En børnevenlig have

Haven er et opholdssted for hele familien. Store som små. Men hvordan indretter du haven, så den er attraktiv for alle medlemmer af familien? Og hvilke forbehold bør du tage, hvis du har børn, der leger i haven og derfor har brug for en børnevenlig have?

dreng med et æble i hænderne sidder i en børnevenlig have

Børn er forskellige, og det samme er deres interesser. Nogle børn kan lide at få jord under neglene og lave deres egen køkkenhave, hvor de kan plante frø og se dem spire. Andre børn er til leg og aktiviteter. Og nogle er til begge dele. Uanset hvordan haven indrettes, så er det vigtigt, at sikkerheden er i top! På den måde sikrer du dig at din have er børnevenlig for alle aldre.

Læs også artiklen: Lad haven blomstre med en havearkitekt

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Luk haven af

Ligger dit nybyggeri i forbindelse med en vej, så er det vigtigt, at du får skærmet af til vejen, så du med ro i sindet kan lade børnene lege i haven uden fare for, at de kan forvilde sig ud på en vej, hvor der kommer biler. Du kan blandt andet lukke haven af med hegn. Ved åbningerne kan der installeres låger – husk dog, at det ikke skal være muligt for småbørn at kunne nå håndtaget eller anden form for åbningsmekanisme.

Læs også om byg nyt hus

Vand i haven

Hvis man som nybygger ønsker at anlægge en form for vand i haven, så udgør det altid en fare for børn – specielt hvis du har småbørn. Uanset om I ønsker et badebassin, en kunstig sø, en havedam, en swimmingpool eller andet, så kræver det ekstra meget opmærksomhed, da et uopmærksomt øjeblik kan ende galt. Det kan derfor også være en ide at afskærme disse med et solidt hegn og på den måde gøre din have mere børnevenlig. På den måde skal du heller ikke bekymre dig om, hvis nabolagets børn ved en fejl skulle gå ind i din have. Har du småbørn, så bør du derfor altid overveje en ekstra gang, om du ønsker at anlægge noget med vand i haven, eller om det skal være på et senere tidspunkt, hvor dit barn er ældre.

Haven som legeplads

Hvis familiens yngste medlemmer skal lokkes ud i haven, så skal det ikke kun være et sted for de voksne. Haven er et oplagt sted for leg. Hvis du som nybygger har børn kan det derfor være en idé at overveje, hvilke aktiviteter der skal være for børnene i haven. Skal haven for eksempel have sandkasse, legehus, gyngestativ, trampolin, eller hvad kan få dit barn eller børn udendørs?

Når du har besluttet, hvilke børnevenlige legeaktiviteter din have skal byde på, så bør du igen overveje sikkerheden. Selvom man aldrig kan helgardere sig 100 procent mod, at der kan ske noget, så kan man tage sine forbehold og mindske risikoen. Opstiller du for eksempel et gyngestativ i haven, så sørg for et blødt underlag enten i form af gummimåtte, sand eller græs. Det vigtigste er, at hvis børnene skulle falde af gyngen, at de så ikke rammer hårdt mod fliser. Trampolinen er i de fleste børnefamilier også et hit. De fleste uheld på trampolinen sker, hvis mange hopper samtidig. Her kan du lave regler om, hvor mange der må hoppe ad gangen for at tage forbehold.

Læs også artiklen: Så din egen græsplæne

pige der gynge i en børnevenlig have

Køkkenhave for børn

Nogle børn er også vilde med at få fingrene i jord. Får du dit barn eller børn med i haven allerede i en tidlig alder, så er der chancer for, at interessen kan starte der. Sammen kan I for eksempel lave en børnevenlig køkkenhave. Mange børn kan lide, hvis de kan følge udviklingen af de frø, de har sået og passet, og mange går helt vildt op i det.
Hvis du tænker, det kunne være en god aktivitet i haven for dine børn, så er bønner, gulerødder, jordbær, ærter, majs, radiser og purløg planter, som både er sjove at se gro, men som også er aktiviteter, der vil gøre din have mere børnevenlig.

Læs også artiklen: Den bæredygtige have

 

 

Læs de mest populære artikler i vores årsmagasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C