Økonomi   

Den første overvejelse er naturligvis at gøre sig klart, hvad det samlede projekt må koste. Her skal man huske at inddrage både grund, hus, haveanlæg, byggemodning og inventar. Når man køber et sommerhus kan det finansernes med en blanding af realkreditlån, banklån og udbetaling. I dag er det kun 75 procent af sommerhuset, som kan finansieres med et 30-årigt realkreditlån. Det er i modsætning til helårshuse, hvor hele 80 procent af købsprisen kan finansieres med et realkreditlån. Hvis man selv bygger sommerhuset, vil det også for de fleste være nødvendigt at tage et bank- eller realkreditlån til at finansiere dit sommerhus byggeprojekt. 

Det er vigtigt, at man får et fast tilbud fra den entreprenør, som skal udføre arbejdet af sommerhuset, tidligt i processen. Det hjælper dig til at få et større overblik over din økonomi, og du derved kan kende til udgifterne. Når du skal bygge nyt sommerhus anbefaler vi, at man afsætter et beløb på mindst 10 procent af byggebudgettet til uforudsete udgifter.

Vælg sommerhustype

Herefter kan man begynde at undersøge markedet for nye sommerhuse. Her kan man vælge mellem en lang række forskellige typehuse, som er en standardløsning, men som tilpasses efter kundens individuelle ønsker og behov. Eller kan man vælge at få tegnet ens sommerhus af en arkitekt, som tilbyder unikke løsninger. 

Læs mere om typehuse og arkitekttegnede huse her.

Hvis du vælger at få et typehusfirma til at opføre byggeriget for dig, er det en rigtig god idé at besøge forskellige byggeudstillinger for at få inspiration. På byggeudstillinger landet over findes et bredt udvalg af gode idéer til nybyg, renoveringer, materialer, indretning og meget mere. Derudover giver det en helt anden oplevelse at se sommerhusene i virkeligheden i forhold til at bladre kataloger igennem og se billeder på nettet. 

Måske forelsker du dig i et typehus, som du efter opførsel kan gøre til dit helt eget ved at tilføje personlige elementer, og måske tager du inspiration fra forskellige udstillinger, som i sidste ende bliver til dit drømmehus. 

Hvis du derimod vælger at bygge sommerhuset selv, skal du være sikker på, at du har de nødvendige forudsætninger for dette - dels tidsmæssigt og økonomisk. Derudover skal du være opmærksom på, at hvis sommerhuset senere skal sælges, at man ofte vil blive mødt med lidt mere nærgående undersøgelser af huset, når det bliver oplyst, at sommerhuset er et selv- eller medbygprojekt. Det kan derfor godt trække salgsprisen lidt ned.

Hav fokus på din sommerhusgrund  

Det kan være svært at finde den helt rette byggegrund, afhængig af hvor i landet du ønsker at bygge. Derfor er der nogle som vælger at købe en grund med et nedrivningsmodent sommerhus. Gør man dette, skal du huske også at medregne omkostningerne for fjernelsen af sommerhuset. 

Vidste du?

At antallet af indbrud i sommerhusområdet er omkring dobbelt så stort i vinterperioden sammenlignet med resten af året. Vær derfor ekstra opmærksom, når sommerhuset skal lukkes ned om vinteren.

Når du har udvalgt din grund, skal du være særligt opmærksom inden du skriver under på kontrakten. Der er nemlig nogle faldgruber og udfordringer forbundet med at købe en ny sommerhusgrund, og én af dem er selve skellet mellem din grund og naboens.

Det er ikke alle grunde, hvor afmærkningerne er tydelige, men det er stadig vigtigt at være bevidst om, hvor grundene skiller. Dels for at sikre, at man får alt det grund, som man betaler for, og dels for at kende rammerne hvorpå man kan bygge sit sommerhus. 

Et andet forhold, som kræver din uforbeholdne opmærksomhed, er reglerne for servitutter. De omfatter blandt andet begrænsninger på, hvor højt man må bygge, og om der er offentlig færdselsret på dele af din grund.

Hvis grunden ikke har været bebygget før, skal du være opmærksom på, at der som regel skal etableres el, vand og kloak. I den forbindelse kan jorden godt blive beskadiget efter er byggeprojekt, hvilket betyder, at haven ofte kræver en særlig behandling efterfølgende, for at sikre, at græs og planter kan trives.

nyt sommerhus projekt som var planlagt godt

Forsikring af sommerhuset 

Hvis du har lånt penge af banken til at finansierer dit sommerhus, kan enten banken eller realkreditinstituttet normalt kræve, at sommerhuset har en brandforsikring. Det skyldes, at dit hus stille som sikkerhed for lånet.

Der er flere forsikringsselskaber som tilbyder en særlig fritidshusforsikring, som både inkluderer en bygningskaskoforsikring, brand- og indboforsikring. Hvis der skulle opstå enten brand eller skader ved storm, vil din forsikring dermed dække alle bygningerne på grunden.

 

Læs de mest populære artikler i vores årsmagasin Læs årsmagasinet gratis her

Bestil på print 249,00 kr. (ekskl. levering)