Ansøgning om byggetilladelse: Varierende ventetider

Bor du i en af de kommuner, der står nederst på listen, kan afgørelsen af en ansøgning om byggetilladelse have lange udsigter. Behandlingstiden kan tage alt mellem fem og 141 arbejdsdage afhængigt af din bopæl og kompleksiteten af dit byggeprojekt.

udarbejdelse af ansøgning om byggetilladelse

Måske kommer din byggetilladelse dumpende ind ad indbakken fra den ene dag til den anden. Det er for eksempel ofte tilfældet i kommunerne Vallensbæk, Thisted og Syddjurs. I andre kommuner som Dragør, Svendborg og Albertslund kan du risikere at vente i mere end tre eller fire måneder, før du får svar på din byggesag.

Stort spænd

Det er kommunerne, der står for at behandle byggesager, og derfor har en byggetilladelse meget forskellige tidshorisonter, hvis man kigger på hele landet. Tallene stammer fra en analyse foretaget af Dansk Byggeri, og omfatter sagsbehandlingstider fra det landsdækkende system Byg og Miljø. Opgørelsen tager udgangspunkt i nettosagsbehandlingstid, som er antallet af dage fra kommunen har modtaget en fyldestgørende ansøgning, til afgørelsen er truffet. Det er vigtigt at bemærke, at både weekender og helligdage tæller med i opgørelsen.

Analysen viser, at der ikke er de samme kompetencer til at vurdere en byggesag i alle landets kommuner. I gennemsnit bruger kommunerne 46 dage på at behandle en byggesag, men det kan varierer fra fem til 141 dage afhængigt af kommunen. 

Læs også artiklen: Må jeg bygge hus her?

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Kortest ventetid

  • 5 dage – Vallensbæk
  • 12 dage – Syddjurs
  • 13 dage – Thisted

Længst ventetid

  • 141 dage – Dragør
  • 133 dage – Svendborg
  • 103 dage – Albertslund

Opgørelsen viser behandlingstiden for kalenderåret 2020. Se de gennemsnitlige behandlingstider i landets øvrige kommuner her

Afgørende tilladelse

Før du får afgørelsen af din ansøgning om byggetilladelse, må du ikke gå i gang med at bygge. Hvis du alligevel starter, inden den går igennem, kan det få store konsekvenser, og du risikerer at skulle rive dit nye hjem ned. Før du sender ansøgningen, skal du hyre håndværkerne og planlægge, hvornår de skal starte. Uanset om byggetilladelsen tager meget kortere eller længere tid, end du regner med, vil det gå ud over dit byggeforløb. Hvis afgørelsen på din ansøgning om byggetilladelse trækker i langdrag, risikerer du at stå med håndværkere, der går i tomgang, og hvis den kommer meget tidligere end ventet, bliver du nødt til at gå og vente til det tidspunkt, hvor du har booket håndværkerne, før dit hus begynder at tage form. Det er årsagen til, at både tilladelsen og behandlingstiden er så vigtig for dig som nybygger.

Læs også artiklen: Digitale genveje: Byggesagsarkiv og Tinglysningen

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Klagemulighed

Hvis du vil klage over afgørelsen af din ansøgning om byggetilladelse, har du fire uger, efter du modtager den. Du kan læse mere om, hvor og hvordan du klager ved Natur og Miljøklagenævnet og Statsforvaltningen.

Læs også: Byggetilladelse

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Trafik og Byggestyrelsen

Statsforvaltningen

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her