Digitale genveje: Byggesagsarkiv og Tinglysningen

To digitale steder er gode at kende i forbindelse med, at du skal søge om byggetilladelse. Det ene viser byggeaktiviteter på og omkring din grund, og det andet registrerer dine rettigheder og dit ejerskab over grunden.

Det digitale byggesagsarkiv

Du kan undersøge, hvem der bygger i dit nye lokalområde og finde registrerede byggetilladelser på de enkelte matrikler i det digitale byggesagsarkiv. Vil du gerne have et overblik over din nye grund og de godkendte byggeaktiviteter, der er i gang på de omkringliggende grunde, gør du klogt i at slå op i det digitale byggesagsarkiv, der består af dokumenter om konkrete byggesager på danske adresser.

Sådan gør du

Det digitale byggesagsarkiv er tilgængeligt via din kommunes website, og alle kan få indsigt i de registrerede oplysninger. Det er simpelt at bruge, og det eneste, du skal kende, er et vejnavn eller et ejendomsnummer. Her finder du blandt andet tegninger over bygninger, byggetilladelser, vand- og spildevandssager og situationsplaner, der skitserer grundene inklusiv bebyggelse. Den eneste hage ved det er, at nogle kommuner stadig er i gang med at oprette matrikler i byggesagsarkivet. Derfor kan du ikke finde alle adresser derinde endnu.

Læs også artiklen: Byggetilladelse: Dispensation og afslag

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Tinglysningen

Når du skal registrere, at du overtager skødet og rettighederne på din nye ejendom, bliver det offentligt registreret ved, at man skriver det i Tingbogen. Det foregår hos Tinglysningen, der er en instans under Danmarks Domstole. Advokat og partner i Advokatfirmaet Rödstenen, Thomas Schioldan Sørensen, peger på, at Tinglysningen er til for din sikkerhed: “Tinglysning er det, man kalder en sikringsakt. Som rettighedshaver kan du sikre din rettighed, for eksempel ejendomsretten til dit hus, mod andre rettigheder, der stiftes efterfølgende. Tinglysning sker med andre ord for at beskytte dig mod andres eventuelle krav”. Så snart du har en kontrakt, der er underskrevet af begge parter, skal du tinglyse skødet på din grund.

Læs også artiklen: Skødet – dit ejerbevis 

Sådan gør du

For at tinglyse et skøde skal du registrere det ved at oprette en ny såkaldt ‘anmeldelse’ i Tingbogen over fast ejendom. Først skal du anmelde et betinget skøde – det vil sige et skøde, der er udarbejdet, men ikke godkendt af både dig og sælger. Når du har købt og betalt grunden, og alt andet i forbindelse med købet er på plads, kan du anmelde et endeligt skøde. Du indsender dine anmeldelser her. Det tager normalt to arbejdsdage at få et skøde tinglyst, og først når du har modtaget en bekræftelse af, at det endelige skøde er tinglyst, er du den officielle grundejer.

Læs også: Byggetilladelse

 

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her