Sådan forøger I værdien af jeres nye hus

Når I bygger et nyt hus, er der alle muligheder for at designe det perfekte drømmehus. Et af de vigtigste valg er ovenlysvinduer. De giver både mere dagslys, optimalt indeklima, mere privatliv og øget værdi. Det er dog aldrig for sent at få monteret ovenlysvinduer i huset – men det er nemmere og billigere at gøre det fra start.

Træf de rigtige beslutninger fra start

Mange fortryder, at de ikke fik ovenlysvinduer, da huset blev bygget. Det er aldrig for sent at få monteret ovenlysvinduer – men det er nemmere og billigere at gøre det fra start. Når I sætter ovenlysvinduer i et nybygget hus, gør I samtidig huset mere værd. 

En undersøgelse fra Boligsiden.dk i 2018 viste, at et parcelhus med ovenlys i gennemsnit kostede 107.873 kr. mere end et tilsvarende hus uden ovenlys. Altså tjener merudgiften sig hjem – og måske mere til – den dag, I sælger huset. Men den største værdi får I, mens I bor i huset: Værdien af mere dagslys, himmeludsigt og frisk luft optimerer indeklimaet og øger komforten.

Læs også om byg nyt hus

Et køkken med og et køkken uden ovenlys

Dagslys er bare sundere – og så er det gratis

Et ovenlysvindue giver op til tre gange så meget dagslys i rummet som et facadevindue pga. orienteringen mod himlen. Derfor får I markant mere lys i hele rummet, som derfor opleves større og mere luftigt. Nok så vigtigt er dagslys den bedste lyskvalitet. Ingen elektriske lyskilder matcher det.

Dagslys påvirker humøret positivt og er det bedste arbejdslys – uanset om du står i køkkenet og skærer grøntsager, eller dine børn sidder ved spisebordet og laver lektier.

Moderne badeværelse med ovenlys

Skab et optimalt indeklima

Nye huse har et mekanisk ventilationsanlæg med varmegenvinding og fugtstyring. Det kan med fordel kombineres med naturlig udluftning via ovenlysvinduer, hvilket kan reducere energiforbrug og trækgener. I sommerhalvåret giver ovenlysvinduer en mere effektiv udluftning, samtidig med at ventilationsanlægget bruger mindre strøm.

Ovenlysvinduerne kan tilmed udstyres med indeklimakontrol, som overvåger temperatur, fugtighed og CO2 og åbner eller lukker dem efter behov, ligesom den også kan styre solafskærmningen.

Vi tilbringer 90 % af vores tid indendørs, og indeklimaet er afgørende for vores helbred og velvære. F.eks. viser et studie, at bedre luftkvalitet kan hjælpe med at øge børns indlæringsevne med op til 15 %. Studier viser også, at luften indenfor kan være op til fem gange mere forurenet end luften udenfor.

Vil I se eksempler på, hvordan andre har bygget lækre huse med dejligt ovenlys? Få inspiration på velux.dk

En gang med og en gang uden ovenlys

Tips og tricks

  • Når I bygger med store facadevinduer, så husk at placere minimum ét ovenlysvindue længere inde i rummet for at undgå de store kontraster, som det menneskelige øje vil opfatte, som om hele rummet er mørkt, mens facadevinduet vil blænde.
  • Placér ovenlysvinduerne over de steder, hvor du skal have arbejdsaktivitet – f.eks. lave lektier, lave mad, stå foran spejlet på badeværelset – så du undgår at skygge for dig selv. Mange vil typisk placere ovenlysvinduerne i midten af rummet, men det er ikke altid optimalt, i forhold til hvad rummet bliver brugt til. I gangarealerne kan det være en fordel at placere ovenlysvinduerne tæt på væggen, så lyset kastes ind mod væggen og spredes ud i gangarealet
  • Husk ovenlys i dit walk-in-closet. Dagslyset gør, at du ser tøjets farver, som de virkelig er.

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Velux

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her