I dag skal sommerhuse ikke længere være små og billige. Vi er villige til at kaste mange penge efter et nyt sommerhus, og der skal være plads til det hele. I 1986 lå gennemsnittet på danske sommerhuses størrelse på 61 kvadratmeter. Det tal har ændret sig markant, og i 2018 lå det på 74,5 kvadratmeter. Det er en stigning på næsten 30 procent.

  

Gennemsnitsstørrelen på nye sommerhus

I år 2000 lå gennemsnitsstørrelsen på 80 kvadratmeter. I 2018 lå den på 93,6 kvadratmeter. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Så store skal sommerhuse være i dag

Flere og flere vælger at bygge sommerhuse, der er over 100 kvadratmeter. I dag findes der over 40.000 sommerhuse, som svarer til størrelsen på helårshuse. Det skyldes da også, at mange ser sommerhuset som deres andet hjem. Derfor er det naturligt, at danskerne sætter høje krav til, hvad sommerhuset skal kunne og rumme.

Typer af sommerhusbyggere

Ifølge EBK Huse, som årligt bygger cirka 200 fritids- og sommerhuse i Danmark og resten af Norden, findes der som regel tre forskellige typer af sommerhusbyggere.

Den første type af kunder bygger mindre sommerhuse, som er fremstillet af standardmaterialer. Størrelsen ligger mellem 60 og 85 kvadratmeter. Prisen på sommerhuset er omkring halvanden million kroner.

Den anden type vælger at bygge arkitekttegnede sommerhuse. Husene koster mellem halvanden og tre millioner kroner.

Den sidste type bruger også mellem halvanden og tre millioner kroner på et nyt sommerhus. Huset er opført som et klassisk sommerhus. 

Der er også en større tendens til, at folk vælger at bruge sommerhuset som helårsbolig på sigt, for eksempel når de bliver pensioneret. Det er også en af årsagerne til, at der bliver brugt flere penge på sommerhusbyggeri i dag end tidligere. Mange ønsker simpelthen en hjemlig komfort med plads og ekstra udstyr. 

Nyt sommerhus som er et af de store og dyre sommerhuse der hitter

Udviklingen: Størrelse på sommerhuse

I 1930’erne opstod interessen for sommerhuse for alvor hos danskerne. I starten var sommerhusene små, og de lignede nærmere hytter. Det var tydeligt, at man ikke brugte husene på samme måde som helårsboligen. I løbet af årene har det ændret sig gevaldigt, og det skyldes blandt andet prisen for sommerhuse. 

Førhen have sommerhuse ikke den store økonomiske værdi. Det har de i den grad i dag. Af samme årsag er folk blevet mere bevidste om salgsværdien. I planlægningsfasen betyder det, at vi er blevet mere tilbøjelige til at bygge et større sommerhus.  

En anden årsag er, at der er en tendens til, at vi ikke går på kompromis med noget. Tid er dyrebart, og i hverdagen er vi travle. Derfor skal vores sommerhus have gode faciliteter, som vi kan nyde, når vi stresser af.

Derudover er de regler, der findes for, hvor meget man må bruge sommerhuset, blevet udvidet. Det vil sige at i sommerperioden må vi bruge sommerhuset ubegrænset i otte måneder, hvor det før var seks måneder. Samtidig er det ikke nødvendigt, at pensionister har ejet deres sommerhus i minimum otte år, inden de kan benytte det som et helårshus. Grænsen er nu kun ét år, og det har ændret vores krav til sommerhuset.

Når hele familien er samlet

Der er kommet flere familier, der er sammenbragte i Danmark. Det betyder, at vores familier ofte er større i dag end tidligere. I sommerhuset skal der gerne være plads til hele familien, og det har ændret på gennemsnitsstørrelsen.

De fleste sommerhuse indeholder dog tre værelser, hvilket er meget klassisk. I stedet for at lave ekstra værelser vælger nogle at lave et anneks, hvor der er plads til, at børn og børnebørn kan overnatte.

Hvad bringer fremtiden

Fagekspert i Videncentret Bolius, Tine Nielsen, forudser, at der i fremtiden vil være to forskellige typer af sommerhusbyggere.

Gennemsnitsstørrelsen på nye sommerhuse. I år 2000 lå gennemsnitsstørrelsen på 80 kvadratmeter. I 2018 lå den på 93,6 kvadratmeter. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Læs også: Sådan bruger vi vores sommerhus i dag

Læs de mest populære artikler i vores årbog Læs årbogen gratis her

Bestil på print 249,00 kr. (ekskl. levering)