniør
  • Byggesagkyndig.

Dit behov for rådgivning afhænger af entrepriseform og rammerne for dit sommerprojekt. Vælger du for eksempel et arkitekttegnet sommerhus med hovedentreprise, kan byggerådgiveren forbedre overleveringen af arkitektens streger og tanker til det byggefirma, som skal forme sommerhuset.

Der findes en lang række andre konstellationer, så overordnet skal du vide, hvor hullerne i netop dit projekt kan opstå. Byggerådgiveren kender de forskellige udfordringer, så du kan allerede tage ham med på råd, når du vælger rammerne om dit byggeri. 

Læs mere om byg sommerhus

Vurderer kvalitet

En byggerådgiver kan hjælpe dig med at definere de detaljer, du skal have styr på, inden du henter tilbud fra byggefirmaer. Han kan også hjælpe med at vurdere kvaliteten af de tilbud, du får fra byggefirmaerne.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Projektdetaljer

Det er her, byggerådgiveren oftest kan spare nybyggeren for mest. Han kan sikre, at du som nybygger har taget stilling til alle materialer og løsninger, og han kan lave detaljerede beskrivelser, som håndværkerne retter sig efter fra start til slut i byggeriet.

Optimeret byggeproces

Byggerådgiverens mange roller gør, at han kan finde de knapper, du kan dreje på, når det kommer til besparelser og alternativer.

Det kan for eksempel være ved at foreslå andre entrepriseformer, bedst mulig reducering af antal kvadratmeter eller vejlede om, hvordan du kan lade noget af sommerhuset stå som råhus og bygge det færdigt, når du får råd.

Omvendt vurderer rådgiveren også rimeligheden i bygherrens spareiver. Du er som bygherre altid bedst tjent med en glad håndværker, og det skal være sådan, at håndværkerne får en mindre profit ved at bygge sommerhuset.

Læs også: Sådan planlægger du dit sommerhus byggeprojekt

Økonomien

Byggerådgiveren udarbejder aftaler, der bygger på AB92s regelsæt. Han har det økonomiske overblik, og sørger blandt andet for, at der er indbyggede reserver i aftalerne med bank og byggefirma. Han sørger også for at tilbageholde penge i projektet, indtil fejl og mangler er udbedret.  

Holder tilsyn

Undervejs i byggeriet kan byggerådgiveren gå konstruktionerne efter og stå for kontakten til entreprenør og håndværkere. Byggerådgiveren kan også løbende holde øje med, om sommerhuset bliver bygget efter arkitektens specifikationer.

Den uvildiges rådgivers rolle er at afsløre fejl i byggeriet, og i modsætning til byggefirmaets entreprenør er han ansat af dig. 

I tilfælde af konkurs

Går en håndværker konkurs, kan byggerådgiveren holde snor i alle parter og vejlede dig i processen.

Hvis du som bygherre udbedrer skader og mangler selv, efter håndværkeren er erklæret konkurs, mister du retten til erstatning for det manglende arbejde. Forsikringssagen kan stå på længe, og i den tid er du bundet på hænder og fødder.

Finder fejl og mangler

Byggerådgiveren kan gennemgå alle eventuelle fejl og mangler sammen med dig, og efterfølgende føre samtalen med byggefirmaet ved overleveringen. Han følger også op på fejlene og sikrer, at de bliver udbedret ordentligt.

fejl og mangler der kan være i byggeprocessen af et nyt sommerhus

Ét-års gennemgangen

Et par uger inden du mødes med dit byggefirma til afleveringsforretningen, kan det være en god idé at vise en byggerådgiver rundt i sommerhuset.

Sager vedrørende forsikring

Byggerådgivere hjælper også bygherrer, der er kommet i klemme i forsikringssager, der peger tilbage til, da sommerhuset blev bygget.

Sagerne handler oftest om ubevidste, ulovligt indbyggede fejl og skader, som godt kan indhente dig 20 år senere, selv om sommerhuset har haft tre forskellige ejere. Forsikringsselskabet kan gå helt tilbage til dig, fordi du er sommerhusets bygherre, og du er ansvarlig for den vare, du sælger videre.

 Læs også: 15 gode råd til at bygge nyt sommerhus

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Arkitekt og byggerådgiver, Metin Aydin, HAIK – Højbjerg Arkitekt og Ingeniørkontor

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her