Luk lys og luft ind i sommerhuset

Ovenlys gør sommerhuset endnu skønnere ved at bringe interiøret tættere på naturen. Det er billigere og nemmere at montere ovenlysvinduer, når sommerhuset bliver bygget. Læs, hvordan I øger værdien og glæden af jeres nye sommerhus året rundt i alle rum.

Tre gange så meget dagslys fra oven som fra siden

Et sommerhus handler om lys og luft. Er det ikke netop det, som du og din familie vil have, når I forlader hverdagens trummerum og finder ro og harmoni i jeres nye fristed? Så hvorfor ikke tænke lyset og luften med helt ind i sommerhuset?

Ovenlysvinduer kan monteres i stort set ethvert sommerhus, og ligesom med ovenlysvinduer i helårsboliger er det billigere at gøre, når sommerhuset bliver bygget i stedet for at skulle eftermontere dem. Tilmed har sommerhuse i den danske byggetradition den fordel, at de ofte har loft til kip, hvilket gør det endnu nemmere at montere ovenlysvinduer.

Du tænker måske, at jeres nye sommerhus allerede er designet med store vinduespartier, som lukker masser af dagslys ind i sommerhusets stue om sommeren. Det er uden tvivl sandt, men ved at kombinere facadevinduerne med ovenlysvinduer i stuen sørger I for, at lyset ikke bliver for ensartet, ligesom de giver en bedre skygge- og formtegning i rummet.

Desuden skal I også tænke på dagslyset på regnvejrsdage og i de kolde vintermåneder, hvor sommerhushyggen foregår indendørs. Ovenlysvinduer er nemlig facadevinduer overlegne, når det gælder dagslys, pga. orienteringen mod himlen. Ifølge Den Internationale Belysningskommission (CIE) kommer der tre gange så meget dagslys fra oven som fra siden.

Hems i sommerhus med ovenlysvinduer

Brus med himmellys og hems med stjernehimmel

Derfor er ovenlysvinduer også måden at få langt mere dagslys ind i sommerhusets øvrige rum. Ofte er det en bogstaveligt talt kontrastfyldt oplevelse at bevæge sig fra sommerhusets store og lyse stue og ind i de andre mindre og mørke rum som mellemgang, værelser og badeværelse.

Sidstnævnte er tilmed tildelt sommerhusets mindste facadevindue – inkl. matteret glas! Forestil dig i stedet at kunne kigge på himlen – uden at nogen kigger på dig – mens du står under bruseren. Det er næsten lige så skønt som en udendørs bruser! Noget andet, som er skønt, er ovenlysvinduer i sommerhusets hems. Pludselig går den fra at være sommerhusets hyggelige, men også lettere klaustrofobiske og varme sovepladser til at være sommerhusets eget lille observatorium med frit udsyn til stjernerne om natten og masser af kølig natteluft.

Ovenlysvinduer giver effektiv ventilation

Alle stjerner er smukke, men der er i særdeleshed én, som I er interesseret i, når I er i sommerhus: solen. En god sommer byder på masser af sol, men med solen stiger temperaturen i sommerhuset. Ovenlysvinduer fjerner effektivt den varme og fugtige luft fra rummet – en ekstra fordel i badeværelset – så temperaturen hurtigt bliver behagelig. 

Er ovenlysvinduerne uden for rækkevidde, er der mulighed for at gøre dem – og deres solafskærmning – eldrevne, så de kan fjernbetjenes. De kan endda fås med indeklimakontrol, som overvåger temperatur, fugtighed og CO2 og åbner eller lukker ovenlysvinduerne og solafskærmningen efter behov. Du behøver ikke at være urolig – en regnsensor sørger for, at vinduerne lukker, hvis det begynder at regne.

Skråt eller fladt tag – loft eller loft til kip. Uanset arkitekturen er der ovenlysvinduer, som passer perfekt til jeres nye sommerhus. Få inspiration på velux.dk

Læs også: Vinduer til sommerhus

Sommerhus med skråt tag og ovenlysvinduer

Tips & tricks

  • Der kommer tre gange så meget dagslys fra oven som fra Så et ideelt sommerhus kombinerer ovenlysvinduer og facadevinduer: Ovenlysvinduerne placeres for at opnå tilstrækkeligt dagslys, og facadevinduerne placeres for godt udsyn. 
  • Når du bygger med store facadevinduer, så husk at placere minimum ét ovenlysvindue længere inde i rummet for at undgå de store kontraster, som det menneskelige øje vil opfatte, som om hele rummet er mørkt, mens facadevinduet vil blænde.
  • Ovenlysvinduer kan øge sommerhusets værdi, fordi det fremstår mere lyst, lækkert og rummeligt. Det kan give en højere leje, hvis I udlejer sommerhuset, og en højere pris, hvis I sælger det. Der findes ikke undersøgelser specifikt for sommerhuse, men en undersøgelse fra Boligsiden.dk i 2018 viste, at et parcelhus med ovenlys i gennemsnit kostede 107.873 kr. mere end et tilsvarende hus uden ovenlys.

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Velux

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her