Hold solen i skak og skab et ekstra uderum

På solrig dag er solafskærmning udenfor huset et must. 

Eksteriør som markiser, solsejl eller pergolaer kan holde de skarpe solstråler i skak, så du kan nyde de skyfrie dage med sol for oven – i et hyggeligt uderum – uden at få det for varmt eller blive blændet inde i huset. Selv om nybyggede huse er så smart indrettede, at ventilationssystemer til både opvarmning og afkøling er standard, er det praktisk med udendørs løsninger til at skærme for solen – og så får man i tilgift et stemningsfyldt uderum, hvor sæsonen kan forlænges.

Der findes flere løsninger, hvor den mest udbredte er den klassiske markise. Den er nem at montere på facaden ved f.eks. terrassen eller over vinduer, hvor den så – elektrisk eller manuelt – kan rulles ud, når solen skinner en varm sommerdag. Har du ikke plads til en markise, eller vil du hellere have en lidt anderledes og mere fleksibel løsning, kan du tjekke solsejl ud. De kan placeres stort set hvor som helst, hvor man kan placere tre til fire kroge og trække et solsejl imellem. Tekstilerne skal gerne være snavs- og vandafvisende og af et lysægte materiale. Det er også praktisk med en såkaldt vindvogter, der sikrer, at markisen automatisk slås ind, når det blæser. Af øvrige løsninger findes f.eks. facadepersienner, screens, rulleskodder eller udendørs rullegardin med mørklægning.

Pergolaen er en gammelkendt klassiker, hvor lameller af træ eller aluminium – med eller uden glastag – udgør en solafskærmning, ligesom den holder nysgerrige blikke ude. Den fås også i en permanent udgave, hvor en ekstra stor markise rulles ud fra facaden og støttes fortil af stolper. Solafskærmning kan være mange ting, hvor det vigtigste er, at det er integreret i husprojektet fra starten, hvis man vil have den optimale løsning. Ud over vindtolerance er forberedelse af strøm afgørende, hvis løsningen skal være elektrisk. Der skal også være god plads til kassetter/sidestyr, hvilket betyder, at vinduer/døre skal være placeret hensigtsmæssigt i forhold til stolper og størrelser på terrasseoverdækningerne. 

KIPBARE LAMELLER

Solafskærmning kan også være en pergola med kipbare lameller, som tilmed kan have dæmpbare LED-belysning integreret som ekstra feature. Systemet fra Acrimo hedder Kedry Prime og kan bygges som fritstående eller integreres med huset. De kategoriseres som bioklimati-ske, da de kipbare lameller kan reguleres mængden af sol, luft og skygge. De kan kippes fra 0 til 135 grader og kan lukkes af i siderne med skydeglas eller screen. Taget er helt vandtæt. Metaldelene er fremstillet af pulverlakeret alu-minium og fås i alle RAL-farver. Lamellerne kan styres med en fjernbetjening eller via en app på din smartphone.

 

SKRÆDDERSYET STEMNING

Solsejl kan passe ind på steder, hvor det er svært at finde egnede stan-dardløsninger. Et solsejl kan nemlig skræddersyes i præcis den ønskede størrelse til formålet. De findes i to typer – vandafvisende og vandgen-nemtrængende. De vandafvisen-de placeres med en hældning på mindst 20 grader, så regnvandet kan løbe af. De vandgennemtrængende sejl kan man med fordel vælge til steder, hvor et solsejl ikke kan op-sættes med hældning. Det bruges ofte til steder, hvor det kan få lov til at hænge året rundt. passer godt til områder, hvor der ikke er muligt at have hældning til et vandafvisende solsejl. 

GOD TIL SMALLE STEDER

Har du ikke meget plads at gøre godt med til en solafskærmning, er en kom-pakt markise en mulighed. Modellen, Stil 900 fra Gundsøe Markiser, ligger i fuldt aflukkelig kassette, som beskytter dugen mod vind og vejr, når den ikke er i brug. Den er kvadratisk og har en ekstra beskyttelse af dugen i form af en tagrende på fronten. Den kan monte-res på facaden – gerne under udhæng. Kassette og øvrige metalprofiler er pul-verlakerede eller i eloxeret aluminium. Den fås med motor og fjernbetjening eller med rullestang. Dugen er gen-nemfarvet og nano/teflon-behandlet. Fås i 354 farver. Kassette fås i hvid eller aluminium. 

FLEKSIBELT UDERUM

Med en pergola markise kan du selv vælge, hvornår din terrasse skal være en forlæn-gelse af stuen i form af et overdækket uderum. Alux har denne permanente konstruktion, som bygges ud fra huset med en kassette til dugen på facaden og stolper fortil, hvor markisedugen skal gå til. Det er en vindstabil løsning, som stiller mindre krav til facaden end f.eks. knækarmsmarkiser. Den fås med vandtæt dug i størrelser op til 64 kvm og kan bygges sammen med flere, hvis et meget stort areal skal solafskærmes. Den fås med fjernbetjening og kan tilkobles Home Control-system til styring via en app.

SIKKERHED OG LUFT

Den optimale solafskærmning er integreret i husbyggeriet allerede på tegnebrættet. Hos Kvalitetsmarkiser.dk får du vej-ledning til at finde den løsning, som matcher dine behov. De forhandler bl.a. den minimalistiske model, Carmargue fra belgiske Renson, som har fjernbetjente lameller i det vandtætte tag. Deres produkter er kendetegnet af design, høj kvalitet og gennemprøvet teknik. Alt skræddersyes, og der ydes 10 års garanti på det pulverlakerede metal, som fås i ønsket farve og i en særlig søstærk lak. Regnsensor, LED, skodder og skyde- eller foldeglas samt fast vægge eller solgardiner er ekstra løsninger. 

KNÆKARMSMARKISE MED WIRES

Hos Garant har man i de senere år oplevet en kraftigt øget efter-spørgsel på solafskærmning, som kræver mere end en googlesøgning. Professionel rådgivning er nødvendigt, hvis man søger et driftssikkert produkt. De vigtigste overvejelser er at vælge en markise, der er stor nok, og hvor der er plads til fire wirer, som kan spænde dugen ud. Kassette og dug skal kunne holde til det danske vejr, ligesom den skal være vindsikker. Knækarmsmarkisen med motor og fjernbetjening, Nordic Shades M6030, i farven Stonehenge greige, fås bredder op til 6 meter og med 2,5 eller 3,0 meters udfald. Dugen er behandlet med teflon- og nanoteknologi. 

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her