Inspiration til anlægning af have

Det er skønt at have sit eget stykke have, hvor man kan sidde i skyggen under frugttræerne, spille bold på græsplænen, gå og dufte til roser, plukke bær og grønt eller nyde lyden af et rislende springvand. Haven er dit frirum, som du kan nyde og samtidig få meget nytte ud af. Læs videre i artiklen og få inspiration til din have i forbindelse med dit nybyggeri.

Små lyserøde blomster med græs omkring kan give inspiration til din have.

Græsplæne i haven

Det er rart med et stykke åben græsplæne. Her kan du samle familien til familiesammenkomster, holde sommerfester eller spille bold med børnene. Hvis du vil spare tid og undgå at slå græs ugentligt i sommermånederne, så vil en robotplæneklipper være en god løsning. Ved mindre græsarealer kan rullegræs anbefales. 

Indret med små stier og eventyrlige kroge

Det kan være smukt og hyggeligt med små stier, der snor sig mellem bede og buske. Skab et grønt loft med espalier i buer over stien, hvorpå grønne planter kan vokse. Roser kan plantes og bringe dufte og ynde til din have. Med farverige planter skaber du forskellige indtryk. Slip kreativiteten løs. Er du ikke haveekspert, og stoler du ikke helt på dine evner inden for haveanlægning, er det muligt at kontakte en havearkitekt, der kan guide dig til din drømmehave.

Læs også om byg nyt hus

bænk i en hyggelig krog i haven der er fundet efter inspiration til din have

Springvand i haven

Mange drømmer om et springvand i haven. Det er smukt og giver en ro til haven. Anlæg en lille dam med pæne sten, placer et springvand i denne og skab dermed et roligt sted i din have, hvor du kan slappe af og samle energi til hverdagens stress og jag. Mange springvand kører på strøm, men der findes også solcellespringvand – altså springvand, der virker ved solens energi. Hvis du vælger et solcellespringvand, slipper du for at skulle trække ledninger fra springvandet til en stikkontakt, det er smart. Samtidig er solcellespringvandet klimavenligt, det er en win-win situation.  
Anret en lille plads omkring dit springvand, hvor man kan sidde og nyde vandets beroligende rislende lyd. Læg pæne sten og plant blomster. Pas på med at plante store træer lige over springvandet, da det kræver en del rengøringsarbejde at fjerne nedfaldne blade og grene fra springvandet. Desuden vil store træer skygge for solen, og der vil ikke være fuldt potentiale for et muligt solcellespringvand.
Med vand i haven skaber du også liv. Dyr vil kunne komme og drikke eller formere sig ved din havedam. Det skaber et sundt miljø i hele haven. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Lækre frugter, bær og grønt i din have

Få nytte af din have ved at plante et par frugttræer; æble, pærer eller blommer. De er smukke med deres hvide blomster om foråret, og i efteråret bliver du glad for alle de lækre hjemmehøstede frugter.
Bærbuske er også lækre og nemme at passe. Plant solbær, hindbær, stikkelsbær eller ribs. Når bærrene modner, er det skønt at gå og snuppe et sødt hindbær eller et friskt ribs, når man går forbi. Skab hygge omkring plukningen af bærrene og gør det til et familieprojekt. Når buskene har vokset sig store, kan du få flere glas lækker marmelade, der kan holde hele året. 

Højbede er populært og givende. Plant krydderurter som purløg, dild eller persille og hav altid friske krydderurter til din mad. Det er også muligt at plante ærter, radiser, salat og kartofler eller hav et bed fyldt med jordbær. Inddrag børnene, de vil elske at se, hvordan et frø kan vokse op og blive til en ærteplante.

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her