Der findes mange forskellige typehuse, men generelt for typehuse er at, det er bygget efter en tegning. Derfor kan dette relateres til en masse-produktion af huse. De er opført efter den samme tegning og har den samme udformning, men de er individuelle i indretningen. Dette giver den store fordel at husene ofte er hurtigere, nemmere og billigere at få opført. Der er dog forskellige tegninger at få bygget sit hus ud fra. Langt de fleste byggefirmaer giver også køberen mulighed for at sætte sig eget præg på typehusene.

Hvilke fordele er der ved typehuse?

Som førnævnt er alle husene bygget efter en tegning, fra det valgte typehusfirma. De materialer, typehusfirmaet skal bruge til at bygge huset er kendt fra tidligere byggeforløb og firmaerne kan derfor effektivisere byggeprocessen da de kender alle udfordringerne og problemstillingerne ved det valgte typehus.  Der vil ikke skulle benyttes en arkitekt til at tegne huset, da dette er gjort på forhånd, derudover vil byggefirmaerne hurtigt kunne bygge husene. Denne effektivitet er også en faktor der betyder at byggeprocessen ofte vil være markant billigere. Du vil heller ikke se uforudsete udgifter, da der er taget højde for det hele.

tre forskellige typehuse på en grøn bakke

Ulemper ved typehuse

Ud fra fordelene ved at få bygget et typehus, burde der måske ikke være mange grunde til ikke at få bygget et typehus. Dog er selvfølgelig også nogle faktorer, der taler for, at man skal vælge andre alternativer.

har du planer og drømme for hvordan din nye bolig præcis skal være, er det ikke et typehus du skal vælge. Det der kendetegner typehuse er at plantegningerne på forhånd er lavet og der er ikke meget fleksibilitet med hvordan husets ydre skal se ud. Vælger du et typehus, kan det derfor være svært at få realiseret sine store boligdrømme hvis altså drømmene inkludere husets ydre.

Når du vælger et typehus, skal huset også passe til grunden huset skal bygges på. Dette kan i nogle tilfælde ikke lade sig gøre og typehus vil derfor ikke være en mulighed, hvorimod har du fået en arkitekt til at tegne dit hus, kan det special laves efter grunden.

Hvad koster et typehus?

Når det kommer til prisen på et typehus, vil den næsten altid være billigere at købe, end at stå for hele husets design og byggeri selv. Huset er allerede tegnet og der er taget højde for materialer med mere. Typehusfirmaerne vil ydermere have muligheden for at købe de allerede planlagte materialer billigere, da det er materialer de køber mere af og ved præcis hvad der skal bruges. vi har sammenlignet priser på standard typehuse i ét plan på cirka 150-180 kvadratmeter fra følgende 10 forskellige uvildige typehusfirmaer

Det koster cirka 1-1,5 million at bygge 100 kvadratmeter alt efter hvor gode materialerne skal være og hvor mange standardvalg, der vælges.

Skal der blot tilpasses en smule kan et typehus hurtigt snige sig op på i hvert fald 1,8 million for en gennemsnitsfamilie.

Hvilket typehus skal du vælge? 

Det er vigtigt at kigge på helheden af det typehus du overvejer at få bygget. Du skal vurdere hvilke personlige behov du har, din økonomiske situation og dine fremtidsplaner. Dit nybyggeri, skulle gerne være drømmeboligen og huse dig og din familie i mange år, derfor er det vigtigt at få bestemt, hvilke funktioner og fremtidsplaner dit kommende hus skal indvillige. I nedenstående afsnit er der beskrevet lidt omkring nogle af de forskellige typehuse du kan vælge imellem, hos de forskellige byggefirmaer. Vær åben, bliv inspireret og få nye muligheder, så du kan finde dit drømmehjem! 

Læs også: Nybyggeri: Hvor stort skal huset være? 

Læs de mest populære artikler i vores årbog Læs årbogen gratis her

Bestil på print 249,00 kr. (ekskl. levering)

Hvilke forskellige typehuse er der?

Der er mange forskellige typehuse, alt efter hvilket typehusfirma der benyttes.
Vi har listet nogle af de forskellige typehuse og hvad der er specifikt ved dem her:

FUNKISHUSE

Et funkishus er kendetegnet ved et karakteristisk, moderne og stilrent udtryk. Du har med et funkis hus, muligheden for at få bygget et hus med karakteristika for øje som f.eks. simplicitet, lys og luft. Funkis står for funktionalisme og er et symbol for den arkitektoniske udvikling, der fandt sted efter første verdenskrig.

HALVANDEN PLANS HUSE

Et halvanden plans hus giver muligheden for at udnytte grunden og sikre en god udsigt. Derudover har du med et halvanden plans hus et hav af indretningsmuligheder der både giver plads til voksne og børn. Derfor er er det også nemt at give hjemmet et personligt præg. 
De fleste halvanden plans huse er inspireret af den klassiske murermestervilla med karakteristika som røde mursten og tegltag. 

TO PLANS HUSE

Det der karakteriserer et to plans hus er at det er en meget moderne løsning med mange forskellige indretningsmuligheder. Et to plans hus giver gode muligheder for store familier og du kan udnytte grundens areal optimalt.

LÆNGE- OG FORSKUDT LÆNGEHUSE

Længehuset præger mange parcelhuskvarterer i Danmark og er anset som en typehus klassiker. Et længehus er både en funktionel læsning men samtidig meget enkel. Modsat mange andre hustyper har længehuset formen i sin magt; det kan nemlig placeres på langt de fleste byggegrunde. 
med et længehus har du mulighed for personalisering i form af indretning og haveanlægning m.m. 

GÅRDHAVEHUSE

Et gårdhavehus er et typehus med mange muligheder, som både fungerer godt til små og store familier. Der er mange fordele ved husets mange vinkler som f.eks. flere rum med udsigt til haven. Herudover bidrager et gårdhavehus med mulighed for privatliv, da gårdhaven ligger mellem to længder. 

VINKELHUSE

Vinkelhuset er især et godt valg til familien, der virkelig værdsætter udeliv, da vinklen skaber et oplagt område til anlægning af terrasse, have eller lignende. I forbindelse med opførelsen er det vigtigt at have solen in mente for at sikre sol på udendørsarealet hele dagen.

Selvbyg og medbyg

En helt tredje mulighed, er selv at bygge byt hus.  hvis du vælger at bygge dit hus selv, står du selv for opførelsen af huset, dog skal der stadig en autoriseret håndværker til at udføre El-og vvs arbejde. 

Du skal forberede dig på, kompleksiteten af at bygge et hus selv, og du bør primært kun gøre det hvis du er uddannet inden for byggebranchen eller har en stor alment forståelse for byggeri, og du ved hvad der skal til fra fundament til tag. Det er også en god idé at have familie eller venner i byggebranchen, som du kan få hjælp og gode råd fra. 

Du kan finde byggefirmaer, der tilbyder at du selv kan få lov til at bygge med. i disse tilfælde står byggefirmaet typisk for de hårdeste og mest komplicerede opgaver. Byggefirmaet vil oftest stå for at indhente byggetilladelser, udarbejde tegninger, el og vvs. 

Medbyg giver dig muligheden for at følge processen på tæt hold og giver dig en unik chance for at sætte dit personlige præg på byggerier og få præcis den finish du ønsker.

Vælger du medbyg løsningen er det vigtigt at få defineret, hvem der er ansvarlig for hvad under udførelsen, så der ikke senere opstår diskussion om, hvem der er ansvarlig, hvis noget ikke er i orden.

Læs også: Forskel på entrepriseformer: Totalenterprise eller selvbyg?